EP 2004., Natjecanje po skupinama, Skupina B, 3. kolo, 21.06.2004., Lisabon, stadion Luz, gledatelja: 57.000
Suci: Pierluigi Collina, Ivaldi, Pisacreta (svi Italija)
Hrvatska
Hrvatska
Niko Kovač 5'
Igor Tudor 73'
2:4(1:2) Engleska
Paul Scholes 40'
Wayne Rooney 45', 68'
Frank Lampard 79'
Engleska

Hrvatska - Engleska: "Albion" ipak bolji

Bernard Jurišić, Bojan Purić • ponedjeljak, 21.06.2004.

Engleska
Hrvatska
Engleska
21
(do 46')
13
(do 67')
7
(do 55')
Pričuvni igrači
Trener
Otto Barić
1
David James
2
Gary Neville
3
Ashley Cole
4
Steven Gerrard
5
John Terry
6
Sol Campbell
7
David Beckham
8
Paul Scholes
(do 70')
9
Wayne Rooney
(do 72')
10
Michael Owen
11
Frank Lampard
(do 84')
Pričuvni igrači
15
Ladley King
70'
23
Darius Vassell
72'
14
Phil Neville
84'
Trener
Sven Göran Eriksson

Slika 1 od 1.
Foto: Goran Pervan

Hrvatska nije uspjela. U najefikasnijoj utakmici prvenstva Engleska je u potpunosti nadigrala Hrvatsku i zasluženo putuje u četvrtfinale. Naša reprezentacija imala je vodstvo u prvih 40 minuta, no s obzirom na odnose snaga, bilo je samo pitanje vremena kad će mreža odličnog Butine biti "probušena". To se i dogodilo, u pet posljednjih minuta prvog dijela Scholes i Rooney srušili su naše snove i vratili nas u realnost. A u realnosti - Engleska je bolja.

Hrvatska je poletjela do neba jako rano, već u 5. minuti. Rapaić je izveo sjajan slobodan udarac u peterac, a nakon velike gužve Niko Kovač ispred Terryja zabija loptu u mrežu za 1:0. Odmah nakon pogotka bilo je jasno što nas čeka - povratak na svoju polovicu i branjenje prednosti.

Naravno da se takva taktika nije mogla dugo održati. Razlog što smo 40 minuta izdržali s vodstvom zove se - Tomislav Butina. On je skidao udarce Rooneyu, Lampardu i Scholesu i držao nadu da možemo izdržati, barem do poluvremena. U 26. minuti nevidljivi Šokota puca s ruba šesnaesterca, no James je pažljiv. Dvije minute kasnije, idealna pozicija iz slobodnog udarca za Davida Beckhama. S 18 metara po sredini, nakon prekršaja Tudora na Rooneyju, zvijezda Reala pogađa u vrh našeg živog zida.

Slika 2 od 2.
Foto: Goran Pervan

Nakon toga, dvaput je na sceni pakleni tinejdžer Wayne Rooney, no naša obrana uspjeva otkloniti prijetnje. U 38. minuti Pršo se uspjeva osloboditi za udarac, ali James je opet siguran.

U 40. minuti popušta koncentracija našem zadnjem redu, puno prostora ostaje slobodno nakon neuspješnog pokušaja postavljanja zaleđa. Owenov udarac Butina brani, Rooney glavom prebacuje potpuno usamljenom Scholesu, koji glavom loptu spušta u mrežu za 1:1. Rosso nakon toga prijeti sa 25 metara, ali bezopasno za engleskog vratara.

Potpuni preokret dogodio se prije zadnjeg zvižduka inače sjajnog Colline, u prvom poluvremenu. Rooney je pokupio loptu na dvadesetak metara i preciznim udarcem u suprotni kut dovodi Engleze u prednost od 1:2.

Slika 3 od 3.
Foto: Goran Pervan

Drugo poluvrijeme počinje s dvije prijetnje Scholesa, no Butina nastavlja braniti sve što se može. U 55. minuti Owen se sjurio sam prema Butini i pokušao ga prebaciti, no prebacio je i gredu. Dvije minute kasnije, odmah po ulasku Olić dobiva duboku loptu i ubacuje u sredinu, no Pršo gađa u blok. U 60. minuti Lampard prodire kroz zadnji red naše momčadi, no Butina u zadnji tren spašava ispred Owena. Nakon toga Rosso ponovno pokušava iz daleka, no neuspješno.

U 68. minuti Scholes sjajno izbacuje Rooneya, koji kreće sam prema našem šesnaestercu gotovo od centra i lako matira Butinu za 1:3.

Naši su se nakon toga stidljivo otvorili, ušao je i Srna, a zadnji red je u potpunosti prorijeđen. Barić je očigledno gledao utakmicu Češka - Nizozemska, i pokušao oponašati češkog izbornika, koji je povadio obranu naganjajući prednost Nizozemaca. No, Barić nije uvodio napadače, nego je pomalo nelogično, zbio igrače na desnom boku. Klasnić ni ovog puta nije dobio šansu pored potpuno beskorisnog Šokote.

Slika 4 od 4.
Foto: Goran Pervan

Ipak, u 70. minuti Mornar ubacuje za Olića, koji glavom promašuje, a tri minute kasnije, ponovno je rezultat "uljepšan", a dašak nade se vratio. Srna je iz "skraćenog kornera" pogodio Tudorovu glavu, koji zabija loptu u mrežu za 2:3. Šokota u 77. minuti pokušava iz okreta sa 16 metara, no James lako kupi.

Sve sitne nade naših navijača prekinute su u 79. minuti. Frank Lampard prodire kroz sredinu i "valja" Živkovića na ulazu u šesnaesterac, te lijevom nogom šalje loptu iza nemoćnog Butine za 2:4. Naši su mogli i još jednom smanjiti rezultat, u 86. minuti, no udarac Prše James lijepom paradom odbija u korner.

Na kraju svega - poraženi smo od bolje momčadi. Iako će se sigurno naći puno zamjerki na taktičku postavku i promjene koje je naš stručni stožer izveo tijekom utakmice, na kraju možemo biti zadovoljni tek činjenicom da smo barem 40 minuta utjerali strah u kosti Englezima u Lisabonu i na Otoku. Bilo je slatko, ali je trajalo kratko, Englezi idu u polufinale, gdje će igrati protiv domaćina Portugalaca, a nama će uvijek ostati žal za prvom utakmicom protiv Švicaraca i vječno razmišljanje kako bi sve izgledalo da smo tu utakmicu dobili...

EP 2004. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Engleska 14:2+23
2Hrvatska 34:6-22
3Francuska 12:201
4Švicarska 10:001

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.01.2015. u 13:48
    S r a m o t a
    Obrisan korisnik