Ostali sportovi

Vodič kroz UFC: Muha i bantam kategorija

Mario Katušić • utorak, 16.07.2013.
Vodič kroz UFC: Muha i bantam kategorija

Tijekom idućih nekoliko dana upoznat ćemo vas s najboljim borcima i najvećim potencijalima unutar svih osam muških i jedne ženske kategorije u najjačoj svjetskoj organizaciji mješovite borbe.

Muha kategorija - muški (56.7 - 61.2 kg)

Prvak

Prvak ove kategorije, koju je UFC uveo tek 2012. godine, je Demetrious Johnson. Popularni "Mighty Mouse" je do svojeg pojasa došao osvojivši turnir četvorice te ga je otada jednom i obranio. Iduća obrana naslova slijedi mu za manje od dva tjedna, protiv Johna Morage.

Johnson je brzi borac izuzetno atraktivnog stila, koji je prije osnutka ove kategorije bio i među vodećim borcima unutar više kategorije, iako je čak i ovdje među rastom najnižim borcima. Njegov trenutni skor je 17-2-1, a posljednji puta je poražen prije dvije godine od Dominicka Cruza u borbi za prvaka bantam kategorije. Do sada još nikada nije nokautiran te je svoja oba poraza doživio sudačkom odlukom.

Glavni konkurenti

Vjerojatno drugi najbolji borac unutar ove kategorije je Joseph Benavidez. Član poznatog "Alpha Male" tima bio je poražen od Johnsona u finalu turnira četvorice za prvaka u muha kategoriji, i to podijeljenom odlukom sudaca. Nakon toga je ostvario dvije uvjerljive pobjede te čeka iduću priliku za napad na naslov prvaka. Od ostalih boraca svakako vrijedi još jednom spomenuti Moragu, koji je idući izazivač, kao i Iana McCalla, koji je jednom ostvario neriješenu borbu protiv prvaka Johnsona, da bi u "reprizi" bio poražen, te Johna Dodsona koji je posljednji borac koji je napao naslov, no ipak nije uspio, te je poražen na bodove.

Potencijali

Budući da je ovo još podosta nova kategorija u UFC-u, nema preveliki broj potpisanih boraca, no neki talenti se ipak ističu. Prije svega to su Jussier Formiga koji će svoj potencijal moći pokazati već uskoro, u borbi protiv Benavideza, te Louis Gaudinot, izuzetno atraktivan borac. Svakako vrijedi spomenuti i američkog Brazilca Johna Linekera, koji je u svoje 23 godine odradio impresivan broj od 27 profesionalnih borbi.

Zanimljive nadolazeće borbe

Johnson - Moraga (za prvaka, 27.7.), Lineker - Harris (3.8.), Gaudinot - Elliot (31.8.), Benavidez - Formiga (4.9.)

Bantam kategorija - muški (61.2 - 65.8 kg)

Prvak

UFC-ov prvak u ovoj kategoriji je sjajni Dominick Cruz (19-1), no budući da on, radi teške ozljede, pauzira već gotovo dvije godine, privremeni prvak je fantastični Brazilac Renan Barao (30-1), koji je poražen samo u svom prvom profesionalnom nastupu, a nakon toga ima nevjerojatan niz od 30 pobjeda i mogao bi biti izuzetno težak protivnik Cruzu kada se napokon oporavi. Naravno, uz uvjet da zadrži svoj pojas, no gledajući kako fascinantno Barao izgleda te kako jednostavno demolira svoje protivnike, teško da će do povratka prvaka itko biti favorit protiv ovog momka kojem je tek 26 godina.

Glavni konkurenti

Dominick Cruz je, prije svoje ozljede i prije borbe za obranu naslova, izjavio da je njegov tada budući protivnik Uriah Faber (28-6) sigurni vječni broj 2 u ovoj kategoriji. Osnivač "Alpha Male" tima je u međuvremenu izgubio borbu za privremenog prvaka od Baraoa, no nakon nje i ostvario dvije fantastične pobjede te se nada novom napadu na pojas. No, prije toga slijedi mu borba protiv još jednog momka koji puca veoma visoko, Yuria Alcantare.

Posljednji borac koji je napao pojas bio je Michael McDonald (15-2) koji je uvjerljivo izgubio od Baraoa, no fascinira činjenica da je taj momak tek napunio 22 godine te je možda i najveći potencijal unutar cijelog UFC-a. Idući koji će napasti pojas je Eddie Wineland za dva mjeseca, a vrijedi spomenuti i najatraktivnijeg borca u ovoj kategoriji, Britanca Brada Picketta, čija svaka borba oduševljava te je u startu kandidat za borbu večeri.

