SP 2006.

Dužnici i debitanti

Marin Vuković • nedjelja, 25.06.2006.

Jedna od najskupljih reprezentacija svijeta ostala je dužna kako svojim navijačima, tako i ostatku nogometnog svijeta. Engleska će dug pokušati otplatiti u osmini finala gdje ih očekuje Ekvador, debitant u ovoj fazi natjecanja...

Istina, Gordi Albion uspio se plasirati u drugi krug bez poraza i to kao prvoplasirana momčad skupine B, međutim mnogo toga nije štimalo u zvjezdanom sastavu Svena Gorana Erikssona koji se može pohvaliti imenima koja odzvanjaju europskim klupskim nogometom. U blijedom izdanju u prvom su kolu svladali Paragvaj, no jedini pogodak u mrežu južnoameričke momčadi odsjeo je nakon slobodnog udarca Davida Beckhama i autogola Gamarre.

Engleska reprezentacija niti utakmicom protiv Trinidada i Tobaga nije opravdala očekivanja i protiv simpatičnih, ali tehnički i nogometno potpuno inferiornih protivnika mučila se sve do samoga kraja. Tek u posljednjih sedam minuta uspjeli su postići dva pogotka i već tada osigurati osminu finala. Uslijedila je utakmica protiv Švedske, prva koju su Englezi odigrali na razini onoga što se od njih očekuje, makar u prvih 45 minuta. U nastavku je uslijedio pad i povratak Šveđana u igru za konačnih 2:2.

Vezane vijesti

Više od neodlučenog rezultata u toj utakmici u engleskoj je javnosti odjeknula teška ozljeda Michaela Owena već nakon 30-ak sekundi igre. Napadač Newcastlea ozlijedio je koljeno i za njega je svjetsko prvenstvo završeno, pa je ionako slabašan napad Engleza doživio još jedan udarac. Uz Waynea Rooneyja, koji još uvijek nije sto posto spreman, u napadu Eriksson kao opciju ima još jedino Petera Croucha i mladog i neiskusnog Thea Walcotta.

Unatoč tomu, engleski izbornik i dalje brani svoju odluku da na SP povede samo četiri napadača i uvjeren je u pobjedu svoje momčadi: "Trebat će nam hrabrosti. Sada je to borba na život i smrt. Ili ostajemo ili se vraćamo u Englesku i za to nam treba hrabrosti. Mislim da ćemo pobijediti. To je nogomet i u tih 90 minuta ne znaš što će se dogoditi, ali uvjeren sam da ćemo proći."

Situacija s napadačima zasigurno ne veseli, iako statistika kaže da Engleska nikada nije izgubila utakmicu s Peterom Crouchom u momčadi. Međutim, Eriksson je najavio da će Crouch utakmicu ipak početi s klupe, te da će jedini i usamljeni napadač biti Wayne Rooney. Notu optimizma ionako već tradicionalno pretjerano optimističnim Englezima može donijeti podatak da se Ekvador po prvi put našao u drugom krugu natjecanja i da im je ovo tek drugo svjetsko prvenstvo.

Južnoamerikanci su do drugog kruga došli iz skupine A, gdje su odmah na početku iznenadili ambiciozne Poljake i slavili s 2:0, a zatim su s još tri pogotka napunili mrežu Kostarike i već nakon dva kola imali osiguran nastavak natjecanja. U posljednjem kolu ipak nisu mogli protiv domaćina, zahuktalih Nijemaca koji su ih svladali s visokih 3:0, iako valja spomenuti da su u toj utakmici odmarali nekoliko ključnih igrača prve momčadi.

Monopol na postizanje pogodaka u ekvadorskoj reprezentaciji imaju Carlos Tenorio i Agustin Delgado koji su postigli četiri od dosadašnjih pet pogodaka Ekvadora, a bit će u momčadi i protiv Engleza pa je sasvim jasno otkud će prijetiti najveća opasnost po gol Paula Robinsona. Ekvador nema problema s ozljedama, pa će se Englezima suprotstaviti s onim najboljim što ima.

Ekvadorski izbornik, Kolumbijac Luis Fernando Suarez svjestan je da najveća opasnost dolazi od Waynea Rooneyja: "Moramo obratiti pozornost na njega jer je on igrač koji može odlučiti utakmicu u svakom trenutku. Strašno je brz i teško ga je zaustaviti, sa ili bez lopte."

Što se tiče promjena u engleskom sastavu, sasvim sigurno neće biti Garyja Nevillea, koji i dalje vuče ozljedu lista, te već spomenutog Michaela Owena. Rio Ferdinand se oporavio od ozljede zbog koje je napustio travnjak u utakmici protiv Šveđana, a vraća se i Owen Hargreaves.

Osmina je finala i pravo na pogrešku više ne postoji. Englezi su pod ogromnim pritiskom svoje javnosti i kiks protiv Ekvadora bio bi teško probavljen na Otoku. Ekvador nema što izgubiti, oni su svoj cilj postigli plasmanom u drugi krug i sve što naprave povrh toga bit će veliko iznenađenje, ali i ogroman uspjeh za tu talentiranu momčad. Ako postoji jedna stvar koja će biti na strani južnoameričke momčadi, onda je to temperatura. Očekuje se da će na dan utakmice u Stuttgartu živa termometra doseći 35 stupnjeva Celzija, a u takvim uvjetima zasigurno će biti teže Englezima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

SkrolSP 2006.Ostali
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!