SP 2006.

Cristiano Ronaldo - Dribler od kojeg "boli glava"

Marko Kljaić • petak, 12.05.2006.

U okviru najave Svjetskog prvenstva u nogometu, Sportnet.hr predstavit će vam najveće zvijezde turnira te mlade igrače koji bi svojom vještinom mogli zadiviti nogometni svijet. Jedan od takvih sigurno je i Portugalac Cristiano Ronaldo, vješti dribler Manchester Uniteda...

Cristiano Ronaldo

Datum Rođenja : 05.02.1985.
Klub : Manchester United
Pozicija : Vezni red
Visina : 1,84 m
Težina : 75 kg

Iako je rođen u Madeiri, Cristianu Ronaldu je od malena velika ljubav momčad Sportinga iz Lisabona. Kada je sa 17 godina debitirao za taj klub ostvarili su mu se dječački snovi. Da sve bude kako treba pobrinuo se sam, postigavši dva gola u toj prvoj utakmici. U Sportingu je ostao samo jednu sezonu, jer ga je u kolovozu 2003. kupio veliki Manchester United. Englezi su Sportingu za Ronalda platili 12,24 milijuna funti (oko 18 milijuna eura!). Najveći iznos ikada plaćen za nekog tinejdžera. Ugovor je potpisan na 5 godina.

Priča vezana uz prelazak Ronalda u Manchester je dosta zanimljiva. Englezi su, kao i Portugalci, bili na pripremama u SAD-u za sezonu 2003/04. Upravo su prodali svoju najveću zvijezdu, Davida Beckhama u Real iz Madrida i bio im je potreban igrač koji će ga zamjeniti na toj poziciji. Na jednoj od pripremnih susreta te dvije momčadi su se međusobno sastale. Manchester je izgubio utakmicu sa 3:1, no svi su bili pod dojmom igre Cristiana Ronalda. Njegova igra, snalažljivost, snaga i driblinzi toliko su impresionirali igrače Uniteda da su počeli nagovarati sir Alexa Fergusona da odmah kupi mladog Portugalca. No, Ferguson je već par mjeseci u tajnosti pratio Ronaldove igre i kad su se i ostali europski klubovi počeli interesirati za njega, kupio ga je istog trenutka bez daljnjeg razmišljanja.

Slika 1 od 1.
Foto: Shi-Yin Gu

Ronaldu se činilo da su mu ostvareni svi snovi. Potpisao je za jedan od najvećih svjetskih klubova, od Beckhama je nasijedio broj sedam, isti broj koji je nosio njegov najveći nogometni idol Luis Figo. Da sve bude još ljepše te iste godine (2003.) debitirao je za portugalsku reprezentaciju uz svog idola Figa u utakmici protiv Kazakhstana. Na europskom prvenstvu u Portugalu 2004. bio je jedan od najboljih igrača na turniru i uz njegovu veliku pomoć Portugal je došao do finala gdje su ih porazili Grci. Te iste godine je Ronaldo nastupio i na Olimpijskom nogometnom turniru u Ateni.

U ljeto 2005. godine potpisao je novi ugovor s Manchesterom gdje će ostati do ljeta 2010. U natjecanju krovne nogometne organizacije FIFA-e za najboljeg profesionlanog igrača 2005. godine bio je među kandidiranima, ali nije imao prevelike šanse za osvajanje titule najboljeg. No, glasovima ljubitelja nogometa iz cijelog svijeta, izabran je za najboljeg mladog svjetskog igrača.

Početak kvalifikacija za FIFA svjetsko prvenstvo nije počelo najbolje za mladog Portugalca. Ronaldov otac obolio je i umro samo dan prije gostujuće utakmice protiv Rusije. Cristiano je pokazao veliku mentalnu snagu odigravši tu utakmicu i omogućivši da Portugal uzme bod protiv neugodnih Rusa. Nakon utakmice izbornik portugalske nogometne Luiz Felipe Scolari posebno je pohvalio Ronaldovu hrabrost što je nakon takve osobne tragedije pomogao svojoj momčadi. Na kraju kvalifikacija Portugalci su završili na prvom mjestu skupine sa sedam pobjeda i tri remija i direktno se plasirali u Njemačku.

Cristiano Ronaldo upravo svoju završava četvrtu sezonu u profesionalnom klupskom nogometu i sakupio je već 30 nastupa za nacionalnu vrstu. Do sada je osvojio engleski FA Cup i Carling Cup s Manchester Unitedom, a igranje u jednoj od najvećih svjetskih momčadi sigurno će mu donijeti još mnogo trofeja. Ovaj mladi Portugalac sigurno je jedna od najvećih nada svjetskog nogometa i možemo očekivati da će na svjetskom prvenstvu u Njemačkoj pokazati sav svoj raskošni talenat.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!