Automoto

Indianapolis izgubio GP

Maja Giljanović • petak, 13.07.2007.

Baš kako je sredinom lipnja nakon pobjede Lewisa Hamiltona najavio, šef Formule 1 Bernie Ecclestone oduzeo je SAD-u status domaćina Grand Prix utrke za 2008. godinu...

"Nismo, nažalost, uspjeli pronaći zajednički jezik, ali ne odričemo se nade da ćemo u sezonama koje dolaze ponovno vratiti F1 u SAD", potvrdio je izvršni direktor Speedwaya Tony George.

Indianapolis je inače dobio utrku 2000. godine i nakon što je prvo izdanje popratilo preko 200.000 gledatelja iz godine u godinu je broj prisutnih opadao da bi se konačno ove godine spustio na ispod 120 000. Ecclestone je dosta dugo imao Amerikance na piku osobito nakon debakla otprije dvije godine i bojkota sedam momčadi na Michelinovim gumama nakon kojeg je samo šest bolida prošlo ciljnom ravninom (pobijedio je, pak, Ferrarijev Michael Scumacher u konkurenciji Jordana i Minardija).

Unatoč širokom tržištu i podršci primjerice Mercedesovog potredsjednika Norberta Hauga koji se čak zalaže za još jednu do dvije utrke na sjevernoameričkom kontinentu, od sljedeće sezone F1 svitu će ugostiti samo kanadski Montreal. "Formula ne treba SAD. Još najbolje da ovisimo o državi s manje obožavatelja sporta od recimo jedne Malte", bio je oštar Ecclestone.

Amerikanci, naime, nikako da otkriju privlačnost Formule što zapanjuje s obzirom na zaluđenost Indyjem 500 i NASCAR-om te je nakon podosta selidbi tijekom godina (Detroit, Las Vegas, Dallas, Phoenix, Riverside, Long Beach) trenutno ostala bez domaćinstva Grand Prixa. Formule barem jer su organizatori Speedwaya u ozbiljnim pregovorima s vlasnicima MotoGP-a ne bi li Nicky Haydenu, prošle godine svjetskom prvaku, omogućili domaćinsku stazu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!