Rukomet

Kontesa Nera prva u Češkoj

Sportnet • utorak, 26.06.2007.

Dvostruke prvakinje Europskog Toura rukometa na pijesku, igračice zagrebačkog Ženskog kluba rukometa na pijesku "Kontesa Nera", ovog su "produženog" vikenda otputovale na turnir u Belu pod Bezdezem (nedaleko od Praga), u Češku, u lov na što više bodova za plasman na svoj peti po redu EBT Masters turnir...

U četvrtak navečer krenule su automobilima preko Maribora, Graza, Beča i Praga i u petak rano ujutro stigle pred Kupalište u Beli pod Bezdezem gdje su ih dočekali organizatori turnira.

Turnir je okupio 24 muške i 16 ženskih ekipa, najbolje ekipe koje danas Češka ima i najveći je ikad odigran u Češkoj. Uz "Kontesu Neru" od stranih ekipa bile su tu Njemice iz TSV "Marienberg" i Nijemci "Ano Ano 2007".

Važno je i napomenuti da se rukomet na pijesku u Češkoj igra od 1997. godine, da imaju registriranih preko 100 stalnih muških i ženskih ekipa i da im je, u njihovim planovima, ovo prijelomna godina u kojoj će se održati ili je već održano čak 8 turnira iz serije "Češki Tour rukometa na pijesku".

U prednatjecanju muške su ekipe bile podijeljene u 8 skupina po 3 ekipe, a ženske u 4 skupine po 4 ekipe. Kod muških su prvi i drugi u skupinama prednatjecanja razigravali za poredak od 1. do 16. mjesta, a treći u skupinama prednatjecanja za poredak od 17. do 24. mjesta. Kod žena su dvije najbolje plasirane ekipe igrale četvrtfinale i za poredak od 1. do 8. mjesta, a treće i četvrto plasirane ekipe za poredak od 9. do 16. mjesta. Zanimljivost je da su se odigrale sve utakmice za svako od mjesta i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, te da se zna točan poredak i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, jer je svako od mjesta odlučeno igranjem utakmice i pored samo 2 igrališta.

Već u petak rano poslijepodne Kontese su odigrale utakmicu 1. kola u skupini prednatjecanja u kojoj su poražene od ekipe domaćina "Divoké kočky" rezultatom 2-0. Uzrok porazu, uz lijepu i brzu igru domaćih djevojaka, zasigurno je bio i umor od dugog puta.

U subotu ujutro Kontese su odigrale ostale dvije utakmice u skupini prednatjecanja. U prvoj utakmici pobijedile su "Berušky", a u drugoj "The priceless team" jednakim rezultatom od 2-0 i kao druge u skupini plasirale se u četvrtfinale.

Četvrtfinale se igralo u subotu poslijepodne protiv ekipe "Promilky", prema svima, uz ekipu domaćina, najjaču češku žensku ekipu. Prvo su poluvrijeme Kontese pobijedile velikom razlikom, a u drugom je pobjednik odlučen "zlatnim golom". Poluvrijeme je završilo rezultatom 14:14. U podbacivanju Martina Miletić je osvojila loptu, a zlatni je pogodak postigla Ira Šutina hladnokrvno poslavši loptu točno u desni donji kut vratiju protivnica s otprilike dvanaestak metara. Tako je izvojevana pobjeda rezultatom 2-0 i ostvaren plasman u polufinale.

Slika 1 od 1.

Polufinale se igralo u nedjelju ujutro. Bez većih napora savladana je ekipa "Tigra" rezultatom 2-0 i tako je ostvaren prolaz u finale.

U nedjelju, rano poslijepodne igralo se finale. U finalu je čekala ekipa domaćina "Divoké kočky" koja je pobijedila Kontese u prvoj utakmici prednatjecanja. Prilika za revanš je bila tu.

Pred prepunim gledalištem i TV kamerama, izvrsnom igrom u obrani kojom su tijekom cijelog turnira "carevale" Sanda Pandža, Marija Marković i Iva Šteler u polju i vratarke Ljiljana Davidović i Sanja Sajko, te još boljom realizacijom u napadu Martine Miletić, Anite Kovačević i Ire Šutine, relativno lako je dobiveno 1. poluvrijeme. Drugo je poluvrijeme pripalo domaćoj ekipi i zbog rezultata 1-1 prišlo se raspucavanju koje je bilo vrlo neizvjesno.

Čehinje su odabrale da izvode udarce prve i njihova je prva igračica postigla pogodak za 2 boda izvevši "cepelin" na loptu koju joj je dodala vratarka, bio je to uistinu prekrasan pogodak. Martina Miletić postigla je pogodak za 1 bod jer su suci procijenili da pirueta nije bila potpuna i smanjila rezultat na 2:1.

Vratarka Kontesa, Ljiljana Davidović, pravodobno je istrčala i presjekla dodavanje vratarke i druge izvođačice protivnica, a Ira Šutina postigla je piruetom pogodak za vodstvo Kontesa od 3:2.

Treća izvođačica domaćina je udarcem preko glave postigla pogodak koji je prema sucima, ali ne i prema vrlo objektivnoj publici, vrijedio 2 boda, a Iva Šteler je piruetom za 2 boda postigla pogodak i rezultat je bio 5:4 za Kontese.

Četvrta izvođačica domaće ekipe postigla je pogodak vrijedan 1 bod, a Martina Miletić je pogotkom izravno s gola na gol, pored istrčale domaće vratarke, postavila rezultat od 7:5 u korist Kontesa. Za Kontese je udarac trebala izvesti Anita Kovačević.

Posljednja izvođačica domaće ekipe postigla je lijep pogodak vrijedan 2 boda i prije posljednje Kontesine igračice rezultat je bio 7:7. Kontesama je trebao pogodak za 1 bod i osvojile su turnir. Vratarka Liljana Davidović hladnokrvno je uzela loptu, dobacila ju Martini Miletić, lagano potrčala prema protivničkim vratima, uhvatila bačenu joj loptu i udarcem pokraj glave protivničke vratarke postigla pogodak.

WBHC "Kontesa Nera" tako je osvojila 1. mjesto na turniru "Béla Cup 2007" i 152 boda za plasman na EBT Masters 2007, pobijedivši, redom, 4 od 5 najkvalitetnijih čeških ženskih ekipa, kako kazuju domaćini. Za nagradu za osvojeno 1. mjesto ponijele su u domovinu veliku kristalnu loptu, a sve su igračice nagrađene parfemima i kozmetikom, darovima sponzora turnira.

Vrijedno je još napomenuti da su u vodstvu ekipe bile klupska tajnica Lidija Marković, trenerica Sanja Horvat i predsjednik Žarko Jerneić, koji je na poziv organizatora i uz suglasnost češkog rukometnog saveza sudio utakmice muškog dijela turnira.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!