Rukomet

Bez Hrvatica

Ivan Ambroš • četvrtak, 07.02.2008.

Osam najboljih europskih ekipa počinju glavno natjecanje Lige prvakinja, podijeljene u dvije skupine. Prve dvije ekipe iz svake skupine plasirat će se u polufinale. Oltchim Valcea, Györi i Hypo jedini su dosad neporaženi, a time i veliki favoriti za prolaz u polufinale.

Neslavan je podatak da još od davne 1998. naš predstavnik Podravka Vegeta nije uspjela ući u četvrtfinale Lige prvakinja. To više i nije neka vijest. Ali je zato vijest, da po prvi put od 2002. godine među osam najboljih ekipa Europe nema niti jedne Hrvatice.

Skupina 1 – Tadici želi trofej

U prvoj skupini nalaze se rumunjska Oltchim Valcea, mađarski Györi, ruska Lada Togliatti i njemački Nűrnberg. Rumunjke su dosad neporažene s najboljom gol razlikom od svih ekipa u Ligi prvakinja. Jedini problem im predstavlja duga lista ozljeđenih igračica: lijeva krila Elisei i Puscasu, desna vanjska Luca i srednja vanjska Gatzel. Uz sve to još je i srednja vanjska napadačica Cherascu ostala trudna. Dobra vijest za rumunjske navijače je odluka Gheorghea Tadicija da produži ugovor s klubom na još dvije godine. To ni najmanje ne čudi jer je prošle godine osvojio rumunjsko prvenstvo, rumunjski Kup, rumunjski Superkup, Kup pobjednica Kupova i europski Superkup. Ove sezone žarko želi trofej Lige prvakinja. S obzirom na dosad viđeno, njegova je želja sasvim realna.

I Györi je dosad bio uvjerljiv, šest utakmica – šest pobjeda. Njihovi dosadašnji protivnici nisu bili dovoljno kvalitetni da bi se vidjela njihova prava snaga, ali u ovoj skupini Mađarice su se namjerile na sebi ravne protivnice. Prvi će pravi test ekipa Csabe Konkolya imati na gostovanju kod ruske Lade Togliatti koja je već zabilježila tri poraza. Unatoč tome ruske viceprvakinje nisu nimalo naivan protivnik i bodovi u Togliattiju bi mogli biti jako važni u borbi za polufinale.

Uz sve svoje financijske probleme i kratku klupu, Nűrnberg nema nikakve šanse za polufinale. Njemice su presretne činjenicom da se natječu u četvrtfinalu elitnog natjecanja za rukometašice. Zadovoljstvo učinjenim i umor malobrojnih igračica koje trener Herbert Műller ima na raspolaganju, trebali bi biti jasni pokazatelji da njegova ekipa, unatoč pokazanoj borbenosti, nema nikakve šanse u ovom visokom društvu. Trebali bi...

Najzanimljiviji susreti u skupini će svakako biti ogledi Oltchima i Györia, dok će Lada Togliatti i Nűrnberg imati uloge sparing partnera.

Skupina 2 – Hypo na dobrom putu

U drugoj skupini okupili su se Hypo, Zvezda, Viborg i Slagelse. Hypo izgleda bolje nego ikad. Napuštajući mjesto izbornika mađarske reprezentacije, Andras Nemeth će se u potpunosti posvetiti poslu u austrijskom klubu i učiniti sve da nastavi započeti pobjednički niz. Mađarski stručnjak će u lov na bodove krenuti u Slagelseu.

Aktualne europske prvakinje su na polusezoni ostale bez tri igračice koje su izrazile želju da napuste klub. To je sve posljedica odluke Anje Andersen da po završetku ove sezone ode u Kopenhagen i počne trenirati tamošnji klub FCK. Na veliku žalost Slagelsea, Andersen sa sobom vodi većinu igračica, a na njihovu još veću žalost, sa sobom vodi i sponzore. Glavno pojačanje kluba u ovoj sezoni Rotis Nagy još nije odigrala niti jednu jedinu utakmicu, a s obzirom na ozljedu, vjerojatno niti neće. Iako u profesionalnost i pobjednički mentalitet legendarne trenerice ne treba sumnjati, teško je povjerovati da takav uzdrmani Slagelse može do polufinala, a još teže da može obraniti titulu prvakinja Europe.

Zvezda Zvenigorod okuplja većinu ruskih reprezentativki, aktualnih svjetskih prvakinja. Na polusezoni su popunili jedino preostalo slabo mjesto, poziciju vratarke. Iz španjolskog Mar Alicantea je stigla još jedna Ruskinja, Olga Sanko, nekadašnja igračica austrijskog Hypa. Najefikasniji napad Lige prvakinja, već u prvom kolu odlazi na teško gostovanje u Viborg. Za Trefilova bi pobjeda u Danskoj značila novi početak i zaboravljanje dosadašnjih kikseva.

Danski je klub pokupovao sve što se kupiti može. A da se novcem ne može kupiti i rezultat dokazali su rumunjska Oltchim Valcea i crnogorska Budućnost T-Mobile uzevši im bodove u prvom dijelu Lige prvakinja. Trener Viborga Tomas Ryde će se doista morati potruditi da opravda uložena sredstva, jer ozljede koje su desetkovale njegovu ekipu na početku sezone, nastavljaju uzimati svoj danak. U budućim utakmicama zasigurno neće moći računati na desno krilo Varzaru i vratarku Bager Due, dok ni zdravstveno stanje ostalih igračica nije na zadovoljavajućoj razini.

Istina je da ni Viborg ni Slagelse nisu dosad pokazali ništa čime bi opravdali ulogu favorita skupine. Zvezda Zvenigorod je također imala puno oscilacija u svojoj igri. Jedini pravi favorit je dosad neporaženi Hypo. Velika prednost Andrasa Nemetha u odnosu na suparnike je što u sljedećim susretim može računati na sve svoje igračice, čija je forma na zavidnoj razini.

Liga prvakinja, skupina 1, 1. kolo:
Nűrnberg – Oltchim Valcea, Lada Togliatti – Györi

Liga prvakinja, skupina 2, 1. kolo:
Slagelse – Hypo, Viborg – Zvezda Zvenigorod

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!