SP 2006.

Tunis : 14. lipanj - tuniski dan D

Petar Plevnik • utorak, 09.05.2006.

Prvo ime Tunisa nedvojbeno je naturalizirani Brazilac, napadač Toulousa Francileudo Silva dos Santos, koji dres Tunisa nosi od prosinca 2003.. Dos Santos je u kvalifikacijama nastupio na šest od deset susreta, od toga samo tri puta u početnih 11, no i to mu je bilo dovoljno da postigne šest pogodaka i tako postane najbolji strijelac Tunisa u kvalifikacijama...

Dobrim dijelom zahvaljujući Dos Santosu Tunis se može podičiti činjenicom da je jedina reprezentacija afričkih kvalifikacija koja je u svih 10 susreta postigla pogodak, što je rezultiralo s ukupno 25 pogodaka, najviše od svih afričkih reprezentacija.

Uz Dos Santosa prve violine Tunisa su Ajaxov desni branič Sami Trabelsi, zatim iskusni stoper Boltona Radhi Jaidi te napadač Troyesa Ziad Jaziri. Usprkos respektabilnom sastavu, mnogi smatraju kako je najveća snaga Tunižana izbornik, Francuz Roger Lemerre, koji je od Tunisa napravio za afričke pojmove vrlo čvrstu i discipliniranu momčad, kojoj se vrlo rijetko dešava da se poput ostalih afričkih reprezentacija zaigra. Tome je zasigurno doprinijela i činjenica da svi vodeći igrači igraju u inozemstvu, od Portugala, Francuske, Nizozemske, Njemačke, Turske, pa čak i Ukrajine.

Tunis najčešće igra u 4-4-1-1 sustavu, sa Santosom kao jedinom špicom, te lucidnim Benachourom iza njega, dok ponekad primjenjuju klasičnih 4-4-2, u kom slučaju je uz Santosa mjesto u napadu rezervirano za Jazirija, iako je poziciji drugog napadača sve bliže i velika tuniska nada, Strasbourgov Haykel Guemamdia. U nekim slučajevima, kao u susretu protiv Australije na Kupu konfederacija, Lemmere je primjenjivao sustav s liberom, kojeg je u tom slučaju igrao Mnari.

Kuriozitet Tunižana je da će njihova vrata braniti najstariji golman na Svjetskom prvenstvu, 40-godišnji Ali Boumnijel, kojem će ovo biti drugo Svjetsko prvenstvo nakon Francuske 1998., budući da je nastup u Japanu i Koreji 2002. morao propustiti zbog ozljede.

Iako se pored Španjolske i Ukrajine plasman u drugi krug, u koji Tunis još nikad nije uspio ući, čini nerealnim, Tunižanima se pruža sjajna prilika da dođu do svoje druge pobjede na Svjetskim prvenstvima, još od Argentine 1978., kada su na svom premijernom Svjetskom prvenstvu svladali Mexico. Naime, Tunižani svoj prvi susret u Njemačkoj igraju 14. lipnja protiv Saudijske Arabije, i ukoliko dođu do pobjede, što je realno za očekivati, biti će još opasniji i ne bi bilo čudo ukoliko pomrse račune nekom od favorita grupe H, Španjolskoj ili Ukrajini i nađu se u drugom krugu.

Što se tiče prijateljskih susreta zasad je sigurno da će Tunižani od 30. svibnja do 2. lipnja biti domaćin turnira u kojem će sudjelovati Bjelorusija, Libija i Urugvaj, koji bi trebali glumiti Ukrajinu, Saudijsku Arabiju i Španjolsku, protivnike Tunisa u grupi H.

Vratari: Ali Boumnijel (Club African), Khaled Fadel (Erciyespor/TUR), Hamdi Kasraoui (Esperance)
Obrana: Anis Ayari (Samsunspor/TUR), Jose Clayton (Saad/QAT), Radhi Jaidi (Bolton/ENG), Hatem Trabelsi (Ajax/HOL), Issam Merdassi (Sfaxien), Karim Saidi (Feyenoord/HOL), Karim Hagui (Strasbourg/FRA)
Vezni red: Slim Benachour (Guimaraes/POR), Chawki Ben Saada (Bastia/FRA), Bouazizi (Erciyespor/TUR), Adel Chedli (Nurberg/GER), Kaies Ghodbane (Strasbourg/FRA), Jawhar Minari (Nurnberg/GER), Hamed Namouchi (Glasgow Rangers/SCO), Sofiene Melliti (Vorskla/UKR)
Napad: Dos Santos (Toulouse/FRA), Haikel Guemamdia (Strasbourg/ FRA), Amine Latief (Esperance), Zied Jaziri (Troyes/FRA), Issam Gomaa (Lens/FRA)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!