Košarka

Planinić razigrao keramičare, CSKA se prošetao Beogradom

Bruno Blumenschein • četvrtak, 22.03.2007.

U odlučujućoj pobjedi Olympiakosa za prolaz u četvrtfinale Andrija Žižić je odigrao vrlo zapaženu ulogu. Razigran je bio i Zoran Planinić protiv Pau-Ortheza, a Nikola Vujčić je bio standardno dobar protiv Lottomatice. Partizan je pokušao iznenaditi CSKA, ali europski prvak je pružio još jednu besprijekornu predstavu...

Skupina D

Susret bez rezultatskoj značaja u Tel Avivu odigrali su Maccabi i rimska Lottomatica. Početak je vjerno pokazao kako su igrači Maccabi upoznati s činjenicom kako im ne treba pobjeda za plasman u četvrtfinale Eurolige jer nemotiviranim pristupom omogućavaju gostima da preko Dejana Bodiroge (14 poena) i Ognjena Aškrabića odu na velikih 12:24 u 11. minuti.

Tada Neven Spahija diže s klupe vječnog jokera Derricka Sharpa, koji s tri trice pokreće Maccabi, pridružuje se Lior Eliyahu, a Nikola Vujčić (13 poena, 3/6 šut, četiri skoka i jedna asistencija) ubacuje s crte za slobodna bacanja za preokret u samo devet minuta i vodstvo na poluvremenu sa 38:35.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Nastavak donosi razigraniji Maccabi predvođen Jamie Arnoldom (15 poena) i odlazi na 64:49 u 32. minuti. U tim trenucima se činilo kako je pobjednik odlučen, ali novi pad u igri izraelskog sastava dovodi Alexa Righettija (25 poena) i Jona Steffansona u situaciju da ubačajem smanji na samo 74:70 u posljednjoj minuti, nakon čega Yotam Halperin (14 poena) točku na "i" Maccabijeve pobjede stavlja tricom, a Vujčić pogađa za konačnih 79:72.

U drugom susretu skupine D između Tau Ceramice i Pau-Ortheza, keramičari nisu ništa prepustili slučaju već su pokretani Zoranom Planinićem pretrčali francusku momčad i ubrzo došli na 20 poena razlike (29:9 u devetoj minuti) te zatvorili utakmicu. Jako dobrih 26 minuta je Planinić iskoristio za devet poena (4/8 šut), ali što je puno važnije i devet asistencija, uz pet skokova i ukradenu loptu.

Teži poraz od 93:75 Pau-Orthez je uspio spriječiti tricama Melvina Sandersa (14 poena, 4/6 trice) i Cedrica Ferchauda (13 poena, 3/5 trice), dok je kod Tau Ceramice najviše ubacio Kaya Peker (16 poena), a po 14 koševa su upisali Tiago Splitter i Sergi Vidal.

Skupina E

Nakon jučerašnjeg dvoboja Dinama i Benettona, koji je rusku momčad promovirao u sedmog četvrtfinalistu, četvrtak je donio slavlje za Olympiakos. Pireji su ugostili momčad Joventuta, koja se držala prvo poluvrijeme nakon čega iz svlačionice domaći košarkaši izlaze s puno većom željom i u sedam minuta primaju samo pet poena za odlazak na 54:41.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Pokazalo se to kapitalnom prednošću koja se u posljednjoj četvrtini povećavao iz minute u minutu za završnih 81:65, čime je Olympiakos osigurao susret s Tau Ceramicom u četvrtfinalu. Kako će taj ogled biti vrlo zanimljiv pokazala je i širina strijelaca grčkog sastava u čijim je redovima Henry Domercant ubacio 17 poena, a drugi strijelac momčadi bio Andrija Žižić sa 14 poena (7/10 šut), čemu je dodao tri skoka i jednu asistenciju.

Olympiakos je imao još tri dvoznamenkasta strijelca, a sve je pokretao Scoonie Penn sa sedam asistencija. Kod Joventuta su se izdvojili tek Charles Gaines sa 15, odnosno Marcelo Huertas sa 12 poena.

Za 16 euroligašku pobjedu u nizu moskovski CSKA je upotrijebio gostovanje kod Partizana. Beogradski sastav se nadao pobjedi uz poraz Olympiakosa kako bi došli do iznenađujućeg četvrtfinala, ali takav scenarij su gosti bacili u zaborav već nakon devet minuta kada dolaze do 23:7.

Besprijekorna obrambena predstava nastavila se i u daljnjem tijeku susreta, a prednost su u napadu povećavali David Andersen (13 poena) i Oscar Torres (11 poena). Koliko je zapravo jaku obranu igrao CSKA potvrdila je statistika prvog poluvremena po kojoj je Partizan ubacio tek šest od 27 pokušaja.

Svaki puta kada su Uroš Tripković i Dušan Kecman (svaki po devet poena), pokušali smanjiti zaostatak, odgovorio bi Trajan Langdon (13 poena). Najveća prednost europskog prvaka je bila 38 poena (80:42), a na kraju je završeno s uvjerljivih 86:55. Treba li Maccabiju bolji razlog za strah od ovakve predstave moskovskog sastava?

Euroliga Top 16, 6. kolo, 22. ožujka 2007.:
Maccabi Tel Aviv - Lottomatica Roma 79:72
Tau Ceramica - Pau-Orthez 93:75
Olympiakos - Joventut 81:65
Partizan - CSKA Moskva 55:86

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!