Nogomet

Dinamo - Beveren: Rapsodija u plavom

Bojan Purić, Tomislav Pacak • četvrtak, 04.11.2004.

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Dinamova premijera u UEFA-inoj ligi nije mogla imati bolji scenarij - "modri" su pred 15-ak tisuća gledatelja "razmontirali" belgijski Beveren s čak 6:1, napravivši veliki korak prema prezimljavanju u Europi. Najbolja partija Dinama ove sezone stigla je u pravom trenutku, razigrana, ali i organizacijsko-taktički inferiorna belgijska momčad nije imala nikakve šanse protiv goropadnog plavog "stroja".

Slika 4 od 4.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Prvu minutu susreta obilježili su BBB koji su krasnom koreografijom dali dodatni poticaj svojim ljubimcima, a Belgijcima utjerali strah u kosti. Boysi su i inače zaslužili sve pohvale, cijelu utakmicu fanatično su, ali i korektno navijali za svoju momčad, a rasnim provokacijama ili petardama nije bilo mjesta.

Slika 2 od 2.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Za takvo navijanje po prvi puta su ove sezone nagrađeni i impresivnom predstavom Dinama u kojem je gotovo sve funkcioniralo po željama trenera Gračana i sportskog direktora Barića. Obrana je bila čvrsta, Buljat i Agić vršili su izvrstan presing na protivničku momčad, Kranjčar je razigravao raspoložena i prodorna krila Pranjića i Bošnjaka, dok su u napadu impresivni, ali i efikasni bili Zahora i prije svih Eduardo da Silva.

Slika 3 od 3.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Već u četvrtoj minuti idealnu situaciju propustio je Kranjčar, pucavši visoko s 10-ak metara nakon fine povratne lopte Pranjića. Kranjčar je već u idućoj minuti opet oprobao udarac, ovoga puta pucao je nisko, ravno u vratara Barryja, koji se večeras nije proslavio. Svoju jedinu pravu priliku gosti su propustili u devetoj minuti kada je Sanogo izbio sam pred Vasilja, no Dinamov vratar dobro reagira i čuva svoju mrežu.

Nakon toga sve je bilo obojano u plavo, Dinamo je agresivnom igrom u potpunosti sputao razigranost Beverena, a Belgijci jednostavno nisu dovoljno dobro stajali na terenu da bi zaustavili Dinamove napade. Prvi plod dobre igre Dinamo je ubrao u 16. minuti. Zahora je izveo korner, Mijatović je kratko prebacio za Eduarda koji još jednom pokazuje u kakvoj je formi, glavom neumoljivo šalje loptu u mrežu za 1:0.

Slika 6 od 6.
Foto: Dragan Kovač

Nije se dugo čekalo na novi pogodak u mrežu Barryja. Kranjčar je iz slobodnog udarca naciljao glavu Mijatovića, koji poput Eduarda trese mrežu Beverena za 2:0. I nakon drugog gola nije posustala dominacija Dinama koji je redao prilike pred vratima gostiju. Pranjić se u 26. minuti sjurio prema Barryju, ali s desetak metara puca ravno u nogu vratara Belgijaca, a u 30. minuti nakon prodora Eduarda i dobre povratne lopte previše petlja Kranjčar, pa obrana Beverena uspijeva spasiti situaciju.

Prvi dio ipak je okončan s još dva gola u mreži Helleputteove momčadi. U 35. minuti lijepi dupli pas odigravaju Agić i Pranjić, potonji milimetarski točno gađa glavu Zahore koji se samo naklonio za uvjerljivih i pomalo neočekivanih 3:0. Šest minuta kasnije, iz gotovo identične situacije, nakon prodora Eduarda, 4:0 postavlja Zahora, što je ujedno i rezultat s kojim se otišlo na odmor.

Slika 5 od 5.
Foto: Dragan Kovač

Dinamo je nakon poluvremena ubacio u nižu brzinu, ali i dalje je bio dominantna momčad na terenu, iako je bilo jasno kako se pobjednik utakmice već zna. Jednu od rijetkih obrana Barry je zabilježio u 52. minuti kada je obranio udarac Zahore pod prečku, ali već tri minute kasnije nije imao šanse. Eduardo je još jedan odličan prodor završio asistencijom za Kranjčara, koji lijevom nogom trese mrežu Beverena s desetak metara za 5:0.

Slijedi niz pokušaja Dinamovog kapetana da postigne još jedan pogodak, najbliže je bio u 69. minuti kada je nakon snažnog udarca s 20 metara u mrežu skoro poslao i loptu i Barryja, no belgijski vratar ipak se nekako zadržao na nogama i odbio loptu. Zanimljiva belgijska momčad ipak je stigla do počasnog pogotka. U 82. minuti Bjorn Vleminckx iskoristio je pad koncentracije u Dinamovoj obrani i glavom postavio 5:1.

Dinamu ipak ni to nije bilo dosta, "modri" su odlučili nadmašiti Stuttgart i pobijediti Beveren sa 6:1, do čega su i stigli u 87. minuti kada je nakon dodavanja Kranjčara veteran Mujčin postavio konačni rezultat i zaradio ovacije oduševljenih Boysa.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!