SP 2006.

Njemačka - Italija: Na talijanski način...

Branimir Korać • utorak, 04.07.2006.

Vezane vijesti

119 minuta Talijani su čekali da bi sahranili domaćina Prvenstva. Stvarno nemilosrdno... 119. minuta, lopta na 16 metara kod Pirla, nonšalancija u njemačkoj obrani i pet sekundi nakon toga nevjerica... Lehmann ide po loptu u mrežu. Kasnije je Del Piero samo završio posao.

Stadion u Dortmundu bio je neosvojiva tvrđava za sve reprezentacije protiv kojih je Njemačka na njemu igrala. Nikad nisu izgubili na Westphalenu da bi izgubili u najgorem mogućem trenutku, to tako obično bude...

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Prvih 15 minuta igralo se agresivno, ali nije bilo prilika. Tada u 16. minuti Perrotta izbjegava zaleđe, ide sam prema Lehmannu, ali lopta mu u ključnom trenutku bježi i Lehmann brani.

U prvih pola sata Nijemci su izgledali vrlo dobro na sredini terena, dolazili do 16 metara Talijana, ali tamo je briljirao prije svih Cannavaro koji jer zaustavljao gotovo sve njihove napade. U istom razdoblju Italija uz veliku priliku Perrotte ima niz mini prilika, no pogodaka nema.

U 34. minuti Njemačka ima veliku priliku. Podolski i Klose bacaju u "mrtvu" šansu Bernda Schneidera koji ide sam prema golu, ali se "uplašio" i opalio s 20 metara preko gola.

U drugom dijelu, na samom početku Nijemci stvaraju dvije velike prilike. U 50. minuti Klose radi nered u talijanskoj obrani, izlazi ispred Buffona, ali talijanski vratar mu brani. U 62. minuti Podolski ima izglednu priliku, no udarac iz okreta s pet metara ponovno Buffon brani.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Do isteka 90. minute svjedočimo velikoj borbi i požrtvovnosti s obje strane, ali nema prilika. Talijani imaju manjih problema s igrom u napadu po bokovima, a Njemačka je tek ulaskom Odonkora stekla prednost u tom dijelu i bila po tom boku vrlo opasna. S druge strane Schweinsteiger nije odradio posao zadovoljavajuće tako da su Nijemci po lijevom boku bili neopasni.

Već na startu prvog produžetka vatreno je pred golom Njemačke. Prvo Gilardino miješa njemačku obranu, izlazi iskosa pred Lehmanna i pogađa stativu. Nije prošlo niti 60 minuta i trese se greda njemačkog gola. Nesretnik je bio Gianluca Zambrotta koji je za malo pucao previsoko s 20 metara.

Na samom isteku prvog produžetka Podolski propušta priliku dovesti Njemačku u vodstvo. Odonkor mu je krasno centrirao, a on je s pet metara posve neometan glavom pucao pokraj gola.

U drugih 15 minuta Njemačka pada i Italija je bolja. Finalist je riješen u 119. minuti kada Pirlo neometan šeta na 16 metara s loptom, krasno uočava Fabija Grossa koji s 12 metara iskosa još ljepše pogađa "malu mrežicu" suprotnog kuta. Nijemci su u šku, Talijani pred vratima raja! Njemačka kreće na sve ili ništa, do kraja su tek dvije minute računajući i nadoknadu, a Italija to, naravno, kažnjava.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Talijansku kontru poveo je sjajni Cannavaro, proslijedio loptu do Gilardina koji ju pak ostavlja Del Pieru za hladnokrvnu egzekuciju i konačnih 2:0.

Australci su okusili, doduše nepravedno, kako je to ispasti u posljednjim trenucima, a sada to znaju i Nijemci. "Krivac" u oba slučaja bio je Fabio Grosso... Talijani su zasluženo u finalu. Bili su bolji protivnik, odigrali su strašnu utakmicu i ušli u šesto finale gdje će tražiti četvrti naslov.

Svjetsko prvenstvo, polufinale:
Njemačka - Italija 0:2 (Grosso 119', Del Piero 120').

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

SkrolSP 2006.Ostali
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!