Automoto

Fernando Alonso u kineskoj borbi strategija odjurio do pobjede

Borna Rupnik • nedjelja, 14.04.2013.
Fernando Alonso u kineskoj borbi strategija odjurio do pobjede
Foto: EPA

Ferrarijev Španjolac Fernando Alonso napravio je najbolji posao na šangajskoj stazi te s trećeg startnog mjesta došao do najviše stepenice pobjedničkog postolja. Iza njega je ostao dvojac iz prvog reda, Kimi Räikkönen i Lewis Hamilton...

Pobjednik ovosezonske Velike nagrade Kine postao je Fernando Alonso, koji je krenuo s trećeg mjesta, a Ferrariji su velik dio posla obavili već na samome startu, kada su i Alonso i Felipe Massa iskoristili slab start drugoplasiranog Kimija Räikkönena.

U petom krugu Alonso i Massa u jednom potezu zaobilaze i Mercedesovog Lewisa Hamiltona, koji je imao pole position, a potom je uslijedila strateška bitka.

Od lošeg na gore za Webbera

Loš vikend za Marka Webbera, nakon incidenta sa Sebastianom Vettelom u Maleziji, nastavio se i u nedjelju. U subotu je u kvalifikacijama ostao bez dovoljno goriva te je kažnjen prebacivanjem na začelje startnog poretka, a nakon starta iz boksa i promjene guma već u prvom krugu, u 15. krugu je naletio na Vergnea. Morao je mijenjati prednje krilo, poslije čega mu je otpala stražnja desna guma (koja je za "dlaku" promašila Vettela) i tu je bio kraj.

S obzirom da su svjetski prvak Sebastian Vettel te McLarenov Jenson Button krenuli na tvrđim gumama i potpuno drugačijim planovima, poredak se na vrhu često mijenjao, no Alonso - koji je vrlo emotivno proslavio pobjedu s Ferrarijevom zastavom - ništa nije prepustio slučaju. Nizao je vrlo brze krugove te uspio parirati vremenima svojih konkurenata na svježim gumama čak i kada je na svom Ferrariju imao starije.

Do druge je pozicije naposljetku stigao Räikkönen, kojega je u 16. krugu udario McLarenov Sergio Perez te je do kraja utrke vozio s oštećenim bolidom. No, to se nije osjetilo na Finčevim vremenima, koji tako ima još jedan veliki razlog za zadovoljstvo.

Hamilton je ciljem prošao kao treći, premda ga je u posljednjem krugu dostigao Vettel, koji je završnicu vozio na svježim mekšim gumama. Britanski se vozač uspio obraniti i osvojiti novo postolje za svoju novu momčad.

Vettel je četvrtim mjesto nadjačao Buttona, koji je tek u 50. krugu po drugi puta otišao mijenjati gume, a drugi Mercedesov vozač, Nico Rosberg, morao je u 22. krugu odustati zbog kvara na bolidu. S obzirom da je Rosberg krenuo kao četvrti, u Mercedesovom taboru neće biti potpune sreće.

Poredak prvih deset upotpunili su Massa, Ricciardo, Di Resta - koji se među osvajače bodova probio s 11. pozicije - Grosjean i Hülkenberg, koji se u prvom dijelu utrke u jednom trenutku našao u vodstvu.

Bez plasmana je ostao i Adrian Sutil, u kojega se poslije dodira s momčadskim kolegom Di Restom zaletio i Sauberov Meksikanac Esteban Gutierrez, a Sutilu se potom zapalio bolid u boksu.

U ukupnom poretku Vettel vodi s 52 boda, Räikkönen ima samo tri manje, a Alonso se primaknuo na 43. Hamilton je četvrti s 40 osvojenih bodova.

VN Kine, konačni poredak:
1. Fernando Alonso (ŠPA/Ferrari)
2. Kimi Räikkönen (FIN/Lotus) +10.1 sek
3. Lewis Hamilton (VBR/Mercedes) +12.3 sek
4. Sebastian Vettel (NJEM/Red Bull) +12.5 sek
5. Jenson Button (VBR/McLaren) +35.2 sek
6. Felipe Massa (BRA/Ferrari) +40.8 sek
7. Daniel Ricciardo (AUS/Toro Rosso) +42.6 sek
8. Paul di Resta (VBR/Force India) +51.0 sek
9. Romain Grosjean (FRA/Lotus) +53.4 sek
10. Nico Hülkenberg (NJEM/Sauber) +56.5 sek
11. Sergio Perez (MEK/McLaren) +63.8 sek
12. Jean-Eric Vergne (FRA/Toro Rosso) +72.6 sek
13. Valtteri Bottas (FIN/Williams) +93.8 sek
14. Pastor Maldonado (VEN/Williams) +95.4 sek
15. Jules Bianchi (FRA/Marussia) +1 krug
16. Charles Pic (FRA/Caterham) +1 krug
17. Max Chilton (VBR/Marussia) +1 krug
18. Giedo van der Garde (NIZ/Caterham) +1 krug

Nisu završili:
Nico Rosberg (NJEM/Mercedes)
Mark Webber (AUS/Red Bull)
Adrian Sutil (NJEM/Force India)
Esteban Gutierrez (MEK/Sauber)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • balaspo14.04.2013. u 14:04
    jadni weber, nije mu lako, vjerojatno mu to ne rade nsmjerno nego ga koriste ko pokusnog kunića hahaha
    balaspo
  • Obrisan korisnik14.04.2013. u 11:40
    Trenutno tri najbolja vozaca F1 zasluzeno na postolju! Sigurno Redbulovci sad zale kaj nisu pozvali Vettela bar krug prije u boks :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.04.2013. u 11:32
    Najsmješnije je bilo kada se jedan od bolida Toro Rossa sudario s Webberom,mislim da će gazda Red Bulla odrezati kaznu Vergneu hahah...iako je Webber u ovom slučaju krivac i tu nema spora,mislio je da će se ovaj maknuti pa je išao direktno.A ono s gumom neću komentirati,kao slučajno su baš Webberu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.04.2013. u 11:28
    Klasik formule 1!!...3 svjetska prvaka na tronu, jedino mi je malo žao Webera, sigurno je danas htio malo osvete za prošlu trku, ali iskusne glave red bulla to nisu dozvolile.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.04.2013. u 11:22
    Odlična utrka ferraria i alonsa, od starta pa sve do kraja je bio najuvjerljiviji i više nego zaslužena pobjeda
    Obrisan korisnik