Nogomet

Zagreb: Muke s realizacijom

Mihaela Bradovski • petak, 08.02.2008.

Već tradicionalno malo trgovalo se u Ulici pjesnika i ove prvenstvene pauze. "Bijeli" su se osnažili u obrambenom redu i vrhu napada, ali tek ostaje za vidjeti jesu li Davor Piškor i Damir Džidić prava pojačanja za trenutno osmoplasirani klub HNL-a...

Nogometaši Zagreba jesenski su dio prvenstva završili visokom pobjedom nad momčadi Zadra (7:2), a ukoliko žele dohvatiti bolji plasman od dosad izborenog i u nastavak sezone morali bi ući podjednako realizatorski raspoloženi. No upravo je realizacija najveći problem momčadi Miroslava Blaževića.

Prvu pripremnu utakmicu Pjesnici su odigrali još prije puta u Tursku. Bolji od njih bio je Hrvatski dragovoljac, a utakmica je završila rezultatom 0:2. Istim rezultatom gubili su Zagrebaši i od Arsenala iz Kijeva i Zaglebie Lubina. Utakmica protiv Karpatya završila je 3:1 pobjedom Ukrajinaca, a u strijelce se upisao Marko Kartelo. Jedini remi odigrali su protiv Bakua, strijelci za Zagreb bili su mladi Jugović i Palić koji je poentirao dvaput.

Teška ozljeda najefikasnijeg igrača "Bijelih" Krunoslava Lovreka udaljila je s terena na najmanje četiri mjeseca, a njegovu zamjenu čelnici kluba iz Kranjčevićeve odlučili su potražiti u Čakovcu. Iz Međimurja je pristigao Davor Piškor, čiji je pogodak Zagrebašima donio i jedinu pobjedu na pripremama (utakmica protiv Pohang Steelersa). Piškor je vrlo blizu zauzimanja mjesta u početnoj jedanaestorici dok je mjesto drugog napadača još uvijek slobodno.

Za tu poziciju Blažević na raspolaganju ima Marka Grgića, Josipa Jurendića i Matiju Špičića, a nerijetko na nju "uskače" i Miroslav Pejić. Špičić i Grgić imaju problema s ozljedama i već neko vrijeme ne treniraju s ostatkom momčadi. Vidljivo je već i sada da će "Bijeli" bez Lovreka teško do pogodaka.

Svoje mjesto u veznom redu na proljeće će ponovno zauzeti Mario Brkljača, baš kao i već sezonama standardni Mensur Mujdža na desnom te Mario Čutura na lijevom boku. Siguran u početnih jedanaest je i Kartelo na poziciji zadnjeg veznog. U veznoj liniji Blažević je u Turskoj koristio još i Pejića i Marina Oršulića od kojih se u nastavku prvenstva očekuje da svojim ulaskom u igru unesu živost baš kao u zadnjoj utakmici u Maksimiru.

Ime Zagrebovog playmakera Senijada Ibričića najviše se ove zime spominjalo u kontekstu odlaska. Najbolji igrač nedavno završenog Dvoranskog prvenstva ponovno igra na visokoj razini stoga ne čudi zanimanje kijevskog Dinama za njega. Cijena koju je izvjesio predsjednik Dražen Medić nije mala (dva milijuna eura), ali najbolji veznjak Zagreba svakako vrijedi toliko.

Njegov bi eventualni odlazak bio veliki udarac za klub jer Pjesnici u svojim redovima nemaju boljeg tehničara, no svoju priliku strpljivo čeka Ivan Parlov, možda i najugodnije iznenađenje priprema. Parlov je na pripremnim utakmicama zauzeo Ibričićevo mjesto i ispunio očekivanja trenera Blaževića, a nakon odlaska Ivana Lajtmana u Istru, jedina je prava konkurencija Ibričiću, odnosno Brkljači.

"Situacija oko Ibričića još nije jasna. Kod mene je napredak vidljiv, polako, ali sigurno se dižem, treba samo uhvatiti priliku. Cijela je momčad radila dobro na pripremama, nismo bili ništa slabiji od bilo koje druge ekipe, izostala je samo realizacija, no to ćemo popraviti do početka prvenstva", rekao je Parlov.

Ivan Bjelobradić i Dejan Mišković ove su zime napustili Kranjčevićevu, a Ivica Džolan zbog ozljede nije niti putovao u Tursku. S obzirom da se i ime libera "Bijelih" Safeta Nadarevića spominje u kategoriji odlasci Pjesnici niti u obrambenom redu nisu baš najmirniji.

Uz trojac standarnih, Nadarevića, Tomislava Labudovića i Vedrana Ivankovića, za mjesto u posljednjem redu konkuriraju još i Josip Mikulić i Haris Mehmedagić no upravo su njih dvojica sakupili, u proteklih nekoliko mjeseci, više minuta kod liječnika nego na terenu. Na utakmici s kijevskim Arsenalom ozlijedio se i tek pridošli Damir Džidić, te će i ovoga proljeća najveći dio odgovornosti ponovno ponijeti stoperski par Labudović i Ivanković te "šef" obrane Nadarević.

Najmanje briga Pjesnici imaju kada je riječ o čuvaru mreže jer njihova vrata čuva možda i najbolji golman lige Dragan Stojkić. Na pripremama su nešto više minuta dobila i ostala dva vratara, Josip Škorić i Goran Bašić, koji su svojim igrama pokazali kako su spremni bilo kada zamijeniti kapetana Stojkića.

Od pozvanih juniora najbolje su pruženu minutažu iskoristili Jugović, Palić i Sesar, a ostaje za vidjeti hoće li još pokojeg mladog Zagrebaša Miroslav Blažević priključiti prvoj momčadi.

Pjesnike na otvaranju proljetnog dijela prvenstva očekuje gostovanje u Zaprešiću i domaćinstvo Vinkovčanima, a upravo su to utakmice koje će pokazati je li im mjesto u gornjem domu HNL-a i nadaju li se s pravom nastupu u finalu Kupa i Europi.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!