Nogomet

Dinamo - Šibenik: Brazilska čarolija

Tomislav Pacak • srijeda, 25.10.2006.

Zagrebački Dinamo bez problema se plasirao u četvrtfinale Hrvatskog kupa pobijedivši na Maksimiru Šibenik s 3:0. Modri su nastavili s rezultatski uvjerljivim predstavama koje pružaju u posljednje vrijeme - igra možda nije za pet, ali rezultati svakako jesu. Protivničke mreže često se tresu, dok Lončarić daje puno veću sigurnost na golu nego Turina, mladi vratar za sada brani bez kiksa.

Šibenik se, pak, predstavio igrom koja mu je i osigurala status jednog od najugodnijih iznenađenja sezone. Gosti nisu igrali bunker, pokušavali su ugroziti Dinamo te su pokazali tečniju igru od velike većine maksimirskih gostiju, što im služi na čast. Nažalost po njih, u hrvatskim okvirima protiv Dinama to teško prolazi jer zagrebačka momčad ima neprikosnovenu individualnu kvalitetu, što je i presudilo ovaj susret.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Termin i (ne)važnost utakmice (barem prema kriterijima Dinamovih navijača) privukli su na Maksimir tek oko dvije tisuće ljudi, no oni koji su došli već su u 14. minuti bili sretni što su platili kartu - Eduardo je primio loptu na 20-ak metara od gola, fino odmjerio gol Šibenika, potegnuo i skinuo paučinu iz desnog gornjeg kuta gola Čavline. Fantastičan gol Dinamovog reprezentativca odmah je usmjerio utakmicu na Dinamov mlin, Šibenčanima je početna strategija pala u vodu.

Pokušali su gosti uzvratiti u 20. minuti, Kartelo je lijepo ubacio na drugu stativu gdje malo kasni Ante Rukavina. Mladi šibenski napadač bio je, dakako, pod posebnim povećalom nakon što je posljednjih tjedana punio novinske stupce kao potencijalno pojačanje Dinama odnosno Hajduka. Rukavina nije oduševio kao pri prošlom posjetu Maksimiru kada je postigao dva pogotka, no nije ni razočarao - pokazao je da se radi o vrijednom talentu koji je za ove prostore rijedak i kojeg treba pažljivo brusiti. I da bi bilo pametno da se to još neko vrijeme radi na - Šubićevcu, a ne Poljudu ili Maksimiru.

Dinamo je do velikih 2:0 stigao već u 23. minuti. Anderson Costa lijepo je primio loptu na pet metara i poslao je u mrežu, pa tako vratio bar jedan dolar od uloženog milijuna. Dinamo se potom uljuljao u ugodu dobrog rezultata, pa je do kraja poluvremena Šibenik više diktirao igru i stvarao uglavnom poluprilike. Istina, umalo je u 28. minuti bilo 3:0 nakon što je Čavlina nepotrebno odugovlačio s ispucavanjem lopte i na kraju pogodio Eduarda, no srećom po šibenskog vratara lopta se odbila preko gola.

U 33. minuti Rukavina je s lijeve strane ubacio u sredinu gdje Budimir dosta slabo puca iz teške situacije. Pet minuta kasnije Rukavina je prodro po desnoj strani, a njegov ubačaj kupi Lončarić, a odmah potom Rukavina još jednom ubacuje nisko, a ovoga puta izbija obrana Modrih. Neposredno prije odmora suci su, čini se, oštetili Šibenčane - odigrana je krasna lopta za Budimira koji je krenuo sam prema Lončariću; označeno je zaleđe, iako je izgledalo da nema govora o nedozvoljenoj situaciji. Tako se na odmor otišlo sa, za Dinamo jako ugodnih, 2:0.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Drugi dio bio je odrađivanje posla za Dinamo, iako je takva neambiciozna i pomalo blijeda igra dosta živcirala prisutne navijače koji su se zabavljali 'komentiranjem' Dinamove proslave pobjede protiv Osijeka (izlazak na 'cajke'). Šibenik je prema prikazanoj igri zasigurno zaslužio pogodak, no gosti nisu bili previše precizni u završnici pa su kući otišli i bez počasnog gola.

U 50. minuti Eduardo je nesebično odigrao za Andersona na drugu stativu, ali nakon Brazilčeva udarca glavom loptu s crte čisti Raić. U 61. minuti sudac Kovačić svira jedanaesterac nakon što je Eduardo pao u šesnaestercu gostiju. S obzirom da je opravdanost Kovačićeve odluke upitna, vjerojatno je pravda pobijedila kada je Čavlina 'skinuo' Eduardov udarac s bijele točke.

Slika 3 od 4.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Posljednjih deset minuta proteklo je u nastojanjima Šibečana da dođu do pogotka, a za to su imali dvije vrlo izgledne prilike. U 84. minuti je nakon lijepe i brze kombinacije Bulat bio sam na 16 metara s desne strane, ali lopta je fijuknula pored desne vratnice. Dvije minute kasnije, Budimir nakon kornera ima čistu situaciju glavom, ali je također neprecizan.

Kazna za promašaje stigla je u 90. minuti - Ćorluka je dobro povukao kontru, izbacio Tomića samog pred Čavlinu, a ovaj je nesebičan i poslužuje Eduarda koji postiže vjerojatno najlakši pogodak ove sezone za konačnih 3:0. Dinamo je tako s lakoćom prošao u četvrtfinale, a kada momčad tako uvjerljivo pobjeđuje teško je kritizirati ne previše impresivnu igru...

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometSkrolHNL

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!