Rukomet

Norvežani prekinuli niz Hrvatske

Branimir Korać • ponedjeljak, 31.01.2005.

Hrvatski rukometaši doživjeli su prvi poraz na Svjetskom prvenstvu u Tunisu. U neizvjesnoj utakmici Norvežani su slavili 28:25. Po prvi put na ovom prvenstvu osjetio se izostanak Pere Metličića i Venija Loserta, umor i problemi ključnih igrača...

Nabeul, 1. kolo 2. skupine Svjetskog prvenstva
HRVATSKA - NORVEŠKA 25:28 (11:12)
Dvorana 7. studenog, gledatelja 2.500
Suci: Bord, Buy (Francuska)

HRVATSKA: Šola (4), Blažičko (1), Kaleb, Šprem, Džomba 7 (3), Zrnić, Vori 6, Jeftić, Lacković 3, Balić 4, Goluža 3 (2), Špoljarić, Buntić 2, Dominiković.

NORVEŠKA: Ege (14), Walstad, Solberg, Tvedten, Loke 4, Lund 2, Hagen 4, Vildalen, Rykkje, Lauritzen 4, Kjelling 7 (1), Jensen 2, Riise 1, Skjaervold 4.

Isključenja: Hrvatska 8 minuta (Vori, Goluža, Šprem, Dominiković), Norveška 8 minuta (Lauritzen, Vildalen, Solberg, Lund)
Sedmerci: Hrvatska 5-7, Norveška 1-1

Prekinut je niz pobjeda hrvatskih rukometaša. U prvom susretu drugog kruga na Svjetskom rukometnom prvenstvu u Tunisu, Norveška je slavila 28:25. Svi problemi koji okružuju našu reprezentaciju izašli su na površinu. Vlado Šola nije imao svoj dan, ništa nije mogao obraniti i tu se osjetio izostanak Venija Loserta. Izbornik Červar u završnici je pokušao s Nikolom Blažičkom, ali potpuno nezagrijan u posljednjih deset minuta niti on nije mogao zaustaviti norveške pucače.

Jako je nedostajao i Pero Metličić. Njegova zamjena Denis Buntić također danas nije bio u pravom izdanju i tu je također bilo problema. Ivano Balić nastupio je ozlijeđen i nije mogao pružiti ono što se od njega očekuje.

Da ne bi samo ozljede stvarale probleme našoj momčadi pobrinuo se francuski sudački par koji je u nekim trenucima sudio uistinu katastrofalno. U samoj završnici susreta nije dosudio očite prekršaje na Baliću, Voriju, Kalebu i Džombi i to je sigurno ostavilo traga na rezultat susreta.

No, s druge strane, zatvorivši oči na sudačke odluke i probleme s ozljedama, moramo priznati da su naši rukometaši danas odigrali ispod svog nivoa. Posebice se to odnosi na igru u napadu. Dok je obrana koliko-toliko dobro funkcionirala, u napadu je malo toga dobrog napravljeno. Vanjski igrači nisu imali svoj dan. S lijevog krila nismo postigli niti jedan pogodak, prokockano je nekoliko kontranapada i izgubljeno previše lopti.

Slika 1 od 1.

Od samog početka susreta vidjelo se da će to biti vrlo izjednačen i neizvjestan meč. Norveški vratar Steiner Ege odlično je otvorio susret s dva obranjena sedmerca i tu se otvorio prvi problem. Ege je tipičan skandinavski vratar koji kada uđe u seriju "skida" sve što se uputi prema golu. Ipak, kod njega je danas to bio tek prvi bljesak. Kasnije je branio solidno, ali ne i spektakularno.

U igri gol na gol naši rukometaši prvi put dva pogotka prednosti imaju u 21. minuti kada vode 8:6. U tome su nam dosta pomogli Norvežani koji su pokušavali napade riješiti već u prvih nekoliko sekundi i u tome dosta griješili. Do odmora ipak malo "staju na gas" i rade preokret protiv danas neuvjerljive Hrvatske. Na odmor odlaze s vodstvom 12:11.

Tijekom drugog dijela naši rukometaši su konstantno u vodstvu gol-dva prednosti, ali nikako da se "odlijepe" na tri pogotka što bi im donijelo dodatnu sigurnost i samopouzdanje. Imali su prilike za to, ali nisu ih realizirali.

Posljednjih pet minuta prava drama. Norvežani na četiri minute do kraja dolaze do vodstva 24:23, a francuski sudački dvojac ne svira očiti prekršaj na Ivanu Baliću u napadu za izjednačenje. To je bio možda i ključni trenutak jer već u idućem napadu sjajni Kjelling podiže na 25:23. Brzim golom Balić smanjuje na 25:24, ali popušta koncentracija u obrani i to koristi Lauritzen i ponovo vraća na plus dva. Do kraja je ostalo manje od dvije minute, Igor Vori s crte puca preko gola i susret je odlučen.

Najbolji u našem sastavu bili su Mirza Džomba koji je postigao sedam pogodaka te sve bolji Igor Vori sa šest pogodaka. Kod Norvežana nezaustavljivi Kjelling sa sedam golova te opasni Hagen i Lauritzen s po četiri gola.

U utorak je na rasporedu Njemačka. Njemačka reprezentacija nije nepobjediva, čak štoviše, ima dosta slabosti. Pakleni moraju za nijansu bolje odigrati nego danas i neće biti problema s njemačkom reprezentacijom. Nijemci su previše igrača promijenili, nedostaju im one najvažnije karike s proteklih natjecanja i put povratka u vrh neće im biti lagan. Nakon poraza od Španjolske danas, Njemačka je ostala na jednom bodu i vrlo vjerojatno se oprostila od natjecanja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!