Tenis

Čilić do prve pobjede na ATP Touru

Ivor Krapac, Branimir Korać • ponedjeljak, 30.01.2006.

Marin Čilić ubilježio je prvu pobjedu u karijeri na ATP Touru. U prvom kolu Zagreb Indoorsa najbolji junior svijeta svladao je sedmog nositelja, renomiranog Rusa Igora Andrejeva sa 6:3, 1:6, 6:3...

Slika 3 od 3.
Foto: Igor Jurišić

Hrvatski tenis nema brige za budućnost. To je danas na najbolji način pokazao Marin Čilić pobjedom u prvom kolu Zagreb Indoorsa nad 25. igračem svijeta, Rusom Igorom Andrejevom sa 6:3, 1:6, 6:3. Andrejev je trenutno 25. igrač na entry ljestvici, a ove godine igrao je već finale jakog turnira u Sydneyu gdje je poražen u tri seta od Jamesa Blakea.

Već početak meča naznačio nam je da favorizirani Rus neće moći proći bez velike borbe. Marin je čvrsto držao svoj servis i Andrejev se jednostavno nije mogao nametnuti, a u završnici je potpuno ispustio konce i u najvažnijim trenucima praktički poklonio Čiliću servis za set.

Andrejev je pri zaostatku od 4:3 pomogao Marinu s dva velika promašaja nakon 15:30. Prvo je potpuno nekontrolirano izbacio smeš u naletu naprijed, a potom je poslao forhend u mrežu na break-loptu i prvi put danas popustio na servisu.

Čiliću je preostalo još odservirati za set, što je učinio uz dosta problema, u dugom gemu s dvije spašene break-lopte. Početak nije mogao biti ljepši, no do kraja je ostalo još dosta posla.

Slika 2 od 2.
Foto: Igor Jurišić

U drugom setu je za Marina sve krenulo u lošem smjeru vrlo rano, izgubljenim servisom u drugom gemu, u kojem je propustio 40:15. Andrejev je tada znatno pojačao i ostvario ono što mu nije uspjelo ranije - odigrao je još čvršće, s vrlo malo promašaja, riješivši sve brige još jednim breakom za visokih 4:0.

Posljednji set je, srećom, donio povratak Čilićevog dobrog izdanja, što je danas bilo previše za znatno uglednijeg, ali mentalno prilično uzdrmanog suparnika. Prije odlučujuće završnice, i jedan i drugi su nekoliko puta "visili" na servisu. Andrejev je u drugom gemu "preživio" 15:40 i Marinovu prednost, a u četvrtom još jednom 15:40, dok je kod 2:2 u opasnosti bio i hrvatski adut, koji se spasio nakon 15:40 i još tri Rusove prednosti.

Odluka je pala malo kasnije, s raspletom vrlo sličnim prvom setu. Andrejev je još jednom "pao" prvi, ispustivši servis pri zaostatku od 4:3, u gemu u kojem je ponovno promašio previše. Jedan forhend poslao je u aut sasim nekontrolirano, a drugi, na break-loptu, otišao je van terena pod pritiskom, nakon što je Marin odigrao dobru kombinaciju skraćene lopte i loba. Rus je izgubio servis, pao u zaostatak od 5:3 i iskalio se na reketu, zaradivši pritom i opomenu.

Čilić je bio samo gem daleko, a taj gem bio je najteži i najduži dotad. Prvo je propustio 40:15, dvije meč-lopte, potom spasio break-loptu, pa propustio još jednu meč-loptu - da bi kraj stigao na četvrtoj, uz uzdignute ruke za pobjedu karijere. Naravno, tek je na početku, bit će ih još...

Slika 1 od 1.
Foto: Igor Jurišić

U drugom kolu Čilića očekuje dvoboj s boljim iz susreta Talijana Andreasa Seppija i izraelskog kvalifikanta Noama Okuna.

Saša Tuksar nije se uspio pridružiti hrvatskom kvartetu u glavnom ždrijebu. U posljednjem kolu kvalifikacija, u kojima je bio treći nositelj, Sašu je sa 6:3, 2:6 i 6:4 zaustavio petopostavljeni Čeh Tomaš Cakl.

U prvom meču glavnog ždrijeba Novak Đoković očekivano je bio bolji od Robina Vika sa 6:1, 7:5. Tim Henman je bez puno problema, sa 6:3 i 6:3, riješio posao protiv Arnauda Clementa, koji je i dalje potpuno van forme. Šestopostavljeni Jarkko Nieminen je u posljednjem meču dana slavio uz preokret, s 3:6, 7:5 i 6:3 protiv Talijana Potita Staracea.

Zagreb Indoors, 30.01.2006., prvo kolo:
Jarkko Nieminen (Finska, 6) - Potito Starace (Italija) 3:6, 7:5, 6:3, Novak Đoković (SiCG) - Robin Vik (Češka) 6:1, 7:5, Marin Čilić (Hrvatska, WC) - Igor Andrejev (Rusija, 7) 6:3, 1:6, 6:3, Tim Henman (Velika Britanija) - Arnaud Clement (Francuska) 6:3, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!