SP 2006.

Engleska - Švedska: Nastavak tradicije za drugi krug

Vedran Stilin • utorak, 20.06.2006.

Odličan susret posljednjeg kola skupine B između Engleske i Švedske ponudio je dramatičan rasplet okončan rezultatom 2:2, koji je dovoljan da se obje momčadi nađu među 16 reprezentacija čiji se put na Svjetskom prvenstvu nastavlja…

Nakon što su popodnevni dvoboji skupine A pokazali tko će s koje pozicije u osminu finala, ostalo je da vidimo hoće li vodeća do ovog kola Engleska zadržati to mjesto i tako izbjeći domaćina Njemačku ili će možda Švedska pobjedom doći do utakmice s Ekvadorom.

Sam početak susreta Engleska neće pamtiti po dobromu jer je već u prvoj minuti stradalo Owenovo koljeno zbog čega je u igru morao ući do danas standardni Crouch. Prvih desetak minuta proteklo je u dominaciji "Otočana" koji bi svoje akcije redovito završavali udarcem Lamparda. Nakon toga je uslijedio pritisak švedskih nogometaša, a najbliži pogotku u tim trenucima bio je Kallstrom.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

U 21. minuti Joe Cole vrlo dobro šutira međutim njegov udarac odlazi tik iznad vratnice. Ipak, 13 minuta kasnije isti igrač uspijeva naštimati svoje nišanske sprave i sa nekih 25 metara sjajnim udarcem pogađa gornji lijevi kut švedskog gola za vodstvo 1:0. Do kraja poluvremena "Otočani" su još jednom došli u izglednu prigodu, a Skandinavci su možda i najbolju imali u 38. minuti kada Ferdinand sumnjivo zaustavlja Larssona u kaznenom prostoru, ali sudac ostaje nijem na povike švedskih nogometaša.

Puno sadržajniji je bio nastavak dvoboja u kojemu su apsolutnu dominaciju terenom imali nogometaši Švedske. Tako je nakon samo šest minuta igre na semaforu stajalo 1:1. Najveća boljka engleske igre svakako su prekidi što je danas potvrđeno nebrojeno puta. Jedan takav prekid, točnije korner, izveo je Kallstrom na čiji ubačaj najviše skače Allback koji efektno pogađa Robinsonovu mrežu. Uz sve to ovaj pogodak će ostati zapamćen kao 2000. koji je postignut na SP.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Englezi nakon toga prijete preko Croucha, ali Isaksson je spreman na taj pokušaj. Blizu potpunog preokreta Šveđani su došli u 54. minuti kada Larssona do upisivanja među strijelce odvaja samo okvir engleskog gola. U tom periodu su se zaredali opasni pokušaji Šveđana, prvenstveno iz kornera, ali njihove udarce bi zaustavljala greda ili neki igrač koji bi se našao na gol-liniji. Ulaskom Gerrarda u momčad s "Otoka" lagano izlazi iz krize, a upravo je kapetan Liverpoola na centaršut najboljeg igrača utakmice, Colea, glavom ubacio loptu u mrežu za novo vodstvo.

Ipak, pravda je u konačnici zadovoljena jer je Larsson u 90. minuti ponovno vratio stvari na početak čime su obje reprezentacije ostale na istim mjestima s kojega su krenule u susret. To znači da će Engleska u osmini finala na Ekvador, dok će Švedska na noge domaćinu - Njemačkoj. Uz sve to treba naglasiti da s ovih 2:2 Švedska i dalje drži Engleze na neugodnom nizu od čak 38 godina bez pobjede protiv skandinavske momčadi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

SkrolSP 2006.Ostali
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!