Rukomet

(Pred)Posljednji vlak za Peking

Ivan Ambroš, Ivana Strahija • četvrtak, 13.12.2007.

Još jedna "biti ili ne" utakmica za naše rukometne reprezentativke, no ovog puta bez tolikog pritiska. Slabašnim dosadašnjim učinkom Hrvatice baš i ne ulijevaju nadu da će protiv Španjolske biti bolje, no možda ipak proradi hrvatski prkos, i naše konačno daju 100 posto.

Možda se svi mi u stvari bezrazložno ljutimo na hrvatske rukometašice. Biti među 10 najboljih reprezentacija svijeta nije malo, pogotovo ne za majušnu zemlju poput Hrvatske. No, poučeni uspjesima muške "repke", kao i činjenicom da smo vidjeli kako Hrvatice znaju igrati kad daju sve od sebe, tko nas može kriviti što želimo više?

Je li neuvjerljivost naše ženske reprezentacije proizvod slabog vodstva? Ili slabe selekcije? Pitanje uvjeta sigurno nije, jer djevojke su imale najbolje od najboljeg. Jedino što nam preostaje, nakon Španjolske, jest rezimiranje učinjenog i mijenjanje slabih karika.

Kako Šojatove djevojke najlošije igraju pod pritiskom, nadajmo se da znaju da i 10. mjesto SP-a najvjerojatnije vodi u olimpijske kvalifikacije. Možda ih to opusti u dovoljnoj mjeri da ipak osvoje – deveto.

Po nekim proračunima Hrvatice su tako već plasirane za kvalifikacije, a utakmica sa Španjolkama za njih odlučuje tek o raspoređivanju u turnir 1 ili turnir 2 kvalifikacija. S druge strane, Španjolkama "igra" samo pojeda, jedino ih Viktorija može odvesti u kvalifikacije. Kakav je Španjolski tim i ima li tu pravog potencijala? Saznajte u retcima koji slijede.

Za Španjolke nema zezancije

Nakon velikog razočaranja porazom od Poljske, koji im je zbog jednog jedinog gola zatvorio vrata četvrtfinala, glavna zadaća španjolskog izbornika Jorgea Duenasa uoči susreta s Hrvatskom je psihičko dizanje svoje ekipe. Međutim, poslije isto tako razočaravajućeg remija s Makedonijom, ni naše rukometašice nisu u ništa boljem raspoloženju. Španjolski mediji ističu da je cilj izboriti kvalifikacije za Olimpijske igre, a za to je potrebno pobijediti Hrvatsku i osvojiti deveto mjesto.

Dolaskom mladog Duenasa za izbornika uoči Svjetskog prvenstva dogodile su se mnoge izmjene i u sastavu, a isto tako i u načinu igre. Od španjolske se reprezentacije oprostila 36-godišnja Diana Box borbena kružna napadačica koja je uvijek bila vrlo nezgodna kako u napadu tako i u obrani. Nema više ni Susane Fraile koja nam je redovno trpala mrežu s vanjske pozicije. Novi izbornik je pozvao neka sasvim nova lica, ali i vratio neke igračice koje su bile u lošim odnosima s bivšim izbornikom.

Ključna igračica kod Španjolki je svakako Marta Mangue. Nakon što je u prošloj sezoni s našom Tihanom Ambroš (Šarić) osvojila španjolsko prvenstvo u Ribarroji, kao najbolja igračica španjolske lige otišla je igrati u danski Team Esbjerg. Tamnoputa vanjska napadačica, rodom s Las Palmasa, prvi je strijelac španjolske reprezentacije i iznimno ju je teško zaustaviti jedan na jedan. Iako i gubi najviše lopti, isto tako i krade najviše lopti i tu će naša vanjska linija morati posebno pripaziti.

Slika 1 od 2.
Foto: Ivan Ambroš

Kod analize španjolske ekipe mora se spomenuti jedna od najiskusnijih. Po potrebi, katkad lijevo a katkad desno krilo Noelia Oncina iz Sagunta odrađuje lavovski dio posla na prednjem u obrani 5-1, a u obrani 6-0 je praktično neprolazna. Na pivotu je novo ugodno otkriće mlada Begona Fernandez iz Elde, koja izvrsno surađuje s vanjskom linijom i treći je strijelac svoje ekipe. Ništa manje opasna je također mlada vanjska napadačica iz Sagunta Beatriz Fernandez. Tu je još Podravci dobro poznata Ribarrojina vratarka Maria Sanchez koja sa svojom kolegicom Aitziber Elejagom drži prosjek od 33% obrana. Sanchez također na ovom prvenstvu ima i jako nezgodnu naviku da u ključnim trenucima zna obraniti i kontru i sedmerac. Loša vijest za naše vanjske šuterice je da španjolske vratarke posebno dobro brane šuteve s devet metara (44% obrana).

U susretu s Hrvaticama Španjolkama će nedostajati vanjska napadačica Macarena Aguliar iz Sagunta koja im je prvi asistent i drugi strijelac reprezentacije. Igračica s izvrsnom fintom zbog slomljenog nosa neće igrati protiv Hrvatske.

Nakon razočarenja na pripremnim turnirima gdje su uglavnom služili kao kanta za nabijanje španjolska reprezentacija je u Francusku došla u jako lošem raspoloženju i bez ikakvih očekivanja. No, za razliku od Hrvatske koja u pripremnom periodu nije igrala s jakim protivnicima i koja je u Francuskoj dosad pobijedila samo Argentinu i Kazahstan, 18. i 20. ekipu prvenstva, Španjolska je dosad pobijedila 17. Kongo 29:24, 19. Japan 36:29 i ono što najviše zabrinjava igrala neriješeno 26:26 s Mađarskom i sa 28:26 pobijedila Koreju. I Mađarska i Koreja su među osam najboljih ekipa Svjetskog prvenstva, što znači da je španjolski izbornik u kratkom vremenu uspio posložiti svoju ekipu. Imajući u vidu naše dosadašnje oglede sa Španjolkama koje smo u pravilu gubili, u petak naše rukometašice neće imati nimalo lak posao.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!