SP 2006.

Leo Messi - Pronađen Maradonin nasljednik

Marko Kljaić • subota, 20.05.2006.

Barcelona u svojim redovima ima neprikosnovenog nogometnog kralja, Ronaldinha, no Katalonci se mogu pohvaliti i najvećim talentom svjetskog nogometa. Leo Messi je u vrlo kratkom vremenu pokazao neviđeni talent, usporediv s onim najvećeg argentinskog nogometaša svih vremena, a ni najbolji braniči svijeta ne mogu zaustaviti Barcino "čudo od djeteta"...

Lionel Andres Messi

Nacionalnost : Argentina
Datum rođenja : 24.06.1987.
Klub : FC Barcelona
Pozicija : Napadač
Visina : 1.70
Težina : 65 kg

Jedan od najtalentiranijih igrača današnjice, koji dobio nadimak «novi Maradona», rođen je u Argentini 24.6.1987. u Rosariu. Od malih nogu počeo je igrati nogomet za Newell`s Old Boys, klub iz njegovog rodnog grada. S navršenih 11 godina doktori su mu dijagnosticirali hormonalni poremećaj. Roditelji mu nisu financijski mogli omogućiti liječenje u Argentini i cijela obitelj seli u Španjolsku. Za mjesto nastavka obiteljskog života odabrali su Barcelonu. Dvije godine nakon preseljenja u novu sredinu Messi je odlučio postati članom u jednom od najvećih svjetskih klubova, u FC Barceloni. Iako je imao samo 13 godina s lakoćom je prošao sva testiranja i postao sastavnim članom prvih 11 druge Barcelonine momčadi. Bez problema se uklopio u ekipu i s prosjekom od jednog gola o utakmici postao njen prvi strijelac.

Prvu službenu utakmicu za najjaču momčad Barcelone odigrao je u listopad u 2004. godine protiv Espanyola. Samo su dva igrača u povijesti Barcelone bila mlađa od njega kada su debitirali za katalonski klub. Te iste godine odbio je ponudu Španjolskog nogometnog saveza da zaigra za njihovu mladu reprezentaciju čekajući poziv iz domovine. Poziv je dobio u lipnju 2004. kada je zaigrao za U-20 momčad Argentine u prijateljskoj utakmici protiv Paragvaja. Trenutno je ozlijeđen, ali u svojoj drugoj sezoni u najjačoj momčadi Barcelone ostavio je dubok trag. Uz njegovu pomoć Barcelona je drugu godinu zaredom prvak, a veliku ulogu igrao je i u Barcinom pohodu do osvajanja Lige prvaka. Nažalost, zbog ozljede je propustio pobjedu protiv Arsenala…

S U-20 momčadi Argentine na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Nizozemskoj u lipnju 2005. osvojio je naslov svjetskih prvaka. Osobno, dobio je još dvije nagrade. «Zlatnu kopačku» za najboljeg strijelca i «Zlatnu loptu» za najboljeg igrača turnira. Vodstvo FC Barcelone već tada je znala kakav biser imaju u svojima redovima te su produžili ugovor s Messijem do 2010. godine. Novčana odšteta za njegov prelazak u neki drugi klub prije isteka ugovora iznosi nevjerojatnih 150 milijuna eura!

Još jedna stvar ga veže s jednim od najvećih igrača svih vremena, Diegom Armandom Maradonom. Obojica su za A reprezentaciju Argentine debitirali protiv iste momčadi - Mađara. Argentinski izbornik Jose Pekerman poslao mu je pozivnicu za prijateljski susret s Mađarima 04.08.2005. godine. Messi je bez ikakva razmišljanja prihvatio poziv koji je stigao možda ranije nego što ga je ovaj mladi napadač očekivao, ali stigao je apsolutno zasluženo. Iako je odbio nastupiti za nogometnu reprezentaciju Španjolske zadržao je državljanstvo i zahvaljujući tome mogao je zaigrati za A sastav Barcelone u novoj sezoni. To se dogodilo 25. rujna 2005. godine. Prije toga nije mogao nastupiti jer je Barcelona ispunila kvotu igrača izvan Europske unije. Nekoliko dana nakon toga zaigrao je i prvi puta u Ligi prvaka na Camp Nou protiv Udinesea. Cijeli nogometni svijet ostao je zadivljen njegovom igrom, prije svega odličnim dodavanjima i fenomenalnom suradnjom s još jednim velikanom današnjeg nogometa, Brazilcem Ronaldinhom. U prosincu prošle godine talijanski sportski časopis Tuttosport dodijelio mu je nagradu «Golden Boy 2005» za najboljeg igrača u Europi, mlađeg od 21 godine. Iz njega ostali su i igrači kao što su Wayne Rooney i Lukas Podolski.

Iako još nije navršio 19 godina, Lionel Messi u ima svom posjedu nekoliko značajnih trofeja. Dva naslova prvaka Španjolske, Ligu prvaka i naslov osvajača Superkupa Španjolske s Barcelonom, naslov Svjetskog nogometnog prvaka s U-20 reprezentacijom Argentine. Na Prvenstvu u Njemačkoj Messi će imati jednu od ključnih uloga u dresu Argentine, koja je svakako jedan od favorita da ponese naslov najbolje svjetske nogometna momčadi.

Jedini problem koji muči Messija je trenutna ozljeda kuka, za koju smatra da nije ozbiljnija i koju namjerava zaliječiti prije početka smotre najboljih svjetskih nogometnih reprezentacija u Njemačkoj. Iako će neki reći da Messi nema potrebno iskustvo za tako veliko natjecanje, Messi će sigurno biti jedan od nosioca igre Argentinaca i među kandidatima za najveću mladu zvijezdu turnira.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

SkrolSP 2006.Ostali
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!