Ostali sportovi

NFL: Potopljena dva favorita

Mario Majdić Natrlin • ponedjeljak, 14.01.2008.

Izazovi postaju sve zahtjevniji kako zaranjamo dublje u doigravanja. Isplivavaju samo najspremniji i najžilaviji, regularna sezona se pokazuje od male važnosti, a svatko tko na trenutak zastane i blokira, završi potopljen na samom dnu...

New England i Green Bay su u subotu branili svoje domaće terene i ulogu favorita. Zadatak im nije bio nimalo lagan s obzirom da su im u goste doputovale dvije opasne momčadi, Jaguarsi i Seahawksi.

Ipak pritisak za New England ne znači mnogo. Za svaku se utakmicu pripremaju kao da im je posljednja, maksimalno respektiraju protivnike i ostaju čvrsto na zemlji potpuno svjesni svojih pogrešaka, premda ih nitko osim njih ne vidi. Tom Brady je odigrao briljantno čak i za svoje standarde. Upotpunio je 26 od 28 dodavanja (najviši postotak u regularnoj sezoni i doigravanjima) uključujući prvih 16 dodavanja, za ukupno 262 yarda i tri TD-a. Jacksonville se odlično držao prvo poluvrijeme, prateći Patriotse poen za poen i čak povevši na početku TD-om Matta Jonesa od osam yardi na dodavanje Garrarda.

Patriotsi se nisu limitirali na dodavanja i dokazali su da su svestran napad efektivno koristeći svoju probijačku igru na čelu sa Laurencom Maroneyjem koji se u utakmici probio za 122 yarda i TD. Randy Moss je u cijeloj utakmici imao samo jedno uhvaćeno dodavanje, ali Brady „raspačava“ loptu svima oko sebe i u ovoj utakmici rješenje nalazi u Benu Watsonu koji je uhvatio dva TD dodavanja. Hvatače je opet predvodio Wes Welker sa devet uhvaćenih lopti za 53 yarda. Domaćini su se polaganjima Welkera i Watsona odvojili od Jaguarsa koji ih više nisu uspjeli dostići i krajnji je rezultat bio 28:20. David Garrard je bacao 22/33 za 278 yardi uz jedan TD i presječenu loptu, dok probijanje Jaguarsa nije funkcioniralo (točnije rečeno obrana Patsa ga je eliminirala), Jones – Drew se probio za 19, a Taylor za 47 yardi.

Packersi su gubili 14-0 (Alexander i Engram su postigli TD-e za Seattle), a njihov probijač Ryan Grant je izgubio dvije lopte i situacija nije izgledala lijepo za domaćine dok je snijeg zatrpavao Lambeau Field. Ipak, Packersi su se regrupirali i odgovorili sa svoja dva TD-a (Jenningsa i Granta), čime je završila zanimljiva i poenima bogata prva četvrtina. Od tada pa nadalje, Green Bay je upravljao utakmicom. Brett Favre je odigrao odlično i ubilježio 18 upotpunjenih dodavanja od 23 pokušaja, za 173 yarda i tri TD-a. Isti onaj Grant kojemu je lopta ispadala u prvoj četvrtini, do kraja utakmice je nagomilao 201 yard i zabio tri TD-a. Greg Jennings je onom polaganju iz prve četvrtine dodao još jedan u drugoj, a ukupno je uhvatio šest dodavanja za 71 yard.

Napad Seattlea je nakon onog prvog „tsunamija“ zaustavljen. Hasselbeck je bacao 19/33 za 194 yarda i TD. Shaun Alexander je pretrčao svega 20 yardi, WR Deion Branch je u povratničkoj utakmici obnovio ozljedu i napustio teren, dok je drugi WR uhvatio šest dodavanja za 67 yardi uz već spomenuti TD. U obrani se izdvojio Leroy Hill sa 10 tackleova, ali sezona Seahawksa je zaustavljena u Green Bayu porazom od 42:20.

