SP 2006.

Nijemci i Talijani - svaki o nekoj tradiciji

Mario Lešković • ponedjeljak, 03.07.2006.

Iako su reprezentacije Njemačke i Italije među najtrofejnijim reprezentacijama u povijesti SP-a, rijetki su ih pred ovo SP svrstavali u uži krug favorita...

Dok se Talijani, bez obzira na igru, uvijek nekako provuku, igra Njemačke iznenadila je kako kritičare tako i cijeli svijet svojom igrom punom agresivnosti kojom brzo osvajaju loptu i transformiraju se u ubojite protunapade. Nijemci se puno uzdaju u tradiciju koja, budući da se igra u Dortmundu, kaže da je to grad u kojem nisu u povijesti izgubili i imaju od 14 odigranih utakmica 13 pobjeda i jedan neriješen susret protiv Walesa davne 1977.

Iako, ovo će biti najteži susret za Nijemce, jer su Talijani dosad primili samo jedan gol i poznati su u igri na rezultat tj. kad povedu teško gube utakmicu.

Njemačka reprezentacija u ovu utakmicu ulazi oslabljena, budući da je po prvi put u povijesti FIFA kaznila jednog igrača na temelju videosnimke. Nesretnik je Torsten Frings koji je uočen u naguravanju nakon utakmice s Argentinom i neće moći pomoći svojim suigračima u borbi za finale SP-a. Kao igrači koji kandidiraju za njegovu zamjenu u prvom redu su Tim Borowski i David Odonkor koji su se već dokazali kao odlični džokeri u prijašnjim susretima.

Talijani će nastupiti bez Neste, koji još nije zaliječio ozljedu iz susreta sa Češkom, ali se na njegovo mjesto vraća Marco Materazzi koji je odradio suspenziju od jedne utakmice zbog isključenja u osmini finala protiv Australije. Još jedan razlog kojeg se Nijemci trebaju bojati je da dosad kroz povijest nikada nisu pobijedili Talijane na velikom natjecanju. Dosad su na SP-ima igrali četiri puta, dvaput su remizirali, a dvaput su pobjedu odnijeli Talijani.

U posljednjoj međusobnoj utakmici prvog ožujka u Firenzi, Italija je pobijedila Njemačku sa 4:1 nakon čega je izbornik NjemačkeKlinsmann jedva zadržao posao. Zbog straha od kartona koji bi ga izbacio iz finala, igrač Italije Zambrotta požalio se: "Suđenje je dosad bilo jako strogo. Gotovo svaki kontakt je, zbog brzine igre, okarakteriziran kao karton i možda bi mjerodavni mogli razmisliti o pauziranju nakon trećeg kartona".

Gennaro Gattuso je na istu temu rekao: "Ja ću igrati svoju igru pa što bude". Ukoliko Italija prođe u finale, najsretniji će biti De Rossi koji vjerojatno ni u snu nije pomišljao da će dobiti još jednu šansu na ovom SP-u nakon bezobraznog udarca laktom. Dok će papa Ratzinger navijati za obje strane, na Vama je da odlučite tko je Vaš favorit. Utakmica je na rasporedu u 21 sat, a sudi meksički sudac Archundia.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!