Nogomet

Do posljednjeg daha

Branimir Korać • četvrtak, 24.06.2010.
Do posljednjeg daha
Foto: EPA

Četiri dramatična dvoboja, dramatičan rasplet u obje skupine, do posljednjih trenutaka moglo je doći do promjena. Svaka od četiri reprezentacije koje su prošle dalje imaju svoje junake, dok poraženi imaju tragičare...

Sportski dan za kakav ljubitelji sporta žive. Koliko uzbuđenja, koliko neizvjesnosti, kvalitetnog nogometa, ali i tenisa. Ovaj dnevnik ne bi trebao imati veze s tenisom, ali treba reći "svaka čast" Johnu Isneru i Nicolasu Mahutu koji su u trenucima dok je nogometni svijet bio u transu preoteli dobar dio gledatelja zbog nevjerojatnog meča kojeg još uvijek igraju. 59:59 u petom setu Wimbledona, bez breaka u petom setu, nakon deset sati igranja i bez ikakve namjere ijednog za odstupanje niti milimetra. Dečki, još jednom svaka čast.

Sportski svijet je jednim okom bio u Londonu, drugim okom u Južnoj Africi i bilo je teško odlučiti se što pratiti i gdje je veća drama. Posebno se to odnosilo na Amerikance i Engleze, Amerikanci su vodili tešku borbu s upornim Alžirom, Englezi sa Slovencima, a i njih se ticao meč u Wimbledonu.

Slovenci su na kraju ispali gubitnici dana. Dragi susjedi, razumijemo vas, potpuno. Imali smo i mi Landona Donovana u liku Semiha Şentürka i lako se možemo staviti u slovensku kožu. Minute su ih dijelile od povijesnog uspjeha, prolaska u osminu finala. U trenutku kada je označen kraj njihovog dvoboja s Engleskom, Donovan je postao junak Amerikanaca i omražena osoba u Sloveniji.

Ipak, SAD odlazi zasluženo u osminu finala. Da nije bilo onog čudnog suca iz Malija koji niti danas vjerojatno ne može objasniti zbog čega je poništio Eduu pogodak, Amerikancima ne bi niti bio potreban taj pogodak Donovana. Ovako, Coulibaly može malo mirnije spavati, nije izravno izbacio Amerikance iz osmine finala.

Englezi su napokon nešto pokazali, igrali su većim dijelom susreta dobar nogomet i tražili pogodak. Handanovič je bio čovjek sa stotinu ruku, branio je odlično i uz neprecizne Engleze najzaslužniji je što "Gordi Albion" nije slavio s više od 1:0. Malo to znači Slovencima, neće to biti nikakva utjeha Birsi i Novakoviču koji su mogli donijeti izjednačenje, ali što zbog nepreciznosti, a što zbog sebičnosti, nisu. I oni su djelomično krivi za ovaj poraz. Naravno, uz neizostavnog Šulera koji je na ovom Prvenstvu odigrao vrlo loše.

Ništa manje dramatično nije bilo niti u večernjim susretima. Na poluvremenu je na oba susreta stajalo 0:0, sve četiri reprezentacije su još uvijek bile u igri i sve je bilo otvoreno. Njemačka je u drugom dijelu ipak pokazala kvalitetu i svladala Ganu dok je Srbija izgubila koncentraciju, dva puta kapitulirala i oprostila se od Prvenstva.

Dugo je Njemačka lomila Ganu, nervoza je zasigurno bila na vrhuncu, ali majstor Mesut Özil je u trenutku inspiracije krasno pogodio za pobjedu. Özil je još jednom dokazao kakav je potencijal, stvarno ga je gušt gledati, ima fantastičan potez, brzo razmišlja i prototip je modernog nogometaša. Unatoč porazu Gana ide dalje i to u ovom trenutku kao jedina afrička reprezentacija.

Gorka je srijeda bila za reprezentacije Srbije i Australije. 2:1 su dobili Australci, a posljednje minute donijele su jurnjavu, obje reprezentacije su tražile novi pogodak, ali ostalo je 2:1. Nedovoljno Australcima, nedovoljno Srbima, ali susret je bio odličan, otvoren i nije nedostajalo prilika na obje strane.

Sjajan sportski dan. Sve četiri utakmice bile su nogometna propaganda, od uzbuđenja pa do kvalitete. Eh kad bi svaki dan bio ovakav...

Igrač dana

Ne samo da je postigao pogodak za osminu finala, Landon Donovan je odigrao i jako dobru utakmicu. Kada god su mu Alžirci ostavili malo prostora, on je to kažnjavao. Namjestio je dvije velike prilike svojim suigračima, postigao je pogodak za pobjedu i postao još jednom junak američke nacije. Amerikanci u Donovanu vide nogometno božanstvo, a možete misliti kako ga tek sada gledaju.