Suze za kraj. Terrell Owens je zaplakao pred novinarima dok je branio svog QB-a Tonyja Romoa, naglasivši kako nije pošteno upirati prste u jednu osobu i kako su izgubili kao momčad. R.W. McQuarters je presjekao dodavanje Romoa u endzoni sa istekom vremena i osigurao pobjedu Giantsa u Dallasu, 21:17. Cowboysi su u drugoj četvrtini prešli 90 yardi, u 20 akcija i 10 minuta, kako bi se na samom kraju Marion Barber probio za jedan yard i vodstvo 14:7. Barber je u utakmici pretrčao 129 yardi, ali to nije bilo dovoljno za pobjedu. Giantsi su izjednačili do poluvremena složivši napad od 71 yarda kojeg su okrunili TD-om Amania Toomera od četiri yarda na dodavanje Manninga (12/18, 163 yarda i dva TD-a.)

Toomer je izjavio poslije utakmice kako je ponosan na suigrače i kako mu ne smeta što slijedeći tjedan u Green Bay opet idu kao podcijenjena momčad. Opet je odigrao odlično uhvativši četiri dodavanja za 80 yardi i dva TD-a. Cowboysi su još jednom poveli FG-em Nicka Folka od 34 yarda, dok je pobjednički TD za Giantse postigao RB Brandon Jacobs (14 probijanja za 54 yarda) u četvrtoj četvrtini.

Romo je u utakmici bacao 18/36 za 201 yard i TD, uz tu fatalnu presječenu loptu. Jason Witten je uhvatio sedam dodavanja za 81 yard, dok je ranije spomenuti Owens uhvatio četiri dodavanja za 49 yardi i TD. Sezona je ovim porazom završena za favorizirane Cowboyse i obilježeno je još jedno razočaravajuće doigravanje, dok Giantsi nastavljaju svoje putovanje (ovo im je inače deveta gostujuća pobjeda za redom). Iz Tampe u Dallas, iz Dallasa u Green Bay, iz Green Bay-a možda u Arizonu i Super Bowl.

Posljednju utakmicu u RCA Domeu, Coltsi su obilježili porazom i iznenađujućim ispadanjem iz doigravanja. Patrick Rivers i LaDainian Tomlinson, promatrali su sa klupe kako se QB Billy Volek probija za pobjednički TD. Rivers (14/19, 264 yarda, 3 TD-a i presječena lopta) i Tomlinson (sedam probijanja za 28 yardi) su ozlijeđeni tokom utakmice i prisiljeni ostatak bespomoćno promatrati. Jedna od nekoliko zamjena koja je odlično odigrala za Chargerse je Darren Sproles koji je uhvatio Riversovo dodavanje i probio se ostatak terena za 56 yardi dugačko polaganje u trećoj četvrtini čime su gosti poveli 21:17. Odličnu rookie sezonu zašećerio je WR Anthony Gonzales (četiri uhvaćena dodavanja za 79 yardi) koji je uhvatio dodavanje Manninga, izbjegao rušenje i ostao uz rub terena za 55 yardi dugačko polaganje. Peyton Manning je opet imao problema sa obranom Chargersa, imao je dva presječena dodavanja, ali i tri TD dodavanja i 402 prebačena yarda, ali ništa od toga nije bilo dovoljno. Nakon polaganja Voleka kojim su Chargersi poveli 28:24, Coltsi nisu uspjeli doći do nužnih poena. Dallas Clark, TE Coltsa uhvatio je šest dodavanja za 95 yardi, a Reggie Wayne sedam lopti za 76 yardi. Kod Chargersa je odličan bio Chris Chambers sa tri uhvaćene lopte za 63 yarda i TD, a Vincent Jackson je nastavio sa odličnim nastupima postigavši TD u sklopu svojih sedam uhvaćenih lopti za 93 yarda. Igrao je i ozlijeđeni Antonio Gates usprkos ozljedi nožnog prsta i sudjelovao u pobjedi sa dva uhvaćena dodavanja za 28 yardi.

Chargerse čeka zasigurno najveći izazov i tzv. nemoguća misija, kada idući tjedan odu na gostovanje kod Patriotsa. San Diego je drugom pobjedom nad Coltsima ostao trn u oku prošlogodišnjim prvacima, čime se Indianapolis oprostio od obrane titule.

National Football League, divizijska doigravanja, rezultati: New England – Jacksonville 31:20, Green Bay – Seattle 42:20, Dallas – NY Giants 17:21, Indianapolis – San Diego 24:28

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!