Košarka

Ugasli tračak nade

Ivor Krapac • četvrtak, 22.11.2007.

Košarkaši Cibone pretrpjeli su još jedan gostujući poraz u Euroligi. Cibosi su protiv Maccabija u Tel Avivu pali u utakmici u kojoj su domaći u trećoj četvrtini vodili i s preko 20 razlike, da bi se na kraju izvukli nakon što je Cibona u završnici smanjila na samo tri poena zaostatka...

Početnih deset minuta Cibosi su odradili vrlo dobro. Prva violina bio je Chris Warren, čijih je 11 poena dovelo do povratka nakon što su domaći predvođeni Eliyahuom rano poveli s 11:5. Warren je u nastavku zabio pet, a Vedran Vukušić četiri poena u Ciboninoj seriji od 9:2 za preokret na 14:13 u sedmoj minuti, nakon čega nijedna momčad više nije imala značajniju prednost. Cibosi su u posljednjoj akciji prve četvrtine Mulaomerovićevim prodorom i polaganjem zaključili tu dionicu s prednošću od 22:21.

Otvaranje druge četvrtine donijelo je nove Vukušićeve poene za povećanje na 24:21, da bi u nastavku Cibonini igrači potpuno stali. Izostanak ikakvog učinka Larryja Ayusa, niz izgubljenih lopti i ne pretjerano efikasni pokušaj sa zonom, koju su domaći kaznili s tri trice (Garcia, dvaput Bluthenthal) - sve to odvelo je Vrankovićevu momčad u dvoznamekasti zaostatak, s maksimalnim minusom nakon Sharpovih poena za 40:28 u 18. minuti. Na "velikom odmoru" bilo je nijansu manje, 40:29 za Maccabi. Cibosi su u drugoj četvrtini zabili mizernih sedam poena, zaista premalo za momčad kojoj je napad glavna snaga...

Povratak na parket nakon 15-minutnog odmora ubrzo je donio povećanje Maccabijeve prednosti. Nakon što je Ayuso prvi i jedini put večeras bljesnuo tricom za 46:36, Sharp je na drugoj strani pogodio izdaleka za 49:36, potom dodao i dvicu za povećanje na 15 razlike, da bi Eliyahu zakucavanjem u kontri nakon nove izgubljene lopte Cibosa odveo svoju momčad do 53:36. Dobro razdoblje domaćih nastavilo se sve do Halperinovih poena za 63:41 u 27. minuti, nakon čega je i Cibona konačno došla "do daha", smanjivši zaostatak na 68:51 na kraju treće četvrtine. U tom razdoblju je potpuni potop Vrankovićeve momčadi spriječio Sam Hoskin, s ukupno devet poena u trećoj dionici.

S velikih 17 razlike uoči posljednjih deset minuta, domaći su imali sve u svojim rukama, no vrlo slaba završna četvrtina zamalo im je izbila sve iz ruku. Slično Ciboni u drugoj i trećoj dionici, dali su svojim protivnicima priliku s niz izgubljenih lopti, a Cibosi su te poklone iskoristili prvenstveno zahvaljujući napadački razigranom Treu Kelleyju. Američki play je s dvije trice i ukupno osam poena smanjio minus na 74:70 dvije minute do kraja, a potom polaganjem doveo svoju momčad i do samo tri poena zaostatka (77:74) 35 sekundi prije zadnje sirene.

Kelley je u svojoj razigranoj seriji imao i promašaja u pokušaju da sve riješi sam, no "točku na i" nisu donijeli ti propusti, već zakucavanje i pogođeno dodatno slobodno bacanje Marcusa Fizera nakon sjajne Halperinove asistencije. Maccabi je Fizerovim poenima odmaknuo do nedostižnih 80:74 samo 15 sekundi do kraja, kaznivši odluku Josipa Vrankovića da se taj napad pokuša braniti do kraja, a ne zaustaviti osobnom pogreškom i slanjem domaćih na liniju slobodnih bacanja.

Sa samo tri poena zaostatka nešto više od pola minute do kraja šansa je definitivno postojala, no Cibosi u traženju razloga poraza prvenstveno mogu gledati prema prve tri četvrtine, u kojima ih je domaćin potpuno nadigrao i izgradio prednost koja se teško stiže.

Ujednačenu domaću momčad su do pobjede vodili Sharp i Eliyahu (po 12 poena), dok je Fizer pridodao 11 poena. Najefikasniji Cibosi bili su Warren (19 poena, sedam skokova), Kelley (16 poena) i Hoskin (15 poena, devet skokova).

Euroliga, skupina B, peto kolo: Maccabi Elite - Cibona 80:74.

Euroliga - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Lietuvos Rytas70:77Anadolu Efes
Le Mans Sarthe74:83Unicaja Málaga
Aris70:77Armani Milano
Maccabi Tel Aviv80:74Cibona
1Lietuvos Rytas 113+128
2Maccabi Tel Aviv 113+54
3Unicaja Málaga 104+117
4Anadolu Efes 86+26
5Aris 77-18
6Cibona 410-108
7Armani Milano 311-92
8Le Mans Sarthe 212-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!