Rukomet

Metličić propustio dovršiti preokret

Tomislav Pacak, Bruno Blumenschein • nedjelja, 29.01.2006.

Hrvatska reprezentacija neće s maksimalnim učinkom krenuti u drugi krug - u posljednjoj utakmici Rusija je bila bolja s 30:29. Hrvatska je bila u velikoj rupi većim dijelom utakmice, tek je u posljednjih 15 minuta odigrala kao olimpijski pobjednik i zamalo napravila veliki preokret, no Metličić u posljednjoj sekundi propušta priliku za jedan bod. Briljantni Ivano Balić danas nije mogao sam...

Hrvatska - Rusija (12:17) 29:30

Bern, Švicarska - Gledatelja: 3500. Suci: Lemme Frank , Ullrich Bernd (oba Njemačka)

Hrvatska: Losert (2 obrane, Šola (9 obrana), Sulić 4, Balić 9, Lacković 2, Vori 2, Dominiković 1, Horvat 4, Goluža 3 (3/5), Šprem 1, Špoljarić, Metličić 2, Buntić 1, trener: Lino Červar
Rusija: Kostigov (14 obrana), Levšin (0 obrana), Filippov, Egorov, Krivošlikov 4, Evdokimov, Černoivanov, Rastvorcev 10, Kamanin 1, Peskov 3, Šipurin 3, Kokšarov 7, Dibirov, Ivanov 2, trener:Vladimir Maksimov
Sedmerci: Hrvatska 5/8, Rusija 5/6
Isključenja: Hrvatska - 10 min (Špoljarić, Balić, Lacković 2, Sulić), Rusija - 12 min (Evdokimov 2, Kamanin, Kokšarov, Rastvorcev 2)

Igrala se 43. minuta kada je Eduard Kokšarov iskoristio sedmerac za najveće vodstvo Rusije od 24:16, a Hrvatska je imala i dva igrača manje. Od tada je naša reprezentacija počela igrati kao olimpijski prvak, a Zlatko Horvat pogađa za prvi hrvatski gol nakon devet minuta igre. Ruska prednost se topila iz minute u minutu da bi Horvat ponovno pogodio za samo gol zaostatka (29:30) 45 sekundi prije kraja.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Čudno isključenje Kokšarova u zadnjem napadu Hrvatske je značilo kako ćemo imati lakši posao u zadnjem ruskom napadu što se pokazalo ispravnim, a Rusi rade još jednu pogrešku u napadu. Balić prenosi loptu do Metličića koji tri sekunde prije kraja promašuje šut koji bi donio podjelu bodova. Tako je naš desni vanjski zaokružio jednu od najlošijih utakmica u hrvatskom dresu, nakon što je veći dio utakmice radio pogreške u napadu, a u obrani je s njegove strane Aleksej Rastvorcev zabio čak 10 golova od 13 pokušaja.

Nakon odlične jučerašnje predstave protiv Norveške od prve minute nije sve funkcioniralo kako treba. Rastvorcev je imao simultanku u ruskom napadu, dok je slično radio Ivano Balić na našoj strani. Kada se lijevom vanjskom pucaču Rusije pridužio Kokšarov, ruska prednost je samo rasla. Tako je bilo 12:9 u 23. minuti, te najvećih 16:10 i 17:11 golovima ponovno Rastvorceva prije posljednje minute prvog poluvremena. Hrvatska je za to vrijeme previše griješila u napadu, a osim Balića vanjska linija je bila dosta neraspoložena.

Ne sjećamo se kada je zadnji puta naša reprezentacija promašila toliko kontri, zicera, pa čak i sedmeraca (5/8 Lacković i Goluža). Nije bilo niti raspoloženog Vlade Šole na vratima, a slično je ponudio i Venio Losert. Da nije bilo sedam golova Balića, Hrvatska bi bila u još većem rezultatskom zaostatku na poluvremenu nego što je i bila sa 17:12. Nadali smo se da drugo poluvrijeme jednostavno ne može biti lošije od prvoga što su dokazali i naši reprezentativci.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Po izlasku iz svlačionice, gdje je Lino Červar imao dosta toga za reći svojim igračima, hrvatski igrači izlaze koncentriranije. Obrana je postala pokretnija, u napadu smo bili nešto kreativniji i uspjevamo doći do 19:16. Tada Rusi gube još jednu loptu i Metličić ide u kontru koja nas je mogla dovesti na samo dva gola minusa u 36. minuti. Međutim, Pero promašuje, odnosno raspoloženi Aleksej Kostigov (14 obrana) brani i slijedi novi pad u našoj igri. Dugih devet minuta posta, bez gola naše reprezentacije i Rusija u 43. minuti odlazi na 24:16 nakon čega se naša reprezentacija budi.

Horvat, koji je dostojno zamijenio ozlijeđenog Mirzu Džombu je utakmicu završio s četiri gola (uz Dominikovića jedini bez promašenog šuta) i pokazao da izbornik Červar može računati s njim. Igra nam je postala brža, ruski reprezentativci sve više griješe i naši preko Horvata, Igora Vorija i Goluže sa sedam metara smanjuju na 26:22. Uslijedilo je pet minuta igre gol na gol, da bi Goran Šprem kod 28:30 promašio čisti kontra napad i tako još umanjio hrvatske šanse za bar jednim bodom. Srećom, lopta je ostala u našem posjedu i zadnja minuta se odvijala kako ste već mogli pročitati.

Tako Hrvatska ide u drugu fazu natjecanja s dva boda, dok Rusi prenose maksimalna četiri i time si dodatno olakšavaju posao protiv Islanda, Danske i Srbije i Crne Gore. Večeras Balić nije mogao sam, a uz neraspoložene Lackovića i Metličića, te jako puno promašenih čistih šansi nije se moglo protiv kvalitetne Rusije koju predvode Rastvorcev i Kokšarov. Slijedeća utakmica Hrvatske je u utorak u 15 sati i 45 minuta.

Europsko prvenstvo, skupina D, 3. kolo:
Hrvatska - Rusija 29:30 (Utakmicu ste mogli pratiti UŽIVO)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!