Rukomet

Hrvatska – Makedonija: Lekcija iz živciranja

Ivana Strahija • utorak, 11.12.2007.

Nevjerojatno ali istinito, Hrvatice su u posljednjih desetak minuta iznimno važnog susreta protiv Makedonije uspjele prosuti pet pogodaka prednosti i na jedvite jade zadržati mršavi bod koji ih ipak vodi u borbu za deveto mjesto. Strah nas je uopće razmišljati što će biti protiv Španjolske.

Hrvatska – Makedonija 29:29 (15:13)

Metz, Salle les Arenes, suci: Baum, Goralzyk (Poljska)

Hrvatska: Tatari, Golubić, Milanović-Litre, Starček 2, Gaće 2, Pušić, Palčić 3, Pasičnik 5, Penezić 2, Lovrić 4, Zebić 5, Franić 6

Makedonija: Mecevska, Kocevska 1, Platon 1, Gjorgjievska 1, Noveska 5, Radulović 5, Mladenovska, Todorovska 11, Crvenkoska, Pecevska 2, Lambevska 3, Bajramovska

Obrane
Hrvatska: Grubišić 19, Jelčić -
Makedonija: Kolesnik 5, Andrejeva -

Sedmerci
Hrvatska: 3/3 (Pasičnik 2/2, Franić 1/1)
Makedonija: 1/1 (Radulović 1/1)

Isključenja
Hrvatska: 6 minuta
Makedonija: 2 minute

Priuštile su nam rukometašice još jedno pošteno tanjenje živaca, i sad možemo reći da razumijemo kako je Josipu Šojatu koji to mora gledati iz neposredne blizine. Baš kako smo jučer i najavili, nije bilo pametno oslanjati se na +19 Hrvatica nad Makedonkama u Croatia kupu, nije bilo važno ni to što je makedonska reprezentacija do sad imala skroman učinak.

Prevladao je i ponovno inat, želja za pobjedom, agresivnost... Makedonke su imale ono što Hrvatice i opet nisu, uz jedan ili dva skrivena aduta u rukavu. Tako se raspucala do sad 'nevidljiva' Noveska, a golmanica Kolesnik u posljednjim je minutama branila kao nikad do sad.

U prvom dijelu susreta rezultat se mijenja poput vjetrokaza. Prvo vode naše, no +2 Makedonke dostižu i prestižu zahvaljujući grču i forsiranju hrvatske reprezentacije. Tek igračica više nakon isključenja Bajramovske daje našima priliku koju konačno i iskorištavaju. Franić, Zebić i Pasičnik tjeraju rezultat na tri pogotka prednosti, da bi nakon time-outa makedonskog trenera Savevskog opet pala koncentracija djevojaka u plavim dresovima, pa prvih 30 minuta završava na 15:13.

Idućih 30 minuta počinje bajno za naše, čak i uz isključenja Pasičnik u 37. minuti Hrvatice odlaze na +5 kod 23:18. I već smo se ponadali da je nastupio poznati makedonski zamor uzrokovan prekratkom klupom, kad Makedonke odjednom počinju igrati konkretnije, a hrvatske reprezentativke ostaju osupnute iznenađenjem.

Do 53. minute Makedonija ima svega dva pogotka zaostatka (29:27), a priključak drži sve do 59. minute. Tad Tatari radi nedopustiv prekršaj u napadu, što Todorovska, igračica Podravke u makedonskom dresu, koristi na najbolji mogući način i u kontri vodi svoju reprezentaciju na –1 kod 29:28. Odmah potom makedonska vratarka odbija napad Hrvatske, no na sreću imaju i naše reprezentativke dragulj na vratima – Grubišić koja sprečava Makedonkama da zabiju.

40 sekundi do kraja Kolesnik lavovski dva puta brani svoju mrežu od pokušaja Franić, Savevski još jednom koristi time-out na pravom mjestu i šalje Lambevsku u golmanskoj markirki u polje, pa pod parolom 'svi u napad' Makedonke rade dovoljno mjesta za Radulović koja zabija za konačnih 29:29.

Remijem nije ništa izgubljeno, zbog bolje smo gol-razlike ipak peti u grupi MI, no ovo nam zbilja nije trebalo. Šojat i reprezentacija imaju dva dana da razmisle što i kako, jer 14. prosinca u Parizu igraju protiv petoplasiranog u grupi MII, Španjolske, a taj je meč zbilja presudan.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!