Rukomet

Najavljene reforme EHF-a

Zvonimir Šimunović • ponedjeljak, 21.01.2008.

U sklopu Europskog rukometnog prvenstva u Norveškoj, u Drammenu je održan sastanak 28 predstavnika Europskih rukometnih saveza, a raspravljalo se o problematici usklađivanja klupskih i reprezentativnih obveza rukometaša, novim interesima krovne europske organizacije te pokušaju da se rukomet podigne na višu razinu u organizacijskom i natjecateljskom pogledu.

Zaključci doneseni na sastanku, koji je otvorio predsjednik EHF-a Tor Lian, temeljni su, prema riječima prisutnih, na povezivanju triju najjačih organizacijskih rukometnih komponenti – klubova, saveza i EHF-a. Naime, zbog neravnomjerne raspodjele financijskog kolača i po njihovom mišljenju slabo razvijene marketinške politike EHF-a, najbolji europski klubovi (među njima i Zagreb CO) zaprijetili su osnivanjem posebne vlastite organizacije (nešto slično košarkaškom ULEB-u) koje bi vodilo brigu o najjačem klupskom rukometnom natjecanju. Pojedini pozivaju i na radikalne mjere poput nepuštanja igrača na natjecanja reprezentacija jer ih po njihovom mišljenju ima previše u prekratkom vremenskom roku. Baš stoga, EHF pokušava ojačati veze s klubovima i pronaći rješenje koje bi zadovoljilo sve strane.

U Drammenu nisu donesene nikakve revolucionarne promjene, no potaknuta je rasprava o pojedinim problemima, a prvi bi zaključci mogli biti iznijeti već na izvanrednom kongresu EHF-a u Lillehammeru u subotu, 26. siječnja, dok bi eventualne radikalnije promjene na red mogle doći na redovnom kongresu EHF-a u rujnu ove godine.

Prije svega, radi se o prijedlogu klubova, a i pojedinih saveza, o promjeni sustava natjecanja, odnosno održavanju Europskog i(li) Svjetskog rukometnog prvenstva svake četiri godine (moguće također preuzimanje košarkaškog modela). Neke od ideja na ovu temu predstavit će Njemački rukometni savez (a predsjednik Željko Kavran kaže da su to i mišljenja HRS-a) već na zasjedanju u Lillehammeru.

Sljedeća točka dnevnog reda bila je financijska reforma sustava EHF-a koja bi trebala omogućiti ulazak većeg kapitala u rukomet uopće i prije svega veću zaradu od reklamnih i TV prava. Osnovana je i radna grupa koja bi onda u rujnu trebala ponuditi nova rješenja.

Ovakva inicijativa EHF-a, o pokušaju približavanja rukometa košarci, a jednog dana možda i nogometu, što se tiče popularnosti samih klupskih i reprezentativnih natjecanja, a onda i financijskih sredstava koja se vrte u rukometu, svakako je hvale vrijedna. Pitanje je samo koliko je to iskreni pokušaj promicanja sporta, a koliko tek puka retorika kojom se želi ublažiti nezadovoljstvo klubova. U svakom slučaju, vrijeme će najbolje pokazati o čemu je riječ.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!