Automoto

Vettel mijenja Speeda?

Maja Giljanović • utorak, 24.07.2007.

Tragične predstave Scotta Speeda i Vitantonija Liuzzija u bolidu Toro Rossa i najnovija u nizu izlijetanja na Velikoj nagradi Europe, čini se, prelila su čašu strpljenja Franza Tosta i Gerharda Bergera...

24-godišnji Amerikanac (jedini među 24 vozača ove sezone) pomirio se sa sudbinom: "Ne treba biti nuklearni fizičar i shvatiti kroz izjave u tisku da čelnici momčadi poduzimaju sve moguće ne bi li nas se čim prije riješili. Njih dvojica imaju zacrtani plan i ostvarit će ga bez obzira na moje ili Tonijeve performanse. Izostanak potpore tijekom posljednje dvije godine u posljednjim se mjesecima samo pogoršao da bi ovih dana dosegnuo maksimum. Ali iskreno, više me nije briga".

Rezignirane izjave Speeda stižu nakon Bergerovih žestokih kritika po završetku nedjeljne Velike nagrade Europe u kojima je Austrijanac demantirao tvrdnje svog vozača o kvaru na mjenjaču. Toro Rossov projekt uključuje promjenu vozačkog dvojca s tim da su sve glasnija nagađanja da će prvi otkaz uslijediti tijekom ovog tjedna.

Speeda bi, po svemu sudeći, na Velikoj nagradi Mađarske trebao zamijeniti BMW-ov test-vozač Sebastien Vettel, Nijemac koji se zamijenivši ozlijeđenog Roberta Kubicu predstavio u lijepom svjetlu i osvojio bod na GP-u u Indianapolisu. Jedinom zaprekom moglo bi se pokazati nepoznavanje Toro Rossovog bolida i premalo vremena za aklimatizaciju s obzirom da je Hungaroring na programu 5. kolovoza, a tijekom ljetne stanke između VN-a Mađarske i Turske (26. kolovoza) nisu dozvoljena testiranja: "Sebastian je realna opcija, ali ne znam koliko je pametno ubaciti ga u vatru bez dovoljno test-vožnji", izjavio je dvaput treći u poretku vozača (Ferrari 1988. i 1994. godine).

2008. se, međutim, čini sigurno okladom: njemačkom tinejdžeru partner bi trebao biti prvak ChampCara Sebastien Bourdais dok bi Tonio Liuzzi trebao svoju Formula 1 avanturu nastaviti kao test-vozač (Speed se, pak, nada angažmanu u Spykeru).

BMW-ov boss Mario Theissen nije se, doduše, još uvijek izjasnio u svojim planovima: unatoč odličnoj sezoni Nicka Heidfelda (triput na pobjedničkom postolju, peti u ukupnom poretku), Nijemac još nije dobio ponudu za produženje ugovora pa se mogućnost da wunderkind Vettel preuzme sunarodnjakovu poziciju još uvijek ne smije odbaciti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!