Ostali sportovi

NFL: Poznati sudionici Super Bowla XLII

Mario Majdić Natrlin • ponedjeljak, 21.01.2008.

Sinoć su odigrana konferencijska finala u kojima smo dobili pobjednike konferencija AFC i NFC. Patriotsi su se namučili u utakmici sa Chargersima, dok su u Green Bay doputovali road wariorsi NY Giantsi…

Iako rezultat, 21:12 ne govori mnogo o problemima koje je proživjela momčad New Englanda, tri presječena dodavanja Toma Bradyja možda malo bolje dočaravaju stvari na terenu. I nije njihova predstava bila loša, naprotiv, možda Chargersi i nisu napravili baš toliki "nered", ali s obzirom na blistavu igru Patriotsa kojom su nas razmazili, sinoć su zasigurno odigrali netipično za ovu sezonu. Ipak, odigrali su pobjednički. Čvrsto i pametno. Nitko nije ni očekivao da će u doigravanjima biti lagano.

Obrana Chargersa dokazivala je svoj status jedne od najboljih u ligi cijelu utakmicu. Bradyju i njegovim hvatačima nisu davali nimalo prostora. Napad Patriotsa je "istjeran" s terena nakon prva četiri pokušaja, što je bilo neobično vidjeti s obzirom da su Patriotsi tokom sezone u svom prvom napadu nerijetko zabijali polaganja. Iako su sve tri zvijezde i ključna igrača San Diega (Rivers, Tomlinson, Gates) započeli ovu utakmicu, head coach San Diega Norv Turner je probijača LaDainiana Tomlinsona izvadio iz igre nakon samo dva probijanja. Glavnu ulogu u tome je imalo njegovo ozlijeđeno koljeno. Zamjenjivali su ga Turner (17 probijanja za 65 yardi) i Sproles (tri probijanja za 34 yarda). Bradyja je u prvoj četvrtini presjekao CB Jammer i Chargersi su prvu četvrtinu završili vodstvom od 3:0 nakon FG-a Kaedinga od 26 yardi.

Laurence Maroney je obrani Chargersa stvarao najveće probleme. U utakmici je pretrčao 122 yarda tokom 25 pokušaja. U drugoj se četvrtini probio za prvi TD domaćina. Patrick Rivers je goste ponovo doveo duboko u teritorij Patsa, ali Chargersi nikako nisu uspijevali ući u endzonu svojih protivnika, i morali su se zadovoljiti još jednim FG-om (23 yarda). Rivers je u utakmici imao dvije presječene lopte u svojih 37 pokušaja dodavanja. Prvo mu je loptu presjekao Samuel na njihovoj strani terena. Patriotsi to pretvaraju u polaganje u kombinaciji Brady – Gaffney, 12 yardi. U utakmici je velika razlika nastala upravo u tome što su Patriotsi svoje izlete u redzonu završavali polaganjima, a Chargersi field goalovima. Do kraja poluvremena Rivers je presječen i drugi puta (E. Hobbs) nakon pokušaja dubokog dodavanja i poluvrijeme je završilo 14:9 za domaćine nakon još jednog FG-a Kaedinga (40 yardi).

U trećoj je četvrtini Florence presjekao Bradyja, Chargersi su ponovo došli u teritorij Patsa i ponovo se morali osloniti na udarac Kaedinga i FG od 24 yarda (nakon što je branič Patsa, Junior Seau zaustavio Turnera na trećem prokušaju pred endzonom). Tu se utakmica prelomila. Brady je presječen još jednom (A. Cromartie) i to u endzoni Chargersa, ali gosti iz San Diega nisu uspjeli preokrenuti rezultat. U posljednjoj je četvrtini Brady dodao loptu Welkeru za novi TD, do kraja su kontrolirali sat i odnijeli pobjedu. Brady je upotpunio 22 dodavanja za 209 yardi i dva TD-a, uz tri spomenuta presječena dodavanja. Rivers je upotpunio 19 dodavanja za 211 yardi. Hvatač Patriotsa Randy Moss je ponovo uhvatio tek jedno dodavanje, ali se nametnuo Kevin Faulk koji ih je uhvatio osam. Hvatači Vincent Jackson (šest uhvaćenih dodavanja za 93 yarde) i Chris Chambers (sedam uhvaćenih dodavanja za 90 yardi) su odigrali odlično za Chargerse, ali ipak nedovoljno za rušenje nepobjedivih Patriotsa koji su korak od savšenih 19-0.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Hladnoća je grizla legendarni Lambeau Field u Green Bayu, dok su se domaćini Packersi borili sa gostima iz New Yorka. Produžetci su bili potrebni za razotkrivanje pobjednika.

