Intervju

Velimir Zajec: "Dinamo će biti prvak"

Dražen Patarčić • utorak, 05.12.2000.


Velimir Zajec (dp)

Nakon odigranog derbija s Hajdukom, zasjedao je Izvršni odbor Dinama. Nakon što se vodeća struktura kluba razišla, s novinarima se "družio" glasnogovornik kluba Ivan Rotim, a nakon uvodnih riječi o dnevnom redu pridružio nam se i Velimir Zajec. "Tehniko" Dinama bio je zadovoljan rezultatom protiv Hajduka, jer iako je opća ocjena da je Hajduk bio bolji u maksimirskih minuta 90 minuta, samo su bodovi ono što je važno i trajno, a oni su pripali Dinamu. Pred klubom iz Maksimira je teška zima, odlaske je najavila nekolicina igrača, treba se pronaći i trenera, a besparica svi više steže obruč oko struka klubu koji je donedavno probijao granice hrvatskih transfera. Kakav se Dinamo može očekivati u proljeće i koliko je realna utrka za titulu s Osijekom. Gdje je u cijeloj priči Hajduk? Dovoljno razloga da u mrežu Sport Neta uhvatimo popularnog "Zeku"...

Kako ocjenjujete sam kraj ovog dijela takmičenja. Da li ste zadovoljni s onim što je Dinamo napravio u zadnja dva kola?
"Pa nakon Varteksa i 0:4, to je bilo dosta pesimistički. Makar je i ta utakmica imala dva poluvremena. Još jedan put je pokazala svu draž nogometa. Zadovoljan sam i borbenošću i htijenjem igrača u ove dvije utakmice. Pa čak i kvalitetom, jer u nedjelju nismo igrali sa dva standardna štopera. Tu smo bili dosta tanki. Drpić koji tri tjedna nije pipnuo loptu odigrao je jako dobro, kvalitetno. Tu se igračima ništa ne može reći. I taj teren iz Osijeka iscrpljujući, sigurno je dao Hajduku malo više svježine, a mi smo mogli sve riješiti puno ranije. Da su zabili drugi gol sve bi bilo drugačije. Bišćan, Balaban. No onda jedan pad, šok u jednoj minuti dva gola i to je nogomet. Prava zamjena i izvukli smo se."


"Prava zamjena i - izvukli smo se" (Snimio: Dražen Patarčić)

Hoće li u nastavku prvenstva Dinamo više igrati sa vlastitim snagama? Leko, Gondžić netko treći?
"To je naša intencija. I ovaj ugovor sa gradom koji radimo je u cilju da se osiguraju sredstva za mlađe uzraste. Sve ćemo napraviti da se taj mlađi pogon isfinacira. Svuda po Europi vlastiti pogon u seniorima je 50-60%, a ostalo je nadogranja. Svjesni smo da se ne može svakom generacijom izbacivati 5 igrača. Ali 1-2 se može, veće vidimo nekolicinu koji će uskoro pokucati na vrata prve momčadi. Zahora, pa Brazilac Da Silva, pa Cicin mali. Biti će tu još nekolicina."

Da li ste radili "križaljku", kojeg igrača planirate pustiti, a koje bi željeli zadržati?
"Ne , još nismo, sve će se spontano rješavati, planski i spontano. A pokušat ćemo zadržati puno igrača iz sadašnjeg sastava. Mikića, Šokotu, Butinu, Mujčina, Sedloski, Agića, Drpića, Balabana, Abramovića. Puno igrača ima koje bi zadržali da ih ne nabrajam sve."

Pa nisu valjda svi oni tražili da odu? Ili im ističu ugovori?
"Ma nisu, nisu svi tražili, ja čak vjerujem da ćemo mi naći soluciju da Mikić ostane. I on mora biti strpljiv. Svima njima mora biti putokaz Bišćan. Uz pravu strategiju, pristup može se doći i do drugih klubova, kvalitetnih i dobrih, do jačih ugovora."


Zajec i predsjednik kluba Barišić (Snimio: Dražen Patarčić)

I Pavlovića biste zadržali?
"I Pavlovića bih ja volio zadržati. A sad vidjeti ćemo što se može napraviti. On je vrlo kvalitetan igrač, ali može još bolje od ovoga."

Kakav je status ozlijeđenih? Jeličić, Mumlek, Krznar, Tokić?
"Jeličić konkurira na prolječe. Takvih igrača kao on nema puno. Treba nam. I samo o njemu sada ovisi koliko će se vratiti. Mumlek je danas uspješno operiran i očekujemo ga tek za 6 mjeseci, Krznar na proljeće i to ne na samom početku, nakon nekoliko kola vjerojatno. Tokić isto ne na sam početak priprema, ali mi smo pripremili Jeličiću, Krznaru i Tokiću poseban tretman i program priprema, kako bi se mogli lakše vratiti na teren."

Znali li se kuda će plavi na pripreme?
"Pa zna. Prvo negdje kod nas, Poreč ili Makarska rivijera, potom u Grčku. A onda opet Hrvatska."


"Imamo al pari momčad s Osijekom, Hajduk je dobar" (Snimio: Bojan Brčić)

Može li se Osijek stići na proljeće?
"Pa bez ikakvog pretjerivanja i podcjenjivanja ja sam siguran da se može. Imamo al pari ekipu sa njima. Oni imaju nešto teži raspored od nas do Lige 6. Idu Dragovoljcu, Hajduku, Šibeniku, a mi imamo Marsoniju, Zagreb , Belupo i Čakovec. Nešto bolji raspored. I vjerujem da se ova prednost može smanjiti i prije Lige za prvaka. Vjerujem da će Dinamo i ove godine biti prvak."

Hajduk?
"Ma Hajduk je dobar, vidjeli ste to jučer. Nema se što dodati."

Novi trener?
"Neću kandidate izbacivati van. Ali do 24.12 se mora znati tko će voditi momčad. Bit će ovo teška zima. Statusi igrača nisu riješeni, i bojim se da ćemo imati problema sa igračima, ali vjerujem da imamo rješenja i za to."


"Vjerujem da ćemo uspjeti zadržati veliku većinu igrača" (Snimio: Dražen Patarčić)

Možda Ćiro? Možda profesor Braović ostaje?
"Što kaže Ćiro? Pa ništa, bio je u Kini. Pričali smo, ali ne o Dinamu. Profesor? Ma neću vam o imenima ništa pričati. Morate imati nešto i sutra pisati. Druženje sa profesorom Braovićem Vam je u 10.30 h pa izvolite. Bišćan vam leti u 14.00 za Liverpool sa Plesa. Dakle imate materijala i bez mene. Hvala vam na strpljenju i ugodnom druženju."

I tu je bio kraj našeg razgovora o Dinamu. Velimir Zajec sjeo je u svoj auto, i nestao u mračnom okruženju maksimirskog stadiona. Stvarno, bit će ovo najteža zima u povjesti Dinama. Besparica, previše nagomilanih dugova. Igračima, klubovima, državi. Prevelika bodovna razlika za Osijekom, a samo jedan će imati šansu iduće ljeto pokušati da se ugura u Ligu prvaka. Trenerska klupa i više nego užarena i razdrmana. Tko je taj koji će imati autoriteta, znanja i smjelosti da uzme uzde u svoje ruke i zauzda nezadovoljne igrače u svlačionici?

Ne gledamo u zvijezde jer nam one ništa neće reći. Bilo bi dobro pogledati u vlastito dvorište, i rješenja naći u svojim redovima. U svojim igračima. Tko može dati više Dinamu nego Dinamovci sami?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometIntervju
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!