SP 2006.

Uživaj Berline

Hrvoje Vuković • petak, 30.06.2006.

Tri pobjede udaljeni od dječačkog sna. Onog nogometnog naravno. Zar postoji koji drugi. Zla sreća spojila ih je već u četvrtfinalu, no želite li poljubiti Julesa Rimeta, nema isprika, ili jesi ili nisi. S jedne strane Argentina, prokleto jaka Argentina, s druge pak, uskrsnuli Nijemci, kakav okršaj...

Olympiastadion, Berlin, 30.6., 17.00h: Njemačka - Argentina

Smijao im se vlastiti narod, pljuvali su ih i pendrečili nakon prijateljskog debakla protiv Italije, kupovali su im mjesta u loži za drugi krug. Naravno, riječ je o Nijemcima. Istim tim Nijemcima koji su u četiri utakmice "prosvijetlili" navijače i uvjerili ih kako je četvrta zvijezdica na dresu pitanje dana. Od predmeta sprdnje postali su nacionalni heroji koji do kraja više nemaju pravo na poraz. "Elf" je sa četiri pobjede zakotrljao lavinu optimizma diljem zemlje, nikog više nije briga s kim igraju, samo malobrojni trijezni navijači strahuju od, eventualno pobjede s manje od dva gola razlike u finalu.

No, Klinsmann se itekako trese, Argentinci su došli "maznuti" trofej iz njegovog dvorišta, a igraju dozlaboga opako. Jurgen neće puno izmišljati, ostavit će onih 11 koji su i dogurali do ovdje, pa bi tako dva stopera ispred Lehmanna trebala biti Mertesacker i Metzelder, duo koji se nakon Kostarike točno dogovorio o sistemu igre i otada funkcioniraju savršeno. Lahm će igrati i s jednom nogom ako treba, a niti Friedrich ne bi trebao odmarati.

U sredini glavnu ulogu kao i inače ima - nitko. Da, nitko. Iako im je Ballack najveće ime, on nije alfa i omega, što je ogromna prednost, pošto veliki nered osim Michaela stvaraju i Schweinsteiger i Schneider, a Fringsa ste već vidjeli na djelu. Njih četvorica igraju vrlo pametno, i čim se nekog počne markirati bljesne drugi, tako da zapadate u velike probleme ako ih počnete striktno čuvati.

U napadu pak prvi strijelac SP-a Klose i Podolski, razlog su više za dodatne bore na Pekermanovom čelu. Igraju, zabijaju, asistiraju i glavni su razlog zašto nacija već sada kupuje karte za finale. E sad, postoji jedan problem, Argentina.

Zar o njima treba trošiti riječi; ionako ih se ne može sabiti na papir, samo gledajte, uživajte i upijajte. 20 godina već stavljaju ruku na pobjednički trofej, pričekat će i ovih desetak dana ako treba. Majstori lopte, finog pasa, ja tebi ti meni stare škole; ima li ljepšeg od tunela "modernom buldožeru" kojemu samo lopta smeta da postane nogometaš. Igraju uz osmijeh, s lakoćom, ništa na silu, a s tim dođu i golovi, rezultati, na kraju krajeva i četvrtfinale.

I Pekerman skriva prvih 11, kao zmija noge, no jedina prava dvojba je desna strana gdje je do sada igrao Burdisso, te zadnji vezni gdje se čuva mjesto za Cambiassa ili Lucia Gonzaleza. Ayala i Heinze sigurno će trčkarati ispred vratara Abbondanzierija, a i vezu zna malo dijete.

Glavni um je "ružno pače" Barcelone i vitez Villarreala Juan Roman Riquelme. Čovjek koji izgleda umoran od prve minute, kao da se vuče po terenu, ali genijalac bez kojeg odmah mogu na brod i doma. Iz pet kornera on će pet puta pogoditi na milimetar isto mjesto ako treba, lijeva, desna noga, slobodnjaci, pas igra, dribling, pregled igre, apsolutno sve ima ta "desetka" koja nekako odskače od ovih suvremenih letećih igrača - baš kao "veliki Žuti" nekada. Oko njega "zuje" Maxi Rodriguez, Mascherano i Sorin, dakle bit će borbe na sredini, velike borbe.

Najbliži Lehmannu trebali bi biti Saviola i Crespo, ali kako izbaciti Messija i ? Krene li po zlu, njih će dvojica vjerojatno spašavati stvar, iako je grijeh ostaviti takav tandem uz aut liniju, pa zvao se ti i Argentina.

Nažalost, previše je ruku na peharu. Barem polovica će već sutra plakati u očaju, dok će drugi sanjati i dalje. Krcati Olympiastadion grmjet će Deutschland über alles, a osluhnete li pažljivo čut ćete i Vamos vamos Argentina, vamos vamos a ganar, uživaj Berline, uživaj dok možeš...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!