Automoto

Vettel žali za pobjedničkim postoljem: "Teško je kad startate iz sredine poretka"

Igor Šestak • nedjelja, 14.04.2013.
Vettel žali za pobjedničkim postoljem: "Teško je kad startate iz sredine poretka"
Foto: EPA

Velika nagrada Kine nije bila posebno uspješna za momčad Red Bulla. Sebastian Vettel osvojio je četvrto mjesto, a Mark Webber nije stigao do cilja. Nakon utrke aktualni svjetski prvak žalio je zbog promašenog pobjedničkog postolja, do kojeg su mu nedostajale samo dvije desetinke sekunde, dok je Webber prokomentirao svoj sudar s Jean-Ericom Vergneom, vozačem sestrinskog Toro Rossa.

Nakon kontroverznog, ali vrlo uspješnog vikenda u Maleziji, momčad Red Bulla u Kini je osvojila tek 12 bodova i to zahvaljujući četvrtom mjestu Sebastiana Vettela. Nijemac je nakon slabih subotnjih kvalifikacija startao s devete pozicije, no dobrom taktikom stigao je na korak do pobjedničkog postolja. Utrku je završio sa samo dvije desetinke zaostatka za trećeplasiranim Lewisom Hamiltonom.

Ipak, četvrto mjesto nije rezultat koji bi Vettela pretjerano usrećio: "Naša strategija danas je prilično dobro funkcionirala, ali pobjeda nije bila moguća. Fernando je jednostavno bio prebrz."

Nijemac se osvrnuo na svoju startnu poziciju: "Znao sam da je važno uhvatiti nekoliko čistih krugova na početku utrke, ali u tome nisam uspio. Zapeo sam iza Rosberga i bilo je teško održavati gume u takvim uvjetima. Osim toga, konstantno sam bio iza nekoga, u prljavom zraku. Ne krivim nikoga, to je tako kad startate iz sredine poretka."

Vettel je završnih pet krugova odradio na mekšim gumama i malo mu je nedostajalo do pobjedničkog postolja. Uhvatio je Hamiltona u posljednjem zavoju, ali nije uspio napasti. "Da sam barem imao još nekoliko zavoja, pokušao bih nešto. Bio sam vrlo brz na mekšim gumama i stigao sam ga brže nego sam očekivao", istaknuo je Vettel.

Kazne za Webbera i Gutierreza

Nakon Velike nagrade Kine suci su imali mnogo posla. Istraživali su nekoliko incidenata koji su se dogodili za vrijeme utrke, a kazne su za svoje postupke dobili Mark Webber i Esteban Gutierrez. Australac je kažnjen s tri mjesta slabijom startnom pozicijom na idućoj utrci zbog izazivanja sudara s Jean-Ericom Vergneom, dok je Meksikanac kažnjen s pet mjesta slabijom startnom pozicijom na Velikoj nagradi Bahreina zbog izazivanja sudara s Adrianom Sutilom.

Njegov momčadski kolega i ljuti suparnik sa Sepanga, Mark Webber, proživio je vrlo težak vikend. U kvalifikacijama je ostao bez goriva pa je u utrku krenuo iz boksa. Dobro se probijao kroz poredak i bio je na dobrom putu ka solidnoj količini bodova, no tada mu se dogodio Jean-Eric Vergne. Webber je napao člana Toro Rossa koji mu je zatvorio vrata i došlo je do sudara. Australac je oštetio prednje krilo i otišao u boks po novo, a mehaničari su mu usput promijenili i gume. Nisu to učinili kako spada i stražnja guma otpala je s bolida u prvom idućem krugu pa je Webber morao odustati.

"Probijao sam se kroz poredak i stigao do Vergnea. On je vidio da dolazim i znao je gdje sam. Uoči zavoja otišao je vrlo široko i učinilo mi se da ostavlja dovoljno prostora za mene, no naglo je skrenuo u vrh zavoja i sudar je bio neizbježan. Da je otišao samo malo šire, preživjeli bismo", iznio je svoje viđenje incidenta Webber.

"Taj sudar još uvijek nije trebao biti kraj moje utrke. Ionako sam planirao ići u boks nekoliko krugova kasnije pa sam mogao doći do dobrog rezultata i nakon promjene prednjeg krila. Nažalost, momci u boksu mislili su kako je guma pričvršćena, a ona je otpala već u prvom krugu", izjavio je razočarani Webber.

Vettel nakon tri utrke vodi u ukupnom poretku s tri boda više od Räikkönena, dok je Webber na šestom mjestu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoFormula 1
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.04.2013. u 19:29
    morat ćeš se naviknit ove sezone, prilika za dokazivanje da si najbolji
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.04.2013. u 08:50
    crkni od muke balavče!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.04.2013. u 17:28
    Joj jadni vettel baš mi te je žao, ti koji nikad ne bi prevario svog kolegu da zapneš u prljavom zraku...užas,katastrofa,tragedija,,,
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.04.2013. u 14:55
    Kme, kme...
    Obrisan korisnik