Intervju

Zlatko Čordaš, Neven Cegnar: "Tamara Boroš je prvi favorit"

Branimir Korać • subota, 30.03.2002.

Od 30. ožujka do 7. travnja Zagreb je domaćin Europskog prvenstva u stolnom tenisu. Prvenstvo će i u muškom i u ženskom dijelu natjecanja okupiti samu svjetsku elitu, najpoznatija imena celuloidne loptice.

Ovo je veliko natjecanje bilo odličnim povodom za dvostruki intervju: s gospodinom Zlatkom Čordašom, direktorom samog natjecanja, inače supervizorom ITTF-a i s izbornikom hrvatske ženske stolnoteniske reprezentacije, gospodinom Nevenom Cegnarom.

Zlatko Čordaš

Kako je uopće došlo do kandidature Zagreba za domaćina Europskog prvenstva?
Zagreb se kandidirao i dobio, odlukom Europske stolnoteniske unije, organizaciju Prvenstva 1994. godine no na žalost radi rata nismo bili u mogućnosti organizirati tu manifestaciju tada i automatski kako se situacija smirila dobili smo organizaciju Prvenstva 2002.

Koliko sama organizacija ovog natjecanja znači za naš stolni tenis?
To je velika stvar za popularizaciju stolnog tenisa u Hrvatskoj. Zagreb i Hrvatska imaju fantastičnu tradiciju u stolnom tenisu, velika imena od Žarka Dolinara preko Šurbeka i Stipančića, poznatih stolnotenisačica Mirjane Resler i Branke Batinć pa sve do Zorana Primorca i Tamare Boroš danas. To su sve poznata svjetska imena za koja sav stolnoteniski svijet zna. Za Zagreb je ovo veliko priznanje da je Europski savez tako odlučio.

Da li je poznat glavni ždrijeb?
Ždrijeb je poznat samo u ekipnoj konkurenciji, a ždrijeb za pojedinačna natjecanja bit će 31. ožujka u 13.30.

Koliko ekipa sudjeluje?
U ekipnom dijelu imamo 45 muških ekipa i 37 ženskih ekipa. U pojedinačnoj konkurenciji 198 natjecatelja i 149 natjecateljica. To je gotovo najveće Europsko prvenstvo do sada održano.

Uistinu impresivan broj natjecatelja. Tko su prvi favoriti u obje konkurencije?
U muškoj konkurenciji došlo je prvih deset sa evropske rang-liste, a objektivno svaki može očekivati zlato. Među tih deset je naravno i naš najveći adut Zoran Primorac. U ženskom pojedinačnom natjecanje sigurno je prvi favorit Tamara Boroš. Tamara je službeno druga igračica u svijetu, što je ogromno priznanje kad znamo da su Azijatkinje dominantne u ženskom stolnom tenisu zadnjih 20 godina. Prvi puta u povijesti svjetskih rang-lista koje publicira ITTF jedna evropljanka nalazi se na drugom mjestu svjetske rang-liste. Tusu još dvije tri igračice koje su vrlo opasne, MIchaela Steff iz Rumunjske, Csila Batorfi iz Mađarske u prvom redu. Europski tenis se u posljednjih nekoliko godina malo pročistio od azijskih tenisačica koje su nastupale pod drugim putovnicama pa će ako biti i manje opasnih tenisačica koje će prijetiti prije svih Tamari Boroš. Nsatjecanje se odvija u Domu sportova i pozivamo sve da u što većem broju posjete Evropsko stolnotenisko prvenstvo.


Neven Cegnar

Tamara Boroš je naš glavni adut. U kakvom je ona stanju i kakvi su joj izgledi za zlato?
Ona je ovog trenutka najjača igračica u Europi i jedna od najjačih na svijetu i sigurno da ima ambicije da dođe do samog kraja. Činimo sve da Tamara bude u najboljoj formi i da napravi najbolji mogući rezultat. Ona sama je rekla da joj je cilj osvajanje ovog turnira i mi ćemo joj koliko god to bude u našoj moći pokušati pomoći u tome da njena forma i kvaliteta budu na najjačem nivou u subotu 6. travnja.

U ekipnom dijelu prva dva reketa trebale bi biti Tamara Boroš i Eldijana Aganović. Tko će biti onaj odlučujući treći reket?
Ja imam četiri djevojke koje ravnopavno konkuriraju za sve pozicije. Sandra Paović i Andrea Bakula nisu ništa lošije i one ravnopravno konkuriraju za pozicije. Sve ovisi o njihovoj trenutnoj formi i inspiraciji, ali s druge strane i o našim protivnicama. Čekamo pobjednika u susretu Rusija - Švedska i o postavi u tom našem prvom meču odlučit ću prije samog početka kad već budemo zanli s kim igramo.

U slučaju pobjede nad Rusijom ili Švedskom ide se najvjerojatnije na Njemačku, jaku Njemačku. Kakvi su nam izgledi?
Ne bih htio govoriti o drugoj stepenici dok ne svladamo prvu, ali ako ćemo prejudicirati, mi ćemo već imati medalju u džepu i u taj meč ćemo ući neopterećeni sa opuštenom i mirnom rukom i siguran sam da Njemicama neće biti lako. Vjerujem da ćemo imati bar pojednake izglede za uspjeh.

Što se tiče ženskih parova, koja kombinacija ima najviše izgleda za zlato?
Tamara Boroš i Rumunjka Michaela Steff su prve favoritkinje. One će biti prvi ili drugi nositelji i sigurno na kraju među četiri, ako ne i zlatne.

Prve favoritkinje u pojedinačnom dijelu?
U pojedinačnom dijelu to su sigurno Michaela Steff iz Rumunjske, igračica koja ima vrhunsku kvalitetu i uz Tamaru najbolja europljanka i jedna od najboljih svjetskih igračica. Tu je Ni Xia Lian, Kineskinja koja nastupa sa luksemburškom putovnicom. Naravno da su uvijek opasne i one iz drugog reda, prije svih, Csila Batorfi Mađarica, Kristina Toth također, Nicole Struse Njemica, Liu Xia, Kineskinja koja igra za Austriju te bjeloruska defanzivka Viktorija Pavlovič. U tom krugu igračica treba tražiti novu prvakinju Europe.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!