Automoto

Vettel umjesto Speeda

Ante Kojundžić • utorak, 31.07.2007.

Amerikanac Scott Speed od sljedeće utrke neće više voziti za Scuderiju Toro Rosso već će umjesto njega nastupati mladi Nijemac Sebastian Vettel kojem je BMW dao odriješene ruke…

Speed prošle godine nije impresionirao šefove druge Red Bullove momčadi, no isti su mu pružili još jednu priliku u ovogodišnjoj sezoni koja nije bila ništa spektakularnija za Amerikanca. A s druge strane odnosi između njega i momčadi su se sve više narušavali.

Vrhunac je dosegnut nakon Speedovog izlijetanja na VN Europe na Nürburgringu kad je izletio u prvom zavoju zajedno s nekolicinom vozača. Između ostalog u pijesku su završili Lewis Hamilton, Nico Rosberg i Jenson Button.

No, zasigurno je Speed doživio najveću neugodnost prilikom povratka u boks kad ga je verbalno, ali i fizički napao šef Tora Rossa Franz Tost udarivši ga u leđa, a potom i zgrabivši ga za majicu nakon čega ga je odgurao u zid.

Cijela stvar se odigrala ispred očiju nekoliko mehaničara momčadi, a nakon utrke Tost se petnaest minuta ispričavao Amerikancu koji je zaprijetio da će udariti Austrijanca ako ga ovaj još jednom dodirne. Isprike nisu pomogle i Speed je izjavio kako se više neće utrkivati za STR.

Vitantonio Liuzzi i Scott Speed pod stalnim su kritikama svojih šefova koji očito žele istjerati vozače da bi napravili mjesta za Sebastiena Bourdaisa, trostrukog svjetskog prvaka u američkoj Champ Car seriji. Ali i njegovog imenjaka Sebastiana Vettela, mladog perspektivnog vozača koji je oduševio za upravljačem BMW-ova bolida na testiranjima, dok je na VN SAD-a u svom prvom nastupu osvojio bod čime je postao najmlađi osvajač bodova u Formuli 1.

Speed više nije mogao trpjeti pritisak kojeg su vršili na njega Franz Tost i suvlasnik momčadi Gerhard Berger pa se odlučio na odlazak, a vjerojatno je ovo posljednja sezona u kojoj i Liuzzi vozi za STR.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!