SP 2006.

Svi bježe od uloge favorita

Ivor Krapac • srijeda, 05.07.2006.

Allianz Arena u Münchenu večeras će biti pozornica na kojoj ćemo doznati drugog finalista Svjetskog prvenstva u Njemačkoj. Za prolaz u finale borit će se Francuska i Portugal, koji su se dosad već dvaput susretali u polufinalima velikih natjecanja, uz francuske pobjede na Euru 1984. i 2000...

Portugalci će se nadati rušenju te tradicije, a dan uoči utakmice izbornik Luiz Felipe Scolari suočio se s nekoliko dobrih i loših vijesti. Glavni plus je što se nakon suspenzije i prisilne stanke u osmini finala protiv Engleza u sastav vraćaju Deco i Costinha, a loše vijesti vezane su uz Luisa Figa i Cristiana Ronalda, koji su zbog ozljeda trenirali po posebnom programu.

Važan dvojac sredine terena se vraća, no mogući izostanak kapetana Figa i Ronalda ipak su dovoljan razlog za Scolarijevu glavobolju. "Cristiano ima više izgleda za nastup nego Figo, no vidjet ćemo kako će se stvari razvijati", rekao je portugalski izbornik.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Osim govora o problemima u svom sastavu, Scolari se u najavi susreta pozabavio i suparničkom momčadi, kojoj je dao status favorita: "Francuzi su favoriti zbog naslova koje su osvojili, no Portugalci su već nadmašili očekivanja i sad imaju priliku za povijesni uspjeh, jer favoriti ne pobjeđuju svaki put."

Izbornik je, naravno, pun vjere u svoje igrače, što je i potcrtao pred novinarima: "Istina je da, povijesno gledano, nismo u prednosti pred Francuzima, no ništa nije definitivno. Ova se momčad uvijek isticala zato jer je mijenjala povijest, a sada imamo savršenu priliku da to učinimo i protiv Francuza."

Scolari i portugalski navijači uzdaju se u momčadski duh i čvrstu igru svoje reprezentacije, dok je na suparničkoj strani glavni adut tradicija i, naravno, Zinedine Zidane, čija je sjajna predstava bila ključna u četvrtfinalnoj pobjedi nad Brazilcima. Ima li stari majstor pred kraj karijere dovoljno inspiracije za još jednu takvu utakmicu, vidjet ćemo vrlo skoro.

Francuzi u susret ulaze s ulogom i teretom favorita, što im, osim Scolarija, nameće i većina neutralnih promatrača. Naravno, reprezentacija koja eliminira branitelje naslova uvijek se gleda posebnim očima...

Iskusni Lilian Thuram nije se, ipak, previše osvrtao za velikom četvrtfinalnom pobjedom: "Brazil je sada davna prošlost. Ako želimo proći u finale, ključno je da zaboravimo tu utakmicu, ostanemo skromni i zadržimo ono što nam je dosad bila glavna snaga. Portugalci će biti puno teži za dobiti od Brazilaca, očekujem napornu utakmicu."

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Francuski izbornik Raymond Domenech također je istaknuo kvalitete suparnika. "Lijepo je što nas Scolari proglašava za favorite, no on je ipak aktualni izbornik-svjetski prvak i to stavlja Portugalce u status favorita po mojim računima", rekao je Domenech uz smijeh: "Mislim da je vrijeme da se prestane pričati da Portugalci samo razaraju igru suparničkih momčadi. Oni postavljaju tehničke, taktičke i tjelesne izazove, došli su ovako daleko jer imaju puno talenta."

Čiji će talent na kraju presuditi, doznat ćemo večeras oko 23 sata ili nešto kasnije, ako bude produžetaka. Za kraj, u oba tabora najavili su maksimalan juriš i angažman bez obzira na moguće suspenzije za finale zbog drugog žutog kartona. Kod Portugalaca su pod tom prijetnjom Ricardo, Ricardo Carvalho, Nuno Valente, Maniche i Figo, a kod Francuza Thuram, Zidane, Willy Sagnol, Patrick Vieira, Frank Ribery i Louis Saha, no svima njima u mislima je jedino polufinale...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!