Rukomet

Tri hrvatska aduta

Ivor Krapac • ponedjeljak, 29.01.2007.

Završno kolo drugog kruga rukometnog Svjetskog prvenstva u Njemačkoj otkrilo nam je odgovor na sve nepoznanice uoči četvrtfinalnih okršaja. Pobjede favoriziranih reprezentacija su i ovog popunile Sportnetovu momčad kola kvalitetnim igračima...

Slika 1 od 1.

Mirko Alilović (Hrvatska) - Ukoliko su tri utakmice prvog kruga (posebno ona protiv Rusa) ostavile dvojbe oko raspoloženosti hrvatskih vratara, sve što su Dragan Jerković i Mirko Alilović pokazali u nastavku natjecanja osigurava nam puno više optimizma uoči eliminacijskih susreta. Alilović je na putu do sedme hrvatske pobjede na ovom SP-u razoružao Španjolce s ukupno 19 skinutih od 44 upućena udarca suparničkih igrača (jedan obranjeni sedmerac) i time istaknuo kandidaturu za ostanak u konkurenciji za igru i do kraja Svjetskog prvenstva. Iako su Španjolci bili bez iznimno bitnih Alberta Entrerriosa i Rolanda Uriosa, nije lako prikupiti toliko obrana u susretu s braniteljima naslova...

Denis Krivošljikov (Rusija) - Sportnetova momčad kola ovog puta leti na ruskim krilima. Izabranici Vladimira Maksimova uhvatili su posljednju ulaznicu za četvrtfinale s tijesnih 26:25 protiv Mađara, a Krivošljikov je na putu do pobjede ubilježio pet pogodaka iz sedam pokušaja iz igre, četiri sa svojeg desnog krila, dok se u obrambenoj formaciji istaknuo s jednom osvojenom loptom. Iako je, statistički gledano, u ovom kolu bilo i impresivnijih nastupa kolega na istoj poziciji u drugim reprezentacijama, činjenica da su Rusi slavili pobjedu i s njom prošli među posljednjih osam dala je malu prednost njihovom adutu.

Igor Vori (Hrvatska) - Jednom prilikom ga je odličnim izdanjem pretekao Mađar Gyula Gal, no posljednje kolo drugog kruga donijelo je debut Igora Vorija u Sportnetovoj sedmorki. Prvi pivot hrvatskog sastava danas je igrao samo u drugom poluvremenu, ali i tih 30 minuta bilo mu je dovoljno da zabije sedam golova bez promašaja igre, a u obrani doda dva blokirana udarca Španjolaca. Ovoga puta - sorry Gyula, no podjednako dobar učinak u porazu od Rusa mađarskom pivotu ipak nije dao prednost u usporedbi s Vorijevom ulogom u ključnom drugom poluvremenu, u kojem je Hrvatska izvela preokret i došla do pobjede.

Eduard Kokšarov (Rusija) - Kad iz igre pucate 8/10, iz sedmeraca 2/3, a deseti i završni pogodak na utakmici zabijete u posljednjoj sekundi i time osigurate svojoj reprezentaciji pobjedu i prolaz u četvrtfinale - bolje od toga teško može. Kokšarov je napravio sve ovo u dvoboju s Mađarima i da nije bilo njega, teško je očekivati da bi se ruski rukometaši pripremali za utorak i susret s Poljacima. Lijevo krilo sastava Vladimira Maksimova je četiri puta zabilo sa svoje pozicije, jednak broj golova stigao je iz kontre, a sve je začinio i dodatak s po jednom asistencijom i osvojenom loptom. Mađarski vratari Puljezević i Fazekas će ga danima vjerojatno sanjati.

Marcin Lijewski (Poljska) - Jaki poljski adut na desnom vanjskom vodio je svoju reprezentaciju u dolasku do uvjerljivih 11 golova razlike protiv Slovenaca. Suigrač Blaženka Lackovića u njemačkom Flensburgu zabio je čak 12 golova sa samo tri promašaja iz igre, a impresionira podatak da je za svih 12 bio zaslužan njegov top s vanjskih pozicija - nije poentirao iz prodora ili s crte, ni iz potencijalnih kontri ili sedmeraca. U napadački učinak uklopio je i tri asistencije, a sve to za malo više od 36 minuta igre. Više od toga nije ni trebalo, pružio je dovoljno.

Ivano Balić (Hrvatska) - Nakon dva kola predaha, najbolji svjetski igrač vratio se u Sportnetovu sedmorku u danu u kojem njegove kolege po poziciji nisu blistale. Posljednji nastupi u drugom krugu prošli su bez velikih predstava srednjih vanjskih u ostalim reprezentacijama tako da je Baliću ovog puta bila dovoljna, za njegove pojmove, rutinska predstava sa smanjenom minutažom. Lino Červar mu je protiv Španjolaca dao nešto više od 25 minuta, a hrvatski organizator igre je tu minutažu iskoristio za pet golova iz šest pokušaja iz igre, dodavši i dvije asistencije i jednu osvojenu loptu. Što je najvažnije - stigao se i odmoriti.

Lasse Boesen (Danska) - Posljednja utakmica dana donijela je dansku pobjedu nad već eliminiranim Česima, a u dolasku do četiri pogotka prednosti najefikasniji je bio njihov lijevi vanjski, koji je ubilježio sedam pogodaka uz realizaciju od 58 %. Boesen je iz igre zabio pet golova iz deset pokušaja, iz sedmeraca je pucao 2/2, a dodao je i četiri asistencije. Bilo je to dovoljno za prvo pojavljivanje u Sportnetovoj momčadi kola i priključivanje reprezentativnim suigračima Hvidtu, Christiansenu i Strygeru, koji su u našem izboru debitirali u prethodnim kolima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!