Carlsberg Euro 2004

Francuska - Švicarska: Probuđeni Henry za pobjedu

Marin Vuković • ponedjeljak, 21.06.2004.

Kao što iznenađenja nije bilo niti u utakmici Hrvatske i Engleske, čudo se nije dogodilo niti u Coimbri. Iako su Švicarci u jednom dijelu utakmice zaprijetili, Francuska je bez većih problema privela utakmicu kraju i došla do uvjerljive pobjede.

Najveća korist koju su Francuzi izvukli iz ove utakmice, osim naravno plasmana u četvrtfinale, su golovi Thierryja Henryja, koji se napokon probudio i u trećoj utakmici postigao svoje prve pogotke. Pogotke koji su francuskoj reprezentaciji donijeli pobjedu i prvo mjesto u skupini. Samim time u drugom krugu natjecanja izbjeći će tešku utakmicu protiv domaćina Portugala i kao prepreku do polufinala imati objektivno slabiju momčad, reprezentaciju Grčke.

Trikolori su poveli u 20. minuti, nakon udarca iz kuta kojega je izveo Robert Pires. U šesnaestercu se najbolje snašao Zinedine Zidane i glavom svladao Jörga Stiela.

Švicarska se ipak nije predavala, opušteno su igrali protiv branitelja naslova i pokušavali doći do izjednačenja i svog prvog pogotka na Euru. To se i dogodilo samo šest minuta nakon francuskog pogotka. Strijelac je nakon pogreške francuske obrane bio Johan Vonlanthen, koji je tako ušao u povijest europskih prvenstava. Naime, Volanthenu je samo 18 godina i 141 dan, te je tako postao najmlađi strijelac na europskom prvenstvu, srušivši i prije nekoliko dana postavljeni rekord Engleza Waynea Rooneya.

Do samoga kraja utakmica je bila neizvjesna. Iako su Francuzi imali inicijativu, Švicarska je iz kontranapada tražila svoju priliku. Nisu je dočekali. Napokon se, petnaestak minuta prije kraja treće utakmice na Euru, probudio Thierry Henry. U 76. minuti postigao je vodeći pogodak za Francuze, a u 85. postavio i konačnih 3:1.

Francuska tako zajedno s Engleskom nastavlja natjecanje, a četvrtfinalna utakmica s Grčkom na rasporedu je u petak.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Carlsberg Euro 2004
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!