Automoto

Alonso: "Od starta do cilja sve je bilo fantastično, početak 2013. izgleda jako dobro"

Igor Šestak • nedjelja, 14.04.2013.
Alonso: "Od starta do cilja sve je bilo fantastično, početak 2013. izgleda jako dobro"
Foto: EPA

Velika nagrada Kine, treća utrke sezone Formule 1, završila je pobjedom Ferrarijevog vozača Fernanda Alonsa. Španjolac je nakon utrke pohvalio svoju momčad za odličnu pripremu bolida te istaknuo da mu je na putu do pobjede pomoglo što je bio vrlo štedljiv prema gumama. Na drugom mjestu završio je Kimi Räikkönen koji se osvrnuo na svoj dvoboj sa Sergijom Perezom, dok je treći Lewis Hamilton priznao kako ovoga puta nije mogao pratiti tempo pobjednika.

Fernando Alonso odradio je odličnu Veliku nagradu Kine i sa svojim Ferrarijem stigao do 31. pobjede u karijeri, prve nakon Velike nagrade Njemačke prošle sezone. Španjolac je dominirao stazom u Šangaju, vozački i taktički, a na kraju je slavio s deset sekundi prednosti pred Kimijem Räikkönenom u Lotusu i Lewisom Hamiltonom u Mercedesu.

"Nakon odustajanja u Maleziji odličan je osjećaj stajati ovdje", izjavio je Alonso na pobjedničkom postolju pa ukratko opisao utrku: "Od starta do cilja sve je funkcioniralo odlično. S bolidom nije bilo nikakvih problema, a gume su se trošile sporije nego što se očekivalo. To mi je omogućilo da budem ovako brz u cijeloj utrci."

U završnici utrke Fernando je imao komotnu prednost pred konkurentima i iz boksa je dobio uputu da nije potrebno pritiskati. Preko momčadskog radija rekao je: "Pa ne pritišćem!", iako je nizao uvjerljivo najbrže krugove. Nakon utrke ovako je prokomentirao tu situaciju: "Ja uvijek napadam jer u Formuli 1 je teško ne napadati. Vozač nikad nije siguran kako stoji u odnosu na konkurente, no zato su tu ljudi u boksu da mu kažu kada može oduzeti gas."

"Od prve tri utrke završili smo dvije. Jednu na drugom i jednu na prvom mjestu i rekao bih kako početak 2013. za nas izgleda jako dobro. Optimističan sam", poručio je Alonso.

Hamilton: "Nisam mogao pratiti Alonsa i Räikkönena"

Drugu utrku zaredom na pobjedničkom je postolju završio Lewis Hamilton. Osvojio je treće mjesto i proživljava odličan početak svoje prve sezone u Mercedesovoj momčadi. Ovoga puta nije mu trebala pomoć momčadi i momčadskog kolege, već je na postolje stigao svojim zaslugama, ostavivši iza sebe aktualnog prvaka Sebastiana Vettela. Nakon utrke je rekao: "Vrlo sam sretan rezultatom i osvojenim bodovima. Imali smo još jedan uspješan vikend. Nažalost, tempo Alonsa i Räikkönena nisam mogao pratiti."

Drugog se mjesta dokopao Kimi Räikkönen u Lotusu. U najvećem dijelu utrke za nju se borio s Lewisom Hamiltonom, a zaradio ju je prilikom posljednjih promjena guma. Utrka za Kimija nije počela dobro. Loše je startao, a nešto kasnije imao je kontakt sa Sergijom Perezom prilikom kojeg je oštetio svoj bolid. Ipak, stigao je do odličnog drugog mjesta i 20. put zaredom osvojio bodove.

"Rezultat je odličan, iako sam želio pobjedu""Nakon slabog starta bolid mi je funkcionirao jako dobro, no tada mi se dogodila ta situacija s Perezom. Pokušao sam ga napasti, a on me izgurao sa staze, na rubnik pa na travu. Nisam imao kuda i udario sam u stražnji kraj McLarena. Oštetio sam prednje krilo, no srećom to nije jako utjecalo na stabilnost bolida. Nije mi pomoglo i bio bih brži da se to nije dogodilo, ali uspio sam dobiti borbu za drugo mjesto. Osvojio sam mnogo bodova, no nadam se da ću idući put biti još bolji", poručio je Kimi.

Iduća utrka na rasporedu je već za tjedan dana na stazi Sakhir u Bahreinu, a kratko ju je najavio pobjednik Velike nagrade Kine: "Pred nama je još jedna teška utrka i nemamo mnogo vremena za slavlje i opuštanje. U Bahreinu će uvjeti biti nešto drukčiji, no naš bolid je dobar i želim ponovno na pobjedničko postolje."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoFormula 1
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.04.2013. u 08:50
    bravo majstore! ti i kimi ste najveći vozači današnjice i da vas nema u F1, to bi bio jebeno dosadan sport! čestitke obojice!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.04.2013. u 18:25
    bravo za Alonsa i Ferarija
    Obrisan korisnik
  • Hektor33314.04.2013. u 16:41
    ža mi je samo za ono šta mu se deslio u maleziji, ko zna kako bi sad to izgledalo, možda bi već sad bio prvi, ali nema veze do kraja sezone je još jako puno vrimena
    Hektor333
  • nido14.04.2013. u 14:05
    Bravo Fernando, cim mu ekipa ponudi malo podrske i malo bolji bolid covjek dere... ...
    nido