Potencijali

Najveći potencijal ove kategorije je sigurno TJ Dillashaw, još jedan član "Alpha Male" tima. On je, nakon poraza u finalu "The Ultimate Fightera", nanizao četiri sjajne pobjede te našao svoje mjesto u UFC top 10 poretku. Drugi veliki potencijal je njegov idući protivnik Raphael Assuncao, koji je također debitirao porazom u UFC-u, no nakon toga se spustio u ovu kategoriju i nanizao četiri pobjede. Njihov meč će sigurno biti prava poslastica za sve ljubitelje slobodne borbe.

Tri pobjede u UFC-u ima i odlični 23-godišnji Meksikanac Erick Perez, a još jedan borac koji je oduševio u svojem debitantskom nastupu je mladi Dustin Kimura (10-0) te se željno iščekuje njegova iduća borba.

Zanimljive nadolazeće borbe

Faber - Alcantara (17.8.), Pickett - McDonald (17.8.), Dillashaw - Assuncao (4.9.), Barao - Wineland (za privremenog prvaka, 21.9.), Gagnon - Kimura (21.9.)

Bantam kategorija - žene (61.2 - 65.8 kg)

Prvakinja

Jedna jedina Ronda Rousey. Ova bivša olimpijska džudistica (bronca 2008. u Pekingu sa samo 21 godinom) odustala je od obećavajuće karijere u svom matičnom sportu (i majka joj je bila vrhunska džudistica, svjetska prvakinja) i napravila najbolju stvar koju je mogla. Kombinacijom seksepila, atraktivnog izgleda i atraktivnog načina borbe promovirala je ženski MMA te ga samim time dovela u UFC, a njena debitanska borba protiv Liz Carmouche pobrala je sve moguće pohvale te je ženski MMA u UFC ušao na velika vrata.

Inače, sve svoje borbe, njih sedam, ostvarila je polugom na ruci u prvoj rundi te na neki način osigurala i svoj trademark. Kada su je pitali odakle tako dobra tehnika, izjavila je da ju je mama svako jutro za školu budila upravo polugom na ruci.

Glavni konkurenti

Rondina glavna konkurentica je još jedna djevojka koja je, osim po svojim borilačkim vještinama, poznata i po atraktivnom izgledu, Miesha "Cupcake" Tate. Iako je u svojoj posljednjoj borbi izgubila od Cat Zingano, ipak će se u svojoj idućoj borbi, radi ozljede Zingano, suprotstaviti Rondi Rousey, no osim toga bit će joj i suprotstavljena trenerica u novoj sezoni showa "The Ultimate Fighter".

Osim već spomenutih Carmouche i Zingano, potrebno je spomenuti i neporaženu Saru McMann, kao i superiskusnu bivšu prvakinju raznih organizacija Sarah Kaufman. Upravo bi se njih dvije trebale sastati u jednoj od najzanimljivijih nadolazećih borbi u ženskoj konkurenciji. UFC fanovi se nadaju da bi ovoj organizaciji uskoro mogle pristupiti i dvije iskusne i atraktivne borkinje, Cristiane "Cyborg" Santos i Marloes Coenen, no osim što nisu još u UFC-u, obje se trenutno bore u perolakoj kategoriji.

Potencijali

Kao najveći potencijal unutar ženske bantam kategorije spominje se 21-godišnja Brazilka Jessica Andrade, koja je baš nedavno potpisala svoj ugovor s UFC-om. Među ostalim velikim potencijalima ističu se Alexis Davis, Milana Dudieva i Lauren Taylor. Sve tri su, za sada, još uvijek pod ugovorom s organizacijom "Invicta", no vjeruje se da bi uskoro mogle svoje mjesto naći u UFC-u, odnosno da je njihov potpis za ovu organizaciju samo pitanje vremena.

Zanimljive nadolazeće borbe

Carmouche - Andrade (27.7.), Nunes - Gaff (3.8.), McMann - Kaufman (28.8.)

Foto: Wikipedia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.07.2013. u 10:46
    Falili ste sa iznosom kilaže u tekstu, ove bantan kategorije su do 61 kg, a ne od 61 do 65 kg.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.07.2013. u 20:10
    Svaka čast za ovo. Bravo Sportnet!
    Obrisan korisnik