Nogomet

Prekinut stockholmski derbi

Boris Marić • utorak, 29.08.2006.

Utakmica između Hammarbya i Djurgardena prekinuta je zbog nereda na tribinama koje su izazvali navijači Hammarbyja. Bengalke, utrčavanje na teren i tučnjava na tribinama obilježile su veliki derbi švedskog nogometa…

Scene koje su svakodnevnica na utakmicama diljem Balkana odigravale su se u ponedjeljak navečer na tribinama Söderstadiona u Stockholmu gdje su se sastali domaći Hammarby i Djurgarden. Stadion je bio pun, dvije navijačke frakcije razdvojene, no dovoljno nabrijane da konačno poravnaju navijačke račune koji se vuku već godinama.

U prvom poluvremenu navijači Djurgardena pogađaju suca kovanicom, da bi nakon desetak minuta u drugom dijelu nastao pravi pakao na tribinama. Navijači Hammarbyja pale desetine bengalki i bacaju ih u teren, dok se jedan dio navijača probija na teren i kreće prema tribini s navijačima Djurgardena. Igrači bježe se terena, dok policija doslovce ratuje s domaćim navijačima i sprječava ih da se probiju na teren. Nakon pola sata pauze sudac odlučuje prekinuti utakmicu jer nije bilo minimalnih sigurnosnih uvjeta za nastavak.

Kaos s tribina i nastavio se i izvan stadiona, bilo je desetine ozlijeđenih, a konačan sud o utakmici dat će Švedski nogometni savez. Prema pravilima, momčad čiji navijači nisu izazvali nered dobiva utakmicu s 3:0, dok se drugoj momčadi oduzimaju bodovi. Prekid su izazvali navijači Hammarbyja, no sudac je pogođen s tribine na kojoj su bili navijači Djurgardena, pa je moguće i da se oba tima kazne.

Čelnici Hammarbyja najavljuju da će identificirati huligane putem video-kamera i podići tužbe protiv njih u kojima će tražiti milijunsku odštetu, upravo onoliku koliku će im "odrezati" Švedski nogometni savez.

Inače, švedski nogometni huligani poznati su po engleskom casual stilu – organiziranim uličnim tučnjavama i izazivanju nereda na tribinama, a manje po pirotehničkim ekshibicijama. Najpoznatiji casualsi dolaze upravo iz redova navijača Hammarbyja i Djurgardena, dok treći stockholmski klub AIK također ima svoju grupu huligana. Na zapadnoj obali ističu se huligani IFK Göteborga, koji su već imali nekoliko povijesnih organiziranih okršaja s drugim navijačkim skupinama.

Švedski mediji, klupski čelnici i javnost zgroženi su ispadima huligana i ne libe se nazvati ih pravim imenom. "Luđaci", "bolesnici", "budale" i najblaže "huligani", samo su neke od imenica kojima se nazivaju ovi izgrednici, policija se poziva da ih što prije uhiti, a sud najoštrije kazni. U izvještajima medija nema ni trunke divljenja ili lažnog ponosa. Naprotiv, radi se o najobičnijem ološu kojeg što prije treba odstraniti s tribina, stav je koji dominira novinskim komentarima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!