Automoto

Druga Kimijeva pobjeda u tjedan dana

Ante Kojundžić • nedjelja, 08.07.2007.

Do sjajne pobjede u Silverstoneu došao je Finac Kimi Räikkönen na utrci koja se vozila za VN Velike Britanije. Ferrarijev vozač je odličnom strategijom pretekao konkurenciju kroz bokseve i pobijedio drugi put u tjedan dana...

Prije samog starta Felipe Massa je mahnuo sucima sugerirajući da mu se motor ugasio. Start je odgođen, a Brazilac je bio primoran krenuti iz boksa. Uslijedio je novi start.

Kimi je dobro krenuo s prljavije strane staze i zaprijetio Lewisu Hamiltonu na što je ovaj odgovorio zatvaranjem i tu nije bilo mjesta za prolazak. Fernando Alonso je krenuo solidno – nije mogao zaprijetiti nikom ispred sebe, ali i njegova pozicija je bila sigurna.

Vezane vijesti

Iako, po procjenama lakši s gorivom, Hamilton nije uspio pobjeći Räikkönenu, a ni Alonso nije zaostajao za vodećim dvojcem. Pred same ulaske u boks Kimi se jako približio Britancu te ga jednom pokušao preteći, no i to je blokirao mladi McLarenov vozač.

Ubrzo nakon toga Hamilton ulazi u boks, a krug poslije to čini i Räikkönen koji nakon izlaska izbija ispred Lewisa. Aktualni svjetski prvak ostaje najduže na stazi, ali uskoro i on mora na nadolijevanje goriva i promjenu guma. Španjolac u boksu ostaje kraće od glavne konkurencije što mu omogućuje da na stazu izađe ispred Ferrarija Kimija Räikkönena i momčadskog kolege Lewisa Hamiltona.

Alonso potom gradi malu prednost nad Kimijem, dok Hamilton sve više zaostaje za vodećim dvojcem. Uoči drugih ulazaka u boks Alonso je stvorio prednost od četiri sekunde te se potom sjurio u boks. Kimi je ostao nekoliko krugova dulje i gradio prednost pa je postalo jasno da će nakon boksa preuzeti vodstvo što se i dogodilo. Izvrsna strategija u Ferrarijevom boksu donijela mu je vodstvo.

A petnaest krugova poslije i treću pobjedu u sezoni. Finac je potvrdio odličnu brzinu Ferrarija, ali i fantastičan rad ekipe zadužene za strategiju. Poslije prvih ulazaka u boks činilo se kao da najviše šanse za pobjedu ima Alonso, ipak vrhunski krugovi Kimija Räikkönena prije drugog njegovog ulaska u boks rasprišili su Fernandove šanse za pobjedu. S obzirom da je završio utrku na drugom mjestu, ispred momčadskog kolege, aktualni svjetski prvak biti će zadovoljan.

Hamilton je pokušao pružiti otpor u prvom dijelu utrke, no uskoro je popustio pred brzim Kimijem i Alonsom. A i deveti podij za redom najvjerojatnije može zahvaliti gašenju Massinog motora na startu. Nastup pred domaćom publikom i nije prošao onako kako se nadao – pobjedom.

Četvrtoplasirani Robert Kubica (BMW) ponovio je rezultat s prošlotjedne VN Francuske i izdržao napade odličnog Masse u posljednjim krugovima. Massa je fantastično krenuo iz boksa, odakle je morao startati, ostavljajući konkurenciju iza sebe, da bi na kraju utrke dospio na peto mjesto. Šteta za Brazilca jer s obzirom na brzinu koju je pokazao, mogao se zasigurno umiješati i u borbu za pobjedu da mu se nije dogodio peh na startu.

Nick Heidfeld došao je do šestog mjesta, a iza sebe je ostavio dva Renaulta – Heikki Kovalainen bio je bolji od Giancarla Fisichelle koji je uzeo posljednji bod na raspolaganju.

Alonso je uspio smanjiti zaostatak za dva boda u poretku svjetskog prvenstva, Španjolac ima 58 bodova, dok vodeći čovjek Hamilton ima 70. Pobjedom na VN Velike Britanije Kimi je u ukupnom poretku prestigao Massu i sad Finac ima 52 boda nasuprot Massinih 51.

Sljedeća utrka je u Njemačkoj za dva tjedna.

Rezultati utrke:
1. K. Räikkönen (FIN/Ferrari) 1:21:43.074
2. F. Alonso (ŠPA/McLaren) + 2.400
3. L. Hamilton (VBR/McLaren) + 39.300
4. R. Kubica (POL/BMW) + 53.300
5. F. Massa (BRA/Ferrari) + 54.000
6. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 56.300
7. H. Kovalainen (FIN/Renault) + 1 krug
8. G. Fisichella (ITA/Renault) + 1 krug
9. R. Barrichello (BRA/Honda) + 1 krug
10. J. Button (VBR/Honda) + 1 krug
11. D. Coulthard (VBR/Red Bull) + 1 krug
12. N. Rosberg (NJE/Williams) + 1 krug
13. A. Wurz (AUT/Williams) + 1 krug
14. T. Sato (JAP/Super Aguri) + 2 kruga
15. C. Albers (NIZ/Spyker F1) + 2 kruga
Nisu završili:
16. V. Liuzzi (ITA/Toro Rosso)
17. J. Trulli (ITA/Toyota)
18. A. Davidson (VBR/Super Aguri)
19. S. Speed (SAD/Toro Rosso)
20. R. Schumacher (NJE/Toyota)
21. A. Sutil (NJE/Spyker F1)
22. M. Webber (AUS/Red Bull)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!