Brett Favre je presječen u produžetku zaslugom Coreya Webstera. To je dovelo Giantse u poziciju da utakmicu razriješe FG-om Lawrenca Tynesa. Problem je bio u tome što je Tynes promašio prethodna dva, uključujući i onaj od 36 yardi, na kraju četvrte četvrtine, koji bi Giantsima donio pobjedu bez ulaženja u produžetke.

Bila je to čvrsta i fizička borba koju su predvodili hvatač Giantsa, Plaxico Burress i branič Packersa koji ga je čuvao, Al Harris. Giantsi su utakmicu poveli 6:0 nakon dva FG-a, ali 90 yardi dugačko dodavanje Favrea za Donalda Drivera (u kojem se Driver odlično riješio svojih čuvara i pretrčao velik dio terena) je preokrenulo rezultat. Packersi povećavaju vodstvo FG-em Crosbeya, a Giantsi do kraja poluvremena nisu uspjeli preokrenuti rezultat. Gosti su ipak nakon poluvremena, u trećoj četvrtini postigli dva TD-a. Brandon Jacobs (21 probijanje za 67 yardi) je prvi utrčao i Ahmad Bradshaw (16 probijanja za 63 yarda) se probio za 12 yardi nakon što su Giantsi ponovo hvatali rezultat jer je u međuvremenu Favre upotpunio dodavanje za Donalda Leea od 12 yardi i vodstvo, 17:13. Spomenutim TD-om novaka Bradshawa Giantsi su poveli 20:17 ulazeći u posljednju četvrtinu.

Favre je na početku četvrtine prvi put presječen (R.W. Mcquarters, kojemu loptu izbija bivši suigrač Grant, tako da Packersi ostaju u napadu). Crosby je taj napad završio FG-om od 37 yardi i utakmica je izjednačena, 20:20.

Junak sa početka priče, Tynes, je uspio zabiti FG od 47 yardi, iskupiti se za promašaje i odvesti Giantse u pobjedu od 23:20 i Super Bowl. QB Eli Manning je ponovo odigrao odlično, bez presječene lopte i sa 254 prebačena yarda. Plaxico Burress koji se cijelu utakmicu borio sa Harrisom, završio je sa fantastičnih 11 uhvaćenih dodavanja za 154 yarda.

Ovim porazom, Favre je završio odličnu sezonu u kojoj je mladu momčad dogurao veoma daleko. Ostaje pitanje hoće li se vratiti i zaigrati ponovo u devetom mjesecu ili će se oprostiti od profesionalne igračke karijere. Sinoć je u sklopu svojih 236 prebačenih yardi imao i dva TD-a, ali će ga progoniti ono presječeno dodavanje u produžetku. Veliki je problem Packersima zadavala njihova probijačka igra. Ryan Grant, od kojeg se mnogo očekivalo, probio se za svega 29 yardi u 13 pokušaja, i ta jednodimenzionalnost je koštala domaćine.

Giantsi su upisali svoju desetu pobjedu u gostima, u Super Bowlu nas čeka repriza 17. tjedna, ovog puta sa mnogo većim ulozima. Dvije momčadi koje su preživjele ovu turbulentnu sezonu, ostavit će sve na terenu kako bi se dokopale Lombardijevog trofeja.

National Football League, konferencijska finala, rezultati: New England Patriotsi – San Diego Chargersi 21:12, Green Bay Packersi – NY Giantsi 20:23.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!