Tenis

Preokret protiv madridskog poznanika

Ivor Krapac • ponedjeljak, 29.10.2007.

Mario Ančić je drugi put u posljednja tri tjedna bio jači od Paul-Henrija Mathieua. Nakon osmine finala Madrida prije 11 dana, Ančić je svladao Francuza i pred njegovim navijačima, u prvom kolu Masters Series turnira u pariškom Bercyju...

Ove večeri nije išlo tako uvjerljivo kao u Madridu, kad je Mario slavio sa 6:4 i 6:3, no jedino bitno je da je išlo. Treći hrvatski reket slavio je s 4:6, 6:2, 6:3 i izborio sutrašnje drugo kolo protiv 12. nositelja Tomaša Berdycha, koji se bori za Masters Cup u Šangaju.

Protiv Mathieua je Ančić došao na svoje nakon gubitka prvog seta, u kojem je presudio break 25-godišnjeg Francuza za 3:2. Mario je gem ranije imao break-loptu koju je Mathieu spasio neobranjivom bekhend-paralelom, dok je kod ključnog izgubljenog servisa pomogao domaćem adutu izglednim forhendom u mrežu, pa predugim smešom na break-lopti.

No, vremena za povratak uvijek ima, pogotovo kad je na terenu borbeni igrač poput hrvatskog "broja tri". Mario je u drugom setu prošao uz break za 3:1 i 6:2, u posljednjem gemu seta nakon "maratona" u kojem je Mathieu propustio 40:15 i nekoliko prednosti.

U trećem setu Ančić je nastavio podjednako kvalitetno kao u završnici drugog, uz break u drugom gemu i odlazak do vodstva od 3:0, u toj startnoj fazi seta sa samo jednim izgubljenim od 13 odigranih poena.

Ostatak posla odrađen je sjajnim serviranjem, s visokih 76 % ubačenog prvog servisa u trećem setu (ukupno 65 %) i sedam od ukupno 13 asova upravo u odlučujućoj dionici. Bio je to set u kojem Mathieu nije mogao baš ništa na servisu hrvatskog aduta, uzeo je samo jedan od 21 odigranog poena.

Francuz je pao i treći put u četiri međusobna susreta, a novi izazov bit će Tomaš Berdych, s kojim je zasad na 1-1 na ATP Touru. Oba puta sreli su se 2005., uz Ančićevih 7:5, 7:6(4) u Marseilleu i Berdychovih 7:5, 3:6, 6:2 na Masters Series turniru u Indian Wellsu. Jednom su se sreli i na Challengeru, 2003. u Dnipropetrovsku, kad je Mario slavio sa 6:3 i 6:3.

U Parizu su na redu u posljednjem meču sutrašnjeg programa na središnjem terenu, drugom iza 20,15 sati. Prije Ančića i Čeha, na teren će Tommy Robredo i Gilles Simon.

Masters Series Pariz, 29.10.2007., prvo kolo: Ančić (Hrvatska) - Mathieu (Francuska) 4:6, 6:2, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!