Rukomet

Šego: "Wisla je spoj iz snova. Balkanci i Poljaci, a na čelu je Danac - potpisujem do kraja života"

Razgovarao: Damir Žbulj • nedjelja, 30.12.2012.
Šego: "Wisla je spoj iz snova. Balkanci i Poljaci, a na čelu je Danac - potpisujem do kraja života"

Hrvatski rukometni vratar Marin Šego odlično se snašao u Poljskoj. Nakon što je prošle sezone fantastičnim predstavama, pogotovo protiv Barcelone i Kiela, oduševljavao navijače CO Zagreba, sada to na isti način radi u Wisli. Marin je u Plocku samo nastavio gdje je stao u Zagrebu, a dojmove iz nove sredine ekskluzivno prenosi čitateljima Sportneta...

Marin Šego sigurno je trenutno jedan od najboljih hrvatskih vratara. Odlične predstave iz prošle sezone, pogotovo u Ligi prvaka, dok je još branio boje Croatia osiguranje Zagreba nisu prošle nezapaženo, a u novoj sredini, u poljskoj Wisli, samo je nastavio s dobrim partijama.

Svoju karijeru 27-godišnji Šego započeo je u Međugorju, a preko Izviđača iz Ljubuškog i Zrinjskog iz Mostara stigao je do čakovečkog PIPO IPC-a, od kuda je na temelju svojih odličnih igara preselio u Zagreb. Četiri godine je proveo u redovima hrvatskog prvaka, ali tek su mu posljednje dvije sezone bile obilježene dobrim predstavama među vratnicama, što mu je i osiguralo priliku da svoju karijeru nastavi u Poljskoj.

Na klupskom planu, sigurno će mu u posebnom sjećanju ostati ovogodišnja pobjeda usred Barcelone te odlično izdanje u susretima četvrtfinala Lige prvaka protiv aktualnog europskog prvaka, njemačkog Kiela.

Pred početak ove sezone potpisao je Wislu iz Plocka, ambiciozni poljski klub, koji se s Kielceom bori za dominaciju na tamošnjim rukometnim domaćim terenima, dok ove sezone odlično nastupaju i u Kupu EHF-a. Osigurali su nastupe u skupini zajedno sa slovenskim Mariborom, njegova donedavna klupskog kolege Ivana Pešića, dvojice bivših Zagrebaša Nikole Špelića i Marka Tarabochije te Mate Svaline, norveškim Elverumom gdje brani bivši dugogodišnji vratar Nexea Goran Rajković te danskog Holstebroa.

Jesenski dio poljskog nacionalnog rukometnog prvenstva obilježila je domaća pobjeda Wisle protiv snažnog i hrvatski obojenog Kielcea od čak sedam pogodaka prednosti, u kojoj je Šego bio jedan od glavnih junaka. Jesenski dio sezone zaključio je bez poraza, s 13 pobjeda iz isto toliko susreta, što je za Wislu odličan pokazatelj i najava uzbudljivog proljetnog nastavka natjecanja, uzvrata kod Kielcea, ali i neizvjesnog doigravanja za naslov prvaka, koje bi ove sezone moglo biti posebno atraktivno.

"Klub je jako ambiciozan, cilj nam je Liga prvaka"

Marin Šego odlično se snašao u poljskom Plocku, a dojmovi o gradu, ekipi i treneru su također na visokoj razini: "Grad je uistinu lijep, u biti to je gradić sa 120 tisuća stanovnika, ali i divnom starom gradskom jezgrom i novim dijelom gdje ima sve što je potrebno za normalan i ugodan život."

"Ekipa je dosta dobra, kao što su to pokazali i naši rezultati. Klub je jako ambiciozan i već dulje vrijeme Uprava traži još dva vanjska kvalitetna igrača. I desnog i lijevog beka, a imaju problema s pronalaženjem i dovođenjem jer se stvarno trude dovesti samo vrhunsku, top klasu na obje pozicije, što bi nam izuzetno pomoglo te nas osnažilo za drugi i teži dio sezone," naglasio je Šego u razgovoru za Sportnet.

Slika 1 od 1.

Strateg Wisle na Šegu je ostavio poseban dojam: "Trener je Danac Lars Walther. Apsolutno razuman čovjek, s kojim u bilo koje doba dana možeš popričati o svemu i baš je gušt surađivati s takvim čovjekom jer je pun razumijevanja za igrače."

Hrvatski vratar nije krio zadovoljstvo rukometnim putem kojeg je odabrao i odlaskom u inozemstvo nakon Zagreba: "Sigurno je da sam zadovoljan. Ovaj klub jedan je od stabilnijih u Europi što se tiče financijske strane, koja je u ovo vrijeme jako bitna za igrače."

"No, niti sportske ambicije ne nedostaje. Cilj je u idućoj sezoni igrati Ligu prvaka te uz još dva pojačanja dati sve najbolje od sebe," najavio je Šego povratak u elitno europsko rukometno natjecanje iduće sezone.

"Publika je čudo, ali oni ne bodre samo mene"

Šego je u vrlo kratkom vremenu, nakon odličnih predstava na vratima, postao jedan od omiljenih igrača lokalne publike. U anketama na službenoj stranici kluba često je najbolje ocijenjeni pojedinac Wisle, ali naglašava da su navijači i inače fantastični te da je odnos s publikom vrhunski: "Publika i navijači su stvarno jedna posebna priča. Ljudi žive za rukomet, prate nas i na svakoj gostujućoj utakmici te svugdje imamo dojam kao da igramo kod kuće. Da ne govorim o domaćim utakmica gdje su fantastični."

"Uspostavili smo dobar kontakt, čudo su! Međutim, ne bodre oni samo mene, svakog pojedinog igrača bodre podjednako. Čak i ako netko ne igra čitavu utakmicu i njegovo ime će se čuti s tribina."

O derbiju godine: "Kielce treba na terenu pokazati da je bolje od nas"

Prvenstveni učinak Wisle ove sezone je savršen. iz 13 utakmica imaju 13 pobjeda, ali posebno će se pamtiti domaći trijumf nad Kielceom, jedom od ove sezone najatraktivnijih europskih ekipa, gdje odlično igra hrvatska kolonija igrača, rukometnih reprezentativaca: "I prije utakmice s Kielceom sam rekao kako su oni dosta bolja ekipa na papiru, nekoliko puta skuplja od nas, ali kako to nije dovoljno."

"Treba na terenu pokazati da su bolji, a to im u ovoj našoj prvoj utakmici nije pošlo za rukom," naglasio je Šego ali i dodao kako još ima jako puno rukometne borbe do kraja poljskog prvenstva: "Mi smo se tek skupili pred početak ove sezone. Stiglo je dosta novih igrača, još se uigravamo, a mislim da ćemo u nastavku sezone igrati još bolje i kvalitetnije."

"Utakmice s Kielceom su derbi susreti godine. Rivalstvo je ogromno, baš poput našeg između Dinama i Hajduka, naprimjer. Sve je moguće do kraja sezone. Mislim da bi u ovom trenutku nama više odgovaralo da se ne igra doigravanje, tada bi imali puno više šansi za titulu, ali što je tu je. Borit ćemo se do kraja."

U svakom slučaju, Čupić, Štrlek, Buntić, Musa i Losert sigurno se mogu zabrinuti i zamisliti oko osvajanja titule najbolje poljske rukometne ekipe, jer im protiv izuzetno motivirane Wisle neće biti lagano obraniti naslov.

"Potpisujem do kraja života"

Progovorio je koju rečenicu Šego i o ekipi, suigračima. Društvo su mu u Plocku, osim Poljaka, srpski reprezentativci, krilo Nikčević i lijevi vanjski Nenadić, tamo su i Mađari Ilyes i Eklemović koji je godinama bio jedna od glavnih karika Veszprema pa poznati Rumunj, jedan od njihovih boljih igrača posljednjih godina Ghionea, Slovenac Kavaš, Bošnjak Toromanović...

Kolega među vratnicama mu je i povremeni poljski reprezentativac Marcin Wichary, s kojim je u dosta dobrim odnosima: " Na golu mi je kolega koji je i poljski reprezentativac i dugi niz godina je u klubu i pravi je domaćin. Dosta se dobro slažemo. Svi su momci s dosta iskustva, a neki igrači su me jako ugodno iznenadili, koji su pokazali kako su jako dobri i kvalitetni."

"Mislim da je to spoj iz snova. Balkanski igrači miješani s Poljacima, a na čelu je Danac - potpisujem do kraja života," u dobrom raspoloženju je naglasio hrvatski rukometni internacionalac.

Wisla se u odličnom svijetlu predstavila i u ovosezonskom europskim natjecanjima. Na Wild Card turniru za ulazak u Ligu prvaka zaustavio ih je HSV Lackovića, Vorija i Duvnjaka, ali su zato u Kupu EHF-a odličnim predstavama i uvjerljivom pobjedom nad ruskim Sungul Snezhinskom osigurali nastup po skupinama. Smješteni su u grupu zajedno s Mariborom, norveškim Elverumom i danskim Holstebrom, a niti četvrtina finala pa čak i odlazak na Final Four u Nantes nije nedostižan.

"Protiv Rusa je bilo lagano, nisu neka snažna ekipa. Sada dolaze one prave, bolje utakmice. Jedva čekam da počne, bit će jako zanimljivo. Uprava nam ne stavlja nikakav presing niti pritisak nekog rezultata da budemo prvi u skupini. Ali, mi to želimo i mislim da to možemo i ostvariti."

Reprezentativna nedovršena priča

Izostao je Marin Šego s popisa izbornika Slavka Goluže za posljednja dva velika rukometna natjecanja, Europsko prvenstvo u Srbiji, ali i Olimpijske igre u Londonu. Jako je dobro branio protekle sezone u Zagrebu, nastavio je s odličnim predstavama i u poljskoj Wisli i čini se kako je njegov poziv na širi popis za pripreme za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje je uskoro na rasporedu u Španjolskoj sasvim razuman potez.

Šego je bio član reprezentativne ekipe, iako nije branio, na Europskom prvenstvu u Austriji 2010. godine, na kojem je Hrvatska osvojila srebro, a bio je među vratnicama i u prvom krugu na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj 2011. godine, kada ga je u nastavku natjecanja zamijenio Pešić.

Na prvom dijelu priprema u Karlovcu ga nije bilo, ali izgledno je kako će se u novoj godini ipak priključiti reprezentaciji. Izbornik će na kraju 9. siječnja, dan prije puta u Španjolsku, odlučiti s kojim će sastavom krenuti na svjetsku rukometnu smotru.

Svojim izvedbama kroz posljednjih godinu dana Marin Šego pokazao je kako je igrački u potpunosti sazrio te kako u svakom slučaju hrvatska rukometna reprezentacija od njegovih izvedbi može imati velike koristi.

Foto: www.sprwislaplock.pl

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • lambik01.01.2013. u 14:03
    Sretno i uzivaj Marine!
    lambik