SP 2006.

Italija - Australija: Nastavak sudačkog cirkusa

Marin Vuković • ponedjeljak, 26.06.2006.

Po tko zna koji put na ovom svjetskom prvenstvu sudačka je odluka imala izravan utjecaj na konačni rezultat. Sav uloženi trud i proliveni znoj u jednoj sekundi može se pokazati uzaludnim, kao što su to na svojoj koži danas osjetili reprezentativci Australije...

Italija je slavila s 1:0, no po tko zna koji put na ovom svjetskom prvenstvu umjesto igre komentirat ćemo sudačke odluke. Zaista je nevjerojatno da nakon tolikog broja pogrešaka, krivih procjena i diletantskog dijeljenja pravde FIFA i dalje brani svoju politiku izbora sudaca. Mnoge su momčadi oštećene, a mnoge od njih više nemaju mogućnosti za popravak onoga što su im suci oteli. Danas se na taj popis upisala i reprezentacija Australije.

Australci su utakmicu otvorili bez respekta prema velikom protivniku. Staloženom i koncentriranom igrom držali su loptu u svom posjedu i Talijani se u početnih desetak minuta nisu naigrali. Iz te rane faze bilježimo po jednu priliku s obje strane. Prvo je Tim Cahill u trećoj minuti glavom loptu poslao pored talijanskih vrata, a samo minutu kasnije vrlo sličnu prigodu propušta Luca Toni na drugoj strani terena.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja kroz sredinu australske obrane, Talijani su shvatili da imaju veliku prednost u visini i snazi Luce Tonija. Usredotočili su se na preskakanje posljednje linije Australije, što im je u nekoliko navrata donijelo vrlo izgledne prilike. Najizgledniju je Toni propustio u 24. minuti kada je odlično primio asistenciju Pirla, lijepo okrenuo svog čuvara i poslao prizemnu loptu prema australskim vratima. Mark Schwarzer je krenuo u pogrešnu stranu, ali je ipak uspio nogom otkloniti opasnost. Unatoč prilikama s obje strane igra u prvih 45 minuta vjerojatno nije oduševila nikoga. Igrači obje momčadi ostali su dužni zbog rezervirane igre i premalo želje za postizanjem pogotka.

Drugo poluvrijeme Talijani su otvorili novom prilikom Luce Tonija, koji je s ruba peterca poslao loptu preko grede Schwarzerova gola. Činilo se da Talijani odlučnije kreću po pogodak odluke, no tada je na scenu stupio Španjolac Luis Medina Cantalejo i svjetlo pozornice u potpunosti prebacio na sebe.

Igrala se 50. minuta kada se lijevom stranom prema šesnaestercu sjurio Marco Bresciano. Grubim ga je prekršajem zaustavio njegov imenjak Marco Materazzi i glavni sudac utakmice je bez razmišljanja iz džepa izvukao izravni crveni karton. Materazzijev start jest bio grub, ali svakako nije bio vrijedan crvenog kartona. Odluka suca Luisa Medine Cantaleja tim je čudnija kad se uzme u obzir da je to bio jedan od prvih prekršaja talijanskog igrača, te da je prilikom spornog starta daleko grublje pokupio svog vlastitog suigrača nego Marca Bresciana.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Unatoč brojčanoj prednosti na terenu Australci u sljedećih pola sata nisu uspijevali ozbiljnije ugroziti Buffona, tek je jedan ozbiljniji udarac prema talijanskim vratima uputio Scott Chipperfield. Talijani su također jednom zaprijetili iz brze kontre koju je povukao Gennaro Gattuso, no u završnici je slabo uposlio Alessandra Del Piera i još jedna prilika pala je u vodu.

Guus Hiddink je prvu izmjenu napravio tek osam minuta prije kraja poslavši u igru Johna Aloisija umjesto Sterjovskog, te pokušavši tako ojačati napad i možda riješiti susret prije isteka 90. minute. Umjesto toga, najbolju priliku prije kraja imao je Vincenzo Iaquinta kojega je jedna odbijena lopta u šesnaestercu iznenadila, pa nije uspio uputiti dovoljno opasan udarac.

Isticala je i posljednja minuta sudačke nadoknade i mnogima je postalo jasno da će se igrati produžeci. Prema prikazanome na travnjaku, možda i najpošteniji način da se odluči pobjednik u ovoj utakmici. No, tako nije mislio i cirkusant Cantalejo. Fabio Grosso je lijevom stranom ušao u šesnaesterac Australije, na travnjak je ispred njega pao Neill Lucas i Grosso je to iskoristio namjerno zapevši nogom za njega, što je Cantalejo procijenio dovoljnim za najstrožu kaznu.

S bijele točke precizan je bio Francesco Totti pogodivši gornji desni kut Schwarzerovih vrata. Italija odlazi u četvrtfinale, a Australija putuje kući. Zaustavili su sve talijanske napadače, no nisu očekivali da najopasniji napad dolazi iz španjolskih redova. Bravo FIFA, bravo Sepp Blatter. Strah nas je i pomisliti što nas još očekuje do kraja svjetskog prvenstva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

SkrolSP 2006.Ostali
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!