SP 2006.

Ukrajina - Švicarska: Kraj nakon 390 minuta bez primljenog gola

Vedran Stilin • utorak, 27.06.2006.

Nevjerojatnu utakmicu večeras su odigrali reprezentativci Ukrajine i Švicarske. Obje momčadi su izdržale 120 minuta bez primljenog gola tako da je odluka o četvrtfinalistu pala tek nakon izvođenja kaznenih udaraca…

Prvi međusobni dvoboj ovih reprezentacija očekivano je ponudio tvrd nogomet s malo izglednih prilika za postizanje pogotka, jer ipak igralo se za četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Od početnog sučevog zvižduka Švicarci su nešto bolje stajali na terenu, a time i stvarali više problema ukrajinskom vrataru Šovkovskom.

Prvi je zaprijetio Hakan Yakin u četvrtoj minuti međutim njegova lopta odlazi preko gola. Isti igrač je desetak minuta kasnije ponovno u odličnoj prigodi no ovoga puta Šovkovski odličnom obranom čuva svoju mrežu netaknutom.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Nakon toga Ukrajina stiže do odlične prigode. Kaliničenko s lijeve strane izvodi slobodni udarac na kojega najviše skače Ševčenko, ali njegov pokušaj glavom zaustavlja vratnica. Slična situacija četiri minute kasnije je i na drugoj strani. Alexader Frei fantastično izvodi slobodni udarac s nekih 20-ak metara, i kada se već vidjelo kako lopta putuje u mrežu ona samo odsjeda na ukrajinskoj prečki. Uz nešto više prilika Švicarske mora se reći da je Ukrajina bila nadmoćnija momčad, ali to nisu uspjeli golovima potvrditi.

Nastavak je ponudio sličnu sliku na terenu, a već u prvoj minuti Voronin opasno prijeti. Srećom po alpsku momčad udarac je bio neprecizan tako da je i dalje na semaforu stajalo početnih 0:0. Najbolja prigoda drugog dijela viđena je u 75. minuti kada je Gusin priprijetio, no lopta odlazi malo pored lijeve vratnice. I to bi zapravo bilo to što su nam ove dvije reprezentacije ponudile u regularnom dijelu. Iskreno, očekivali smo puno bolji nogomet od prikazanog.

Nakon utakmice Argentina - Meksiko ovo je postala druga osmine finala u kojoj se pobjednik tražio nakon produžetaka. Iz miroljubivih prvih 15 minuta prvog produžetka treba izdvojiti vrlo dobru prigodu Barnetta, ali on ne uspijeva pogoditi s nekih 3-4 metra. Već tada je postalo jasno da će se odluka o pobjedniku donijeti nakon izvođenja jedanaesteraca jer su obje reprezentacije bilo koncentrirane na čuvanje vlastite mreže, dok bi napad u većini slučajeva bio prepušten individualnim potezima pojedinaca.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Prema predviđanju susret je okončan rezultatom 0:0 tako da se pristupilo izvođenju jedanaesteraca. Prvi je loptu u ruke uzeo kapetan Ukrajine Ševčenko no njegov loše plasirani udarac Zuberbühler brani. Isto se dogodilo nekoliko trenutaka kasnije kada Marco Steller ne iskorištava prigodu da dovede svoju reprezentaciju u vodstvo.

Zato je to u drugom ukrajinskom pokušaju za rukom pošlo Milevskom koji hladnokrvno po sredini gola pogađa za 1:0. Priliku da vrati Švicarsku u utakmicu imao je Tranquillo Barnetta, ali njegov silovit udarac završava na prečki. Udvostručenje vodstva Ukrajini donio je Rebrov, a na korak do pobjede istočnoeuropska momčad došla je nakon još jednog promašenog jedanaesterca Švicarske. Ovaj puta dekoncentriran je bio Ricardo Cabanas- Točnije, Šovkovski je još jednom sjajno reagirao. Gusev nije popustio pod pritiskom te je Ukrajina s 3:0 nakon jedanaesteraca izborila četvrtfinalni ogled s Italijom.

Debitant na SP tako je ostvario neočekivan uspjeh plasiravši se među osam najboljih svjetskih reprezentacija. Švicarska nažalost putuje kući iako podatak da čak 390 minuta nisu primili pogodak na ovom natjecanju dovoljno govori o nesreći koja ih je zadesila. Ipak, u odlučnoj utakmici su morali više pokazati i biti puno hrabriji da bi i rezultat popratio takvu igru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

SkrolSP 2006.Ostali
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!