Tragičar dana

Možda Marko Šuler uopće nije tako loš igrač, ali ono što je pokazao na ovom Svjetskom prvenstvu je da se zapitate je li Kek stvarno nema bolje rješenje. Zakuhao je protiv Alžira i umalo postao tragičar, ali ga je Handanovič spasio. Protiv SAD-a je također kuhao i kuhao, nije naplaćeno, ali je zato još jedna velika pogreška bila kobna. Ovaj put toliko kobna da zbog nje Slovenci idu doma. Pustio je Defoea kod pogotka da uđe ispred njega, zaspao je i zakasnio s intervencijom, a ostalo ide u povijest...

Potez dana

Teško mi se odlučiti između tri sjajna poteza od kojih svaki zaslužuje pozornost. Prvi je krasan volej Rafika Djebboura koji je mogao rano dovesti Alžir u vodstvo, primio je loptu na prsa, a onda lijepim volejom poslao loptu u gredu. Svakako jedan od ljepših poteza ovog SP-a.

Treba pohvaliti i australskog izbornika Pima Veerbeeka na odličnom čitanju igre i uvođenju Breta Holmana. Holman ne samo da je brzo po ulasku postigao lijep pogodak već je i odradio velik posao na sredini terena kada su njegovi suigrači već padali.

Treći potez iz rubrike za pamćenje pripada Mesutu Özilu, mladiću koji je postigao prekrasan pogodak i skratio Nijemcima muke. Primanje lopte i sam udarac, sve za pet.

Gol dana

Ako ćemo birati najljepši gol dana, tu svakako spada Özilova bomba, ali ovaj put ću se odlučiti za najvažniji gol dana, a to je bez dvojbe Donovanov pogodak za prolazak Amerikanaca. On se dogodio u trenucima kada se činilo da Amerikancima bježi osmina finala i donio je dosad najveću erupciju oduševljenja na Svjetskom prvenstvu. Nije bio naljepši, ali je bio vjerojatno najemotivniji i najvažniji.

Izjava dana

Ne možemo mi bez Francuza. Francuska ministrica sporta Roselyne Bachelot najavila je kako će Vlada razmotriti nastup francuske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu i poduzeti korake.

"Ovo je definitivno katastrofa za francusku nogometnu reprezentaciju, a prouzrokovali su je nezreli stariji igrači koji su proveli 'buling' nad mlađim igračima pred očima bespomoćnog trenera bez ikakvog autoriteta. Vlada je zato preuzela na sebe analizu odgovornosti jer oni koji su zakazali niti ne mogu izvršiti analizu", rekla je aludirajući na Francuski nogometni savez. Čisto me zanima zna li ministrica kakvo je mišljenje Fife po miješanju vlasti u rad nogometnih saveza i kakve su posljedice.

Promašena prognoza dana

Još netko misli kako Dario Dodić nije dobar prognozer? Čestitke čovjeku, sva četiri pogotka i to onako - rutinski. Čestitke i Tomislavu i Vedranu koji su skinuli tri para i jedino "zakazali" vjerujući Srbiji, ali vjerujte, najbolje znam kako je teško pogoditi i tri para. Mogao sam i preskočiti ovu rubriku, ali ne bi bilo u redu prema društvu koje je gađalo 10 od 12. Sve čestitke.

Promašaj dana

Kako su bili najbliže prolazu, odnosno ispali su u svega nekoliko minuta do kraja susreta, izdvojit ću dva slovenska promašaja. Dedić, Novakovič i Birsa u 16 metara Engleske osjetili su obrambenu moć Engleza, bili su u dobroj poziciji, ali pucali u blok i ostaje dojam da su na njihovom mjestu bili neki kvalitetniji napadači, da bi se slavio pogodak. Drugi nije izravan promašaj, ali je loša završnica. Birsa je vukao kontru Slovenije, u prostor mu je ulazio sam Novakovič i samo je trebao gurnuti loptu i napadač Kölna bio bi jedan na jedan s Jamesom. Birsa je bio sebičan, pucao je i pola Slovenije se uhvatilo za glavu. Za Jamesa bezopasno. Bilo je tu još dosta zanimljivih promašaja, Rooney nije bio na svojoj razini, Gyan je promašio zicera, Dempsey također, Ivanović sanja Schwarzera...

Borac dana

Možete ga voljeti ili mrziti, ali John Terry je jedan od najvećih fightera u današnjem nogometu. I protiv Slovenije je to dokazao, u jednom trenutku bacio se i glavom pokušao zaustaviti udarac koji je išao praktički po zemlji. Ne bi stigao uklizati i blokirati stoga se požrtvovno bacio. Još jednom je išao glavom tamo gdje bi išao rijetko tko, dosad je znao zbog toga stradati, ali bez obzira na sve i dalje to čini. Počasni junaci u ovoj rubrici su i Mahut i Isner, ali o njima u nekom drugom tekstu...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.06.2010. u 09:12
    stvarno je utakmica Srbije i Australije bila jedna od najboljih na ovome prvenstvu...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.06.2010. u 01:44
    svaka im čast....trče u 85. kao da je prva
    Obrisan korisnik