Tenis

Svatko sa svojim adutima

Branimir Korać • petak, 21.09.2007.

Hrvatsku Davis Cup reprezentaciju ovog vikenda očekuje vrlo važan dvoboj. Iako u teškoj situaciju zbog otkaza (Karlović) i ozljeda (Ančić), u London je otputovala tražeći isključivo pobjedu protiv Velike Britanije…

Ovaj dvoboj za ostanak u Svjetskoj skupini dolazi u najnezgodnijem trenutku po obje reprezentacije. Hrvatsku muče ozljeda Marija Ančića i neigranje Ive Karlovića dok Velika Britanija ima problema zbog višemjesečnog neigranja Andyja Murraya koji je još uvijek potrazi za formom te slabom formom Tima Henmana kojem se ipak bliži kraj karijere. Kao podloga na kojoj će meč biti odigran, odabrana je wimbledonska trava iako se prvi Britanac Andy Murray ne može pohvaliti briljantnim rezultatima na ovoj podlozi. Prilikom odabira podloge ipak se više gledalo na ugađanje Timu Henmanu koji bi na travi mogao donijeti barem jedan bod, ali i slabom snalaženju na travi Ivana Ljubičića.

Andy Murray ove godine propustio je travnatu sezonu tako da su najsvježiji rezultati s trave oni iz prošle godine. Prošle godine je na travi prvi nastup upisao u Queen's Clubu gdje je poražen od Janka Tipsarevića u prvom kolu da bi zatim u Nottinghamu svladao Tursunova i Mirnjija te u četvrtfinalu upisao poraz od Talijana Seppija. U Wimbledonu je došao do osmine finala pobjedama protiv Massua, Benneteaua i Roddicka, ali među 16 ga je zaustavio Marcos Baghdatis.

Henman je u karijeri osvojio 11 turnira od čega tri na travnatoj podlozi. Wimbledon je njegova velika neispunjena želja, a čovjek kojeg Britanci za Timovo neosvajanje Wimbledona smatraju jednim od glavnih krivaca je Goran Ivanišević. U antologijskom pohodu Gorana Ivaniševića prema osvajanju naslova pobjednika Wimbledona 2001. godine, Henman mu je stajao na putu u polufinalu, ali uz kišu kao saveznika Goran je slavio u pet setova i zaustavio Henmana koji je bio u životnoj formi. Ove godine Henman nije briljirao na travi. U Queen's Clubu ga je odmah eliminirao Marin Čilić u tri seta da bi u Nottinghamu svladao Amerikanca Russella i odmah zatim upisao poraz od Dmitrija Tursunova. U Wimbledonu je također prošao jednu prepreku i to Carlosa Moyu s 13:11 u petom setu da bi u drugom kolu, također u pet setova, upisao poraz od Feliciana Lopeza.

Jamie Murray i Jamie Baker nisu igrači koji na koje Lloyd posebno računa u singlu i nemaju pretjerano zapažene rezultate u pojedinačnom dijelu. No zato Jamie Murray slovi za vrlo dobrog igrača u parovima i to mu je najjača strana. U karijeri ima tri osvojena turnira u parovima i to sva tri ove godine od čega treba istaknuti Nottingham koji je osvojio na travnatoj podlozi. Baker više nastupa u singlu, ali ne može se pohvaliti briljantnim rezultatima. 226. igrač svijeta najčešće vrijeme provodi na Challengerima, a ove godine ubilježio je nastupe na travnatim turnirima u Queen'su, Nottinghamu i Wimbledonu. U Queen'su je svladao Austrijanca Peyu, ali upisao poraz od sunarodnjaka Bogdanovica u narednom kolu. U Nottinghamu i Wimbledonu poražen je na samom startu i to od Del Potra i Rogera Vasselina bez osvojenog seta. Teško da će Baker dobiti priliku u živom meču ovog vikenda, ali treba računati na Murrayovu participaciju u paru.

Slika 1 od 1.

Što se tiče naših igrača, Ivan Ljubičić ove godine ima dva osvojena turnira (Doha i Hertogenbosch) i dva finala (Zagreb i Rotterdam). Hertogenbosh je jedini travnati turnir na kojem je došao do samog kraja pritom svladavši Monfilsa, Seppija, Tipsarevića, Benneteaua i Wesselsa. Prije toga nastupio je u Nottinghamu svladavši Udomchokea, ali izgubivši od Mahuta da bi travnatu sezonu okončao u Wimbledonu pobjedama nad Spadeom i Hernychom te porazom u trećem kolu od Mathieua.

Marin Čilić ove godine napravio je korak više na ATP razini i upisao jedan nastup u četvrtfinalu na travnatim turnirima. U Queen'su je upisao tri vrijedne pobjede protiv Henmana, Falle i Tsonge da bi u četvrtfinalu prejak bio Andy Roddick. U Wimbledonu je pao odmah na startu protiv Gillesa Simona.

Roko Karanušić nema zapaženijih rezultata i vjerojatno ga nećemo gledati ovog vikenda u ključnim mečevima dok bi Lovro Zovko trebao nastupiti u paru s Ivanom Ljubičićem. Zovko vrlo dobro igra u parovima, ali na Challengerima, u većim turnirima nije bilježio previše nastupa, a jedina dva finala na ATP razini ubilježio je 200. i 2001. godine u Umagu.

Što se tiče međusobnih dvoboja, Ljubičić je s Henmanom igrao pet puta i upisao četiri pobjede. Jedini poraz Ivan je ubilježio 2002. godine u polufinalu Rotterdama kada je Henman slavio u dva seta, ali nakon toga uslijedile su Ivanove pobjede u Rotterdamu, Dohi, Madridu te posljednja 2005. godine u Dubaiju u dva seta. S Murrayom se Ivan sastao triput i upisao dvije pobjede. Prošle godine u tri seta je slavio u Zagrebu, ali isto tako upisao u tri seta poraz u Madridu. Ove godine jedini dvoboj imali su u Dohi gdje je Ivan lako slavio s dva puta po 6:4.

Marin Čilić je pak tek jednom igrao protiv Tima Henmana i to ove godine u Queen's Clubu. Na startu travnate sezone Marin je šokirao Tima i Britance slavivši u tri seta 7:6, 2:6, 6:4. Protiv britanskog prvog reketa Andyja Murraya nije dosad igrao u seniorskoj konkurenciji, ali bilježili su nastupe u juniorskoj konkurenciji gdje je Marin svladao Murraya na putu prema naslovu pobjednika juniorskog Roland Garrosa.

Uoči ovog dvoboja Ivan Ljubičić je izjavio kako Hrvatska može slaviti 5:0, ali isto tako i Britanija. Vrlo neizvjestan dvoboj u kojem obje reprezentacije imaju svoje adute i gaje optimizam. Vrijeme u Londonu moglo bi odigrati veliku ulogu u ovom dvoboju jer će trebati imati dosta strpljenja s kišom i kišnim prekidima kojih će zasigurno biti. Već za petak najavljena je kiša dok bi u subotu i nedjelju ipak trebalo biti nešto bolje vrijeme. Ukoliko kiša dopusti, na wimbledonskoj jedinici danas u 12 sati po hrvatskom vremenu prvi će zaigrati Andy Murray i Marin Čilić da bi nakon njih na teren izašli Tim Henman i Ivan Ljubičić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!