SP 2006.

Španjolska - Ukrajina: Ukrajinci pali na koljena pred Furijom

Zoran Zdelar • srijeda, 14.06.2006.

Španjolska nogometna reprezentacija nije mogla ni sanjati o ljepšem početku Svjetskog prvenstva od onog koji se danas dogodio. 4:0 pobjeda čista je poput suza. Ukrajinci su tijekom cijele utakmice imali tek dvije izglednije prilike koje nisu uspjeli realizirati, a Andrij Ševčenko u potpunosti je zakazao. Uspio je prema Casillasu odaslati tek pokoji slabiji udarac…

Iako su se Španjolci pomalo i pribojavali svog otvaranja Svjetskog prvenstva iz razloga što se na suprotnoj strani nalazi reprezentacija Ukrajine predvođena uvijek, gotovo uvijek, fantastičnim Andrijem Ševčenkom, sad mogu odahnuti nakon veličanstvene pobjede.

Već od prvih minuta postalo je jasno da će ova utakmica svojim većim dijelom biti jednosmjerna. U prvih pet minuta Španjolci su na svoj konto dodali pokoji udarac prema vratima ukrajinskog vratara Oleksnadra Shovkovskyog, a u 13 minuti moglo je započeti veliko slavlje Španjolaca. Nakon što su napadači s juga Europe izborili korner i izveli, Xabi Alonso glavom je uspio zatresti mrežu, a da nije čak ni skočio i još je usto bio malo guran s leđa. Takva reakcija ukrajinske obrane nagovijestila je loše trenutke.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Na te nove loše trenutke nije se trebalo dugo ni čekati. Nakon što je Andriy Rusol zaradio žuti karton zbog oštrog uklizavanja s visoko podignutom nogom u jednog španjolskog igrača, slobodni udarac odlučio je izvesti David Villa. S nešto manje od 20 metara nije pucao presnažno, ali lopta je malo okrznula glavu jednog Ukrajinca u živom zidu i bilo je to dovoljno da prevari drugog Ukrajinca na vratima. Bila je to 17. minuta i već prednost od 2:0 za Španjolce, koji se već dugo vremena ne mogu podičiti dobrim rezultatima na Svjetskom prvenstvu.

Nakon povećanja vodstva, Ukrajinci su se malo trgnuli pokušali su sve prijetnje prekidati još na sredini terena, ali Španjolci su u većini tih dvoboja izlazili kao pobjednici i dalje su nastavljali prijetiti povećanjem vodstva.

U prvih 45 minuta najveća aktivna zvijezda ukrajinskog nogometa, Ševčenko, mogao bi se posramiti svog učinka. Odlični potezi koje smo navikli gledati kod ovog igrača danas su u potpunosti izostali, a u prvom dijelu utakmice nije uspio čak uputiti nijedan udarac. Rezultat je to odlične kontrole španjolske obrane, ali i danas vrlo lošeg veznog reda Ukrajine, koji jednostavno nije uspijevao uputiti prema svom napadaču pravu loptu.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Ukrajinski izbornik bio je svjestan da će nešto morati mijenjati i u nastavak utakmice ulazi s dva nova igrača na terenu. No, za razliku od dobrog dijela ostalih utakmica na ovogodišnjem Prvenstvu, zamjene nisu uspjele dignuti igru na razinu više, a u 47. i 48. minuti već se moglo s apsolutnom sigurnošću utvrditi pobjednik ovog susreta.

Vladyslav Vashchuk u svom kaznenom prostoru malo je gurnuo Fernanda Torresa, koji je pao na pod, iako je više izgledalo da se bacio i bilo je to glavnom sucu Massimu Busacci dovoljno da Ukrajincu pokaže isključujući crveni karton i Španjolce nagradi jedanaestercem. U ovom slučaju David Villa je bio čovjek odluke i uspješno je donio novo slavlje svojim navijačima.

Posljednji pogodak na utakmici i ujedno i najljepši bio je začet odličnom akcijom, koju je pokrenuo Carlos Puyol i nakon višestrukih brzih dodavanja lopta je došla do Fernanda Torresa koji je s desetak metara silovito zapucao i bilo je to neobranjivo za Shovkovskyog. Velika pobjede Španjolske i bez ikakvih dvojbi, apsolutno zaslužena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

SkrolSP 2006.Ostali
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!