Automoto

Odlična pobjeda Alonsa ispred veličanstvenog Schumachera

Ante Kojundžić • nedjelja, 24.04.2005.

Utrka u Imoli pružila je ono najbolje što formula 1 pruža. Napeto je bilo sve do samog kraja, Michael Schumacher je pritiskao Fernanda Alonsa, ali je Španjolac odličnom vožnjom uspio zadržati Schumia iza sebe i ostvariti treću pobjedu zaredom…

Michael Schumacher startao je s trinaeste pozicije i veličanstvenom vožnjom došao je do druge pozicije. Ujedno je i pokazao da je još uvijek najbolje što formula 1 trenutno ima. Ipak, zadnju prepreku nije uspio prijeći ma koliko se danas trudio. Mladi Alonso lavovski se borio i pobijedio na ovoj više nego uzbudljivoj utrci.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Početak utrke bio je u znaku Kimija Raikkonena koji je startao kao prvi i odmah ostvario prednost od nekoliko sekundi. Jedini koji ga je uspio koliko toliko pratiti je Alonso. McLaren definitivno ima brzinu, no nemaju sreće. Kvar na Kimijevom bolidu u osmom krugu značio je još jednom kraj za Finca. Fernando Alonso preuzima vodstvo i čvrsto ga drži. Iza sebe je imao Buttona, ali sa sigurnom prednošću. Poslije prvih ulazaka u boks krenuo je crveni bolid Michaela Schumachera.

Probijao se i već nakon svog prvog stajanja zbog nadolijevanja goriva nalazio se na trećoj poziciji, istina s velikim zaostatkom. Genijalan um Rossa Brawna i vozačka sposobnost Schumachera su opet doveli Nijemca u borbu za pobjedu. Schumacher je vrlo brzo stigao Buttona i fenomenalno ga prestigao. Prednost Alonsa polako se topila i 12 krugova prije kraja utrke sedmerostruki prvak je već bio na repu mladog Španjolca. Tih sljedećih 12 krugova bilo je nešto najuzbudljivije što smo mogli vidjeti unatrag par sezona. Schumacher je pokušavao prijeći Alonsa, ali ovaj to nikako nije dopustio. Fenomenalna bitka iz koje je kao pobjednik izašao Fernando Alonso.

Jenson Button zauzima posljednje mjesto na podiju i osvaja prvi podij i bodove uopće za BAR ove sezone. Drugi McLaren vozio je Alex Wϋrz umjesto Montoye koji se još oporavlja od ozljede. Vrlo dobra utrka za njega i četvrto mjesto. Takuma Sato doveo je drugi BAR do petog mjesta, prvi bodovi za njega. Poslije svih kritika na račun Villeneuveove vožnje, Kanađanin osvaja šesto mjesto i porciju samopouzdanja. Jarno Trulli je završio sedmi iako je u tokom utrke bio i na četvrtoj poziciji. Posljednji bod osvojio je njegov kolega u Toyoti, Ralf Schumacher.

Utrku su vrlo loše završili Williamsi s obzirom na kvalifikacije. Deveto i deseto mjesto sigurno nije ono čemu se Frank Williams nadao. Ipak nisu lošiji od Barrichella, Fisichelle i Raikkonena koji su odustali. Alonso sad ima 36 bodova iz četiri utrke i uvjerljivo je vodeći. Dvostruko manje ima drugi na tablici, Jarno Trulli. Treće mjesto s deset bodova dijele Fisichella, Michael i Ralf Schumacher

Konačan poredak:
1. F. Alonso (Špa/Renault) 1:27:41.921
2. M. Schumacher (Nje/Ferrari) + 0.215
3. J. Button (VB/BAR) + 10.481
4. A. Wurz (Aut/McLaren) + 27.554
5. T. Sato (Jap/BAR) + 34.783
6. J. Villeneuve (Kan/Sauber) + 1:04.442
7. J. Trulli (Ita/Toyota) + 1:10.258
8. R. Schumacher (Nje/Toyota) + 1:10.841
9. N. Heidfeld (Nje/Williams) + 1:11.282
10. M. Webber (Aus/Williams) + 1:23.297
11. V. Liuzzi (Ita/Red Bull) + 1:23.764
12. F. Massa (Bra/Sauber) + 1 krug
13. D. Coulthard (VB/Red Bull) + 1 krug
14. N. Karthikeyan (Ind/Jordan) + 1 krug
15. T. Monteiro (Por/Jordan) + 2 kruga

Nisu završili:
16. C. Albers (Niz/Minardi) + 41 krug
17. R. Barrichello (Bra/Ferrari) + 44 kruga
18. P. Friesacher (Aut/Minardi) + 54 kruga
19. K. Räikkönen (Fin/McLaren) + 54 kruga
20. G. Fisichella (Ita/Renault) + 57 krugova

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!