Tenis

Nastavlja se hrvatski niz

Ivor Krapac • utorak, 31.01.2006.

Mario Ančić pridružio se Marinu Čiliću u osmini finala Zagreb Indoorsa. Mario je u prvom kolu sa 6:3, 4:6 i 6:4 "slomio" neugodnog Rusa Dmitrija Tursunova, protiv kojeg je do danas gubio s 2-1 u međusobnim susretima...

Bio je to nastup kakvog od Ančića i očekujemo na brzoj dvoranskoj podlozi, s vrlo dobrim servisom (21 as) i puno izlazaka na mrežu, što se danas pokazalo prejakim za Tursunova. Rus je dobio drugi set zahvaljujući jednom kriznom gemu Marijevog prvog servisa, no nije mogao puno više od toga - sve je bilo u rukama drugog hrvatskog "reketa".

Mario je u prvom setu prvi prošao tešku situaciju na servisu, okrenuvši 0:30 i 30:40 u trećem gemu. Bila je to, kako će se kasnije pokazati, jedna od samo tri današnje Rusove ozbiljnije prijetnje servisu hrvatskog aduta - preostali Ančićevi servis-gemovi nisu donijeli puno uzbuđenja.

Odlučujući trenutak prvog seta dogodio se u šestom gemu, Marijevim breakom za 4:2. Drugi hrvatski "reket" stekao je veliku prednost s dva odlična poena - prvo je prošao Tursunova bekhendom, a na break-lopti dodao i dobar retern, pa winner forhendom nakon što mu je Rus "namjestio" izglednu situaciju. Više od jednog breaka nije ni trebalo; Ančić je do kraja seta mirno izdržao preostala dva servis-gema.

Slika 1 od 1.
Foto: FaH

U drugom setu presudio je najlošiji Marijev današnji servis-gem, koji je stigao u nezgodnom trenutku, pri zaostatku od 5:4. Prvi servis odjednom je nestao, a Tursunov je odlično "ušao" u drugi i s nekoliko reterna došao do breaka i ulaska u treći set.

Nakon nesretnog kraja drugog, Ančić je u trećem setu dočekao priliku kod 2:2, u gemu kojem je okrenuo 30:0 i uzeo break koji ga je približio pobjedi. Nije bilo izgledno, no ipak se dogodilo - Tursunov je imao 30:0, a trebao je imati i 40:0, no nije kontrolirao izgledni forhend koji bi mu donio tri gem-lopte. Poslao je loptu u aut i otvorio vrata drugom hrvatskom "reketu", a Mario nije propustio tu šansu.

U nastavku više nije bilo velikih prijetnji za servere, tako da je Ančić bez puno muke dovršio ovaj meč. Idućeg suparnika još ne zna, no moguć je hrvatski dvoboj, obzirom da će dočekati boljeg iz ogleda Ive Karlovića i Nijemca Rainera Schüttlera. Mario protiv "Karla" u četvrtak, to bi bila poslastica...

Karlović je danas uspješno odradio svoj prvi nastup na ovogodišnjem Indoorsu, u paru s Lovrom Zovkom. "Karlo" i Lovro su u prvom kolu sa 6:4 i 6:3 svladali Talijane Leonarda Azzara i Potita Staracea. Ivan Ljubičić i Marin Čilić zaustavljeni su na startu, sa 7:6(4), 6:7(3) i 10:7 (produženi tie-break) u korist švicarskog dvojca Stanislas Wawrinka/Yves Allegro.

Treći nositelj Richard Gasquet napravio je prvi korak s neočekivano lakih 6:3 i 6:0 protiv Davidea Sanguinettija, ubilježivši svoju prvu pobjedu u novoj sezoni. Na prva tri turnira, uključujući i Australian Open, doživio je tri poraza, a glavni razlog sporijeg ulaska u formu je ozljeda desnog lakta koja ga je pratila u završnici prošle sezone.

"Dugo sam bio van treninga i nije se bilo lako vratiti na teren i odmah pobjeđivati", objasnio je Franuz probleme s formom: "Sad sam tjelesno u redu, ponovno mogu igrati svoj najbolji tenis."

Sljedeći test bit će sutrašnja osmina finala protiv Tima Henmana, od kojeg je Gasquet izgubio početkom sezone u Dohi. Eto prilike za uzvrat... "Bit će teško jer se Henman dobro osjeća na ovakvoj podlozi, na sličnoj je došao do naslova u pariškom Bercyju", najavio je treći nositelj.

Zagreb Indoors, prvo kolo: Kenneth Carlsen (Danska) - Jan Hernych (Češka) 6:2, 6:4, Ilija Bozoljac (SiCG, Q) - Daniele Bracciali (Italija) 6:4, 7:6(5), Richard Gasquet (Francuska, 3, WC) - Davide Sanguinetti (Italija) 6:3, 6:0, Mario Ančić (Hrvatska, 5) - Dmitrij Tursunov (Rusija) 6:3, 4:6, 6:4.

Parovi, prvo kolo: Karlović/Zovko (Hrvatska) - Azzaro/Starace (Italija) 6:4, 6:3, Allegro/Wawrinka (Švicarska) - Ljubičić/Čilić (Hrvatska, WC) 7:6(4), 6:7(3), 10:7.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!