Packe

Štimcu će (pre)suditi Liga 16

Tomislav Pacak • četvrtak, 18.06.2009.
Štimcu će (pre)suditi Liga 16
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Igor Štimac stigao je u Udrugu prvoligaša prepun entuzijazma, planova i obećanja. Dvije godine kasnije napušta Udrugu bez iskazane želje za novim mandatom, a hrvatskom nogometu ostavio je jednu televizijsku emisiju i novi ligaški format...

Puno je toga obećao Igor Štimac pri dolasku na čelo Udruge, a malo toga ispunio.

Pri imenovanju je najavio "borbu sa sumnjama i insinuacijama oko rezultata utakmica i načina stvaranja sudačkih i delegatskih lista", ali tu se stvar nije pomakla s mrtve točke. O namještanjima se i dalje priča, protekle sezone čak i više nego prijašnjih, a suci su opet bili na tapeti iz tjedna u tjedan.

Nije se pronašao model zaštite sudaca, Udruga nije smogla snage kažnjavati ispade protiv sudaca kao što to čini UEFA. Štoviše, raznim smanjivanjima kazni, ili čak ukidanjem istih kao što je osobno Štimac napravio na Dvoranskom prvenstvu pretprošle sezone, suci su gubili na kredibilitetu i autonomnosti. Priča o stranim sucima dodatno je okaljala imidž hrvatskog suđenja, kao da im nije dovoljno da su Dinamu i Hajduku uvijek krivi kada se izgubi.

Štimac je, nadalje, obećao "unapređenje odnosa s Hrvatskim nogometnim savezom", ali od "unapređenja nije bilo ni u". HNS se i dalje ponaša prema HNL-u kao prema neželjenom i nevoljenom vanbračnom djetetu, brine se samo o reprezentacijama i prepušta Ligu isključivo Udruzi.

Čak i Štimčev "izborni plan", sastavljen od 10 točaka, nudi niz neispunjenih obećanja. Rad s navijačima, povratak gledatelja, internetske prezentacije, mobilne komunikacije, kampovi mladih, odnos Udruge i Vlade, posebne akcije - sve su to bile ukrasne točke u vezi kojih u zbilji nije napravljeno ništa, ili gotovo ništa.

Tek o tri točke možemo razgovarati kao područjima u kojima se nešto pokrenulo: dvoransko prvenstvo, medijsko praćenje i proširenje lige.

Štimac je dvoransko prvenstvo ove godine preselio u Zadar, bilo je više publike, bilo je dobrog medijskog praćenja (pa i dobrih utakmica), ali bilo je i ružnih slika, bilo je organizacijskih propusta. Teško je reći da je DP uzdignuto na neku višu razinu, osim što je igrano u ljepšoj dvorani nego proteklih godina.

U svojoj drugoj godini mandata, Štimac je ostvario drugi najveći projekt - emisiju Volim nogomet. Mišljenja su i danas podijeljena - gledateljima je, s jedne strane, HNL postala bliža, manji klubovi dobili su puno više TV prostora, populariziran je domaći nogomet i to je neosporno. No, velik dio klubova bio je nezadovoljan nedjeljnim terminom zbog kojeg smatraju da su gubili gledatelje, a iako je Štimac s ponosom govorio o ugovoru s T-Comom, mnogi su iskazali nezadovoljstvo raspodjelom financijskog kolača od TV prava.

S obzirom da nas već u idućoj sezoni čeka potpuno drugačiji koncept emisije, jer klubovi namjeravaju igrati i u petak i u subotu i u nedjelju, teško je emisiji Volim nogomet dati peticu, kada očito stvari nisu funkcionirale kako bi klubovi željeli.

Dolazimo na kraju do projekta koji će definirati Štimčev mandat - Lige 16.

Postavlja se pitanje morala i hrabrosti Štimčevog poteza da sada napusti Udrugu, da se niti ne kandidira za još jedan mandat. Neovisno o njegovim daljnjim ambicijama, bile one vezane uz Hajduk, HNS ili reprezentaciju, Štimac se svim silama borio za Ligu 16, natjerao vodu na svoj mlin usprkos neslaganju struke i javnosti, a sada kada treba taj projekt ispratiti i vidjeti kako će zaživjeti - Štimac je spakirao kofere i brigu o tome prepustio drugima. Kao da je on "svoje napravio".

Ligu 16 htjeli su samo Štimac i čelnici klubova koji "životare" u HNL-u i iz godine u godinu glavni cilj im je - osigurati novu sezonu u prvoj ligi. To će, dakako, biti puno lakše napraviti u Ligi 16, nego što bi bilo u eventualnoj ligi s 10 klubova. Istodobno, protiv Lige 16 je i velik dio javnosti, gotovo kompletna struka (svi naši izbornici, svi treneri nevezani uz HNL klubove), reprezentativci, velik dio medija (mada su mnogi protiv Lige 16 počeli kampirati prekasno), a protiv Lige 16 je i obična zdrava logika.

Nemamo infrastrukturu, uvjete, financije, bazu, stručnjake, stadione, realno - nemamo ni klubove za Ligu 16. Od milijardu primjera čega sve nemamo, evo samo jedan - nemamo ni dovoljan broj reportažnih kola da bi u jednom danu televizija mogla odraditi cijelo kolo. Čak i oni koji su bili za Ligu 16 u međuvremenu su promijenili mišljenje i preoblikovali ga u "Dobra je Liga 16, ali je pogrešan termin". Dobro jutro.

Imamo tek isprazan argument "prilike mladim igračima". Tko god ga koristi, slijep je na primjere desetaka mladih igrača koji su svoje prilike zaslužili i u Ligi 12 - od onih koji su ugradili svoj doprinos u Dinamovu krunu (Tomečak, Badelj, Lovren, Barbarić) preko onih koji su nosili momčadi poput Osijeka, Zagreba i Varteksa do onih koji su i iz manjih klubova ostvarili ili će ostvariti inozemne transfere, poput Jajala. Bez ikakve dvojbe, pravi, kvalitetan mladi igrač bez problema će dobiti priliku i u manjoj ligi.

Razvodnjena liga pogodovat će više isluženim veteranima jer će upravo takve klubovi poput Sesveta i Karlovca dovoditi kako bi se spasili ispadanja, a cijelo to osiromašivanje naškodit će upravo tim mladim igračima čiji je razvoj ključan i za uspjehe naših klubova u Europi, za našu reprezentaciju, uopće za naš nogomet.

Umjesto da iduće sezone Mandžukić, Kalinić, Tomečak, Knežević, Sharbini i ostali talenti HNL-a igraju četiri puta protiv Dinama, Hajduka, Rijeke, Osijeka i Varteksa, čekaju ih ogledi s Karlovcem, Sesvetama i praktički Dinamovim juniorima (što je posebna tema). Zar će to zaista pogodovati razvoju mladih igrača? Liga bez pritiska, liga u kojoj 90 posto klubova ne igra za ništa, liga u kojoj ogroman broj utakmica neće imati nikakvu važnost, niti privlačnost gledateljima, bilo na tribinama bilo onima uz male ekrane?

Ostaje nam za vidjeti kako će to izgledati, kako će se "nogometni centri razvijati" dok pola klubova igra na tuđim stadionima i ne može skupiti ni milijun eura, minimalnih za nekakvo normalno funkcioniranje u 1. HNL.

Šteta je što čovjek koji je Ligu 16 doveo neće za nju odgovarati kada dođu prvi problemi. Ako toliko stoji iza nje, ako je toliko uvjeren u njen uspjeh, Štimac je trebao biti uz svoj proizvod barem još jedan mandat, a ne progurati tako kritično važnu odluku i onda otići.

(Ne)uspjeh te Lige 16 dat će konačnu ocjenu Štimčevoj kratkoj vladavini. Ušao je entuzijastično, s mnoštvom planova i ideja, na kraju je do kraja progurao tek jednu, i to - jedinu lošu. Šteta, jer Štimac ima osobnost, veze, snagu, pa i viziju za puno više od toga što je učinio.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!