Rukomet

Nije kraj nego početak

Ivan Ambroš • srijeda, 09.01.2008.

U šestom kolu grupe A Lige prvakinja Podravka Vegeta u nedjelju dočekuje jedinu neporaženu ekipu grupe, mađarski Györi. Bit će to kraj natjecanja u Ligi prvakinja za našeg predstavnika, ali i početak za jednu novu, europsku ekipu Zdravka Zovka koja će u nedjelju pred svoju publiku istrčati visoko uzdignutog čela s još uvijek svježim gostujućim plijenom "plus 12"...

Susreti u posljednjem, šestom kolu grupe A bit će za prestiž jer je sve već riješeno u petom kolu. Györi na prvom mjestu i Slagelse na drugom idu dalje u četvrtfinale. Podravka Vegeta s trećeg mjesta odlazi u osminu finala Kupa pobjednica kupova, dok će Cementos La Union Ribarroja završiti svoju europsku sezonu na posljednjem mjestu u grupi.

Raspad europskih prvakinja

Španjolske prvakinje dolaze europskim prvakinjama. Najbolja obrana Lige prvakinja (Slagelse je primio samo 109 golova u pet utakmica) dočekati će ekipu s najlošijom obranom (Ribarroja je dosad primila 167 golova) i jednim od najlošijih napada (Ribarroja je zabila 125 golova, samo jedan gol više od napadački najmanje raspoloženog Kometala).

Najava odlaska Anje Andersen iz Slagelsea prouzrokovala je domino efekt, pa su aktualne prvakinje Europe, preko noći ostale bez nekih igračica, a velika većina zajedno s trenericom sljedeće sezone će nastupati za Kopenhagen (FCK). Najveći problem za klub je što je Anja Andersen vlasnik licence kluba za nastupanje u prvoj danskoj ligi, a njezina je firma potpisnik svih ugovora sa sponzorima. Dakle, sponzori odlaze s legendarnom trenericom, a upravi kluba je preostalo samo da pregovorima pokuša preuzeti licencu i održati klub na životu. Prema posljednjim informacijama, dogovor je postignut i Slagelse će i sljedeće sezone nastaviti natjecanje u prvoj danskoj ligi, no zasigurno puno bliže dnu ljestvice.

Slika 2 od 3.
Foto: Ivan Ambroš

Iako je Slagelse uzdrman svim ovim događanjima, Anja Andersen neće dopustiti opuštanje svojoj ekipi. U slučaju Ribarrojinog poraza, španjolskim bi prvakinjama to bio šesti uzastopni poraz u elitnom natjecanju za rukometašice, što bi ujedno bio i najlošiji rezultat španjolskog predstavnika u povijesti Lige prvakinja.

Impresivni Györi

Jedno kolo prije kraja natjecanja po grupama, Györi je na čelu grupe A s pet pobjeda iz pet odigranih utakmica. Osim toga imaju i zavidnu statistiku. Od 16 sudionika Lige prvakinja, druga su ekipa po primljenim golovima (najbolju obranu ima Slagelse) i imaju drugu gol razliku od plus 27 (Oltchim Valcea ima plus 34). Ne samo da su neporažene i u mađarskom prvenstvo, već su jedan od kandidata i za osvajanje Lige prvakinja.

Prvi strijelac im je Anita Görbicz koju najbolje opisuje nadimak ženski Balić, a najvše golova iz igre postiže Aurelia Bradeanu. Suparničku mrežu nemilosrdno trpaju i brza krila Orsolya Verten i Katarina Mravikova. Kad se tome pridoda Katalin Palinger na vratima i iskusna Simona Spiridon na crti dobije se ekipa koja nema slabe pozicije. U sve to smo se uvjerili u prvoj utakmici u Györu.

U tom prvom ogledu, igračice odluke su bile Palinger s 18 obrana i Görbicz s 13 golova. Na kraju je Podravka Vegeta bila poražena s 34:29. Rezultat koji daje pravo na optimizam uoči uzvrata u Koprivnici.

Slika 1 od 2.
Foto: Ivan Ambroš

Korak po korak

Koliko god Mađarice bile impresivne, Podravka Vegeta u zadnje vrijeme također bilježi uspjehe. Gostujuća pobjeda od 12 golova razlike protiv španjolskih prvakinja je druga najuvjerljivija gostujuća pobjeda u Ligi prvakinja ove sezone (Slagelse je u Ribarroji slavio s plus 14). Ono što daje potvrdu Zdravku Zovku da je na dobrom putu je i činjenica da su njegove rukometašice, kolo prije kraja, sakupile najviše bodova od svih ekipa koje nisu izborile prolaz u četvrtfinale (četiri), s najboljom gol razlikom od minus dva gola. Po tome je Podravka Vegeta, statistički gledano, deveta ekipa Europe. Nije loše za početak.

Ali teško se oteti dojmu da se može još puno više. Nakon rušenja neugodne tradicije poraza na gostovanjima, Podravka Vegeta u nedjelju ima priliku srušiti još jedan loš niz. Naime, Koprivničanke još od davne 2000. godine nisu u grupi Lige prvakinja osvojile više od četiri boda. Remijem ili pobjedom protiv Györa i na tom bi se polju napravio pomak. A poslije toga bi naše najbolje rukometašice u Kupu pobjednica kupova mogle recimo prekinuti niz neuspješnih nastupa u finalima europskih natjecanja... No, idemo korak po korak. Sudeći po posljednjim događanjima i rezultatima, jedno je sigurno: za Podravku Vegetu je kraj natjecanja u Ligi prvakinja ove sezone - tek početak.

Koprivnički ogled hrvatskih i mađarskih prvakinja počinje u nedjelju u 17 sati. HTV 2 će utakmicu prenositi uživo. Pravdu će dijeliti Portugalci Antonio Goulao i Jose Macau. Delegat će biti Slovenka Alenka Cuderman.

Liga prvakinja, grupa A, 6. kolo:
Slagelse – Cementos La Union Ribarroja, Podravka Vegeta - Györi Audi ETO

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!