SP 2006.

Italija - Ukrajina: Talijanska rutina i ukrajinski respekt

Branimir Korać • petak, 30.06.2006.

Uvjerljivom pobjedom 3:0 Talijani su rutinski eliminirali Ukrajinu i ušli u polufinale Svjetskog prvenstva. Preveliki respekt Ukrajinaca i dosta problema u većem dijelu susreta u organizaciji igre pomogli su Talijanima da upišu pobjedu. Vjerojatno najneatraktivniji par četvrtfinala nije ponudio nezaboravan nogomet, ali u drugih 45 minuta nije bilo dosadno.

Prvo poluvrijeme je bilo vrlo loše. Talijani su brzo poveli, napravili zid na sredini terena i Ukrajina je izgleda potpuno nemoćno. Kako su Ukrajinci igrali najbolje pokazuje podatak da su prvi puta šutirali prema Buffonu tek u 33. minuti, a do kraja prvog dijela nisu niti jednom stvorili priliku iz koje bi mogao pasti pogodak.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Talijani su već u šestoj minuti došli do pogotka. Gianluca Zambrotta neometan je prošao s desnog boka u sredinu terena, opalio s dvadesetak metara uz stativu gola Šovkovskog i Ukrajinac je po prvi puta večeras morao po loptu u mrežu.

Ovaj pogodak raspoloženog Zambrotte bilo je sve što smo vidjeli u prvih 45 minuta. Italija se koncentrirala na obranu, Ukrajina je probavala, ali doslovno samo probavala, napasti i bio je to vrlo slab nogomet s obje strane.

Od samog početka drugog poluvremena Ukrajinci kreću otvoreniji i to ostavlja dosta prostora i talijanskim napadačima. U 50. minuti Kaliničenko po prvi puta opasno prijeti, glavom puca s nekih šest-sedam metara, ali Buffon krasno brani. Osam minuta kasnije nevjerojatni promašaji ukrajinskih igrača. Gusev nakon slabe reakcije obrane izlazi sam ispred Buffona, s nekoliko metara snažno puca, a talijanski vratar odličnim refleksom odbija loptu. Na odbijenu loptu natrčava Kaliničenko, prizemno puca, ali netko od talijanskih igrača praktički s gol linije izbija loptu u polje.

I kako to obično bude, slijedi kazna. Totti već u slijedećem napadu ubacuje u peterac Ukrajine gdje Toni dolazi ispred ukrajinskog stopera i glavom ubacuje loptu u mrežu.

Četiri minute kasnije Ukrajine ima priliku za smanjenje rezultata. Aktivni Kaliničenko ubacuje loptu u šesnaesterac, dobro skače Timoščuk ali lopta pogađa gredu.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Kraj ukrajinskih nadanja dolazi u 69. minuti. Zambrotta s lijeve strane ulazi u šesnaesterac, šalje prizemnu loptu na šest metara, a tamo je ponovno Luca Toni koji pogađa za 3:0.

Trećim pogotkom Ukrajinci su izgubili svaku volju za igranjem, Talijani su se zadovoljili ovim vodstvom i do kraja se igralo bez većih uzbuđenja.

Italija zasluženo ide dalje. Bila je bolja i konkretnija od Ukrajine kojoj je već ovo četvrtfinale veliki uspjeh. Ovo je bila najbolja predstava Talijana u dosadašnjem dijelu turnira i ako ponove ovakvu igru i protiv Njemačke, domaćinu prvenstva neće biti nimalo lako.

Četvrtfinale, 30.06.2006.:
Italija - Ukrajina 3:0 (Zambrotta 6', Toni 59', 69')

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

SkrolSP 2006.Ostali